با گذشت زمان، علم برای هر مسئلهای پاسخ جدیدی پیدا میکند و این بار شاهد تاثیر عمیق قهوه روی عملکرد مغز در زمان استراحت خواهید بود.
همه ما نسبت به قدرت تحریککننده کافئین آگاه هستیم که باعث میشود به یک نوشیدنی نامناسب برای مصرف در لحظههای پایانی شب تبدیل میشود. یکی از مطالعههای جدید انجام شده جزئیات بیشتری را درباره تاثیر کافئین روی مغز در طول خواب اضافه میکند. در این بخش خبری از گجت نیوز همراه ما باشید تا نگاهی به نتایج مطالعههای جدید انجام شده پیرامون تاثیر کافئین روی مغز داشته باشیم.
تاثیر کافئین روی مغز
در آزمایشهای انجام شده توسط محققان دانشگاه مونترال کانادا مشخص است که کافئین پیچیدگی سیگنال مغز را افزایش داده و مغز را به حالت بحرانی نزدیکتر میکند.
این بحرانی بودن به تعادل مغز میان ساختار و انعطافپذیری اشاره دارد که تصور میشود کارآمدترین حالت برای پردازش اطلاعات، یادگیری و تصمیمگیری است. محققان اظهار داشتهاند این حالت ممکن است از خواب آرام، جلوگیری کند.
کافئین فقط ما را هوشیار نگه نخواهد داشت، بلکه عملکرد مغز را هم تغییر میدهد. همچنین دانشمندان متوجه شدند افراد در بازه سنی 20 الی 27 سال، بیشتر تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
تجزیه و تحلیل بیشتر نشان داد کافئین روی نوسانهای آهسته فعالیت الکتریکی که با نام امواج دلتا، تتا و آلفا مشهور هستند، تاثیرگذار خواهد بود.
این موارد شاخصهای خواب عمیقتر هستند، اما کافئین آنها را ضعیف کرد. علیالخصوص در مرحله خواب بدون حرکت سریع چشم که مغز برای تثبیت خاطرهها در جای خود و شارژ مجدد عملکردهای شناختی ما مورد استفاده قرار میدهد.
- شاید باور نکنید اما قهوه بدون کافئین هم شما را بیدار نگه میدارد
- مصرف کافئین سردرد را کاهش میدهد یا آن را بدتر میکند؟
- افزایش خطر نابینایی با مصرف زیاد کافئین
- مصرف کافئین به غیر از بیدار ماندن کمک دیگری به شما نمیکند
کریم جربی، متخصص علوم اعصاب از دانشگاه مونترال بیان کرده است این تغییرها نشان میدهد در طول خواب، مغز تحت تاثیر کافئین در حال فعالتر قرار گرفته و کمتر به سمت ترمیم گرایش دارد.
این تغییر در فعالیت مغز ممکن است به توضیح علت تاثیرگذاری کافئین روی کارایی بازیابی مغز در طول شب کمک کند و پیامدهای بالقوهای برای پردازش حافظه را ارائه خواهد کرد.
محققان برای انجام این مطالعه حدود 40 داوطلب را استخدام و الگوهای مغزی آنها را از طریق الکتروانسفالوگرام در دو شب اندازهگیری کردند. در یک شب به شرکتکنندگان دارونما و در یک شب دیگر، کپسول حاوی 200 میلی گرم کافئین (معادل یک یا دو فنجان قهوه) دادند.
برای اعتبارسنجی نتایج و اطمینان از این که تفاوتهای مشاهدهشده در فعالیت مغز مربوط به مصرف کافئین است از روشهای آماری متنوع استفاده شد که نشان میدهد این تغییر به سمت بحرانی بودن و تحریک بیشتر نورونها گرایش دارد.
یکی دیگر از متخصصین علوم اعصاب دانشگاه مونترال در ادامه کار افزود اگر چه در طول روز برای تمرکز میتواند مفید باشد، اما در استراحت شبانه باعث بروز اختلال خواهد شد.
در حقیقت مغز آرام نشده و به درستی بهبود نخواهد یافت. هنگامی که صحبت از واکنشهای مختلف در سنین گوناگون میشود، محققان بر این باور هستند که تغییرهای ایجاد شده در مغز با افزایش سن میتواند باعث بروز چنین مشکلاتی شود.
مولکولهای آدنوزین در طول روز به آرامی در مغز تجمع کرده و با نزدیک شدن به زمان خواب، منجر به ایجاد احساس خستگی بیشتر میشوند. کافئین با مسدود کردن گیرندههایی که آدنوزین با آنها تعامل دارد به ما یک جهش موقت انرژی خواهند داد.
گیرندههای آدنوزین در مغزهای جوانتر، فراوانتر هستند که یکی از دلایل حساسیت بیشتر آنها به قدرت کافئین است؛ این مسئله شامل اثر مثبت انرژیزا و اثر منفی فعال نگه داشتن بیشتر از حد مغز در طول شب است.
محققان در مقاله منتشر شده خود بیان کردهاند کافئین یک محرک روانگردان بوده که روزانه توسط افراد در تمام گروههای سنی از طریق طیف گسترده محصولات مانند قهوه، چای، نوشابه، نوشیدنیهای انرژیزا، شکلات و چندین دارو مصرف میشود. بنابراین درک چگونگی تاثیر کافئین روی مغز در طول خواب و در سنین مختلف از اهمیت زیادی برخوردار است.