احتمالا همه شنیدهاید که جغد موجود مرموزی است و بعد از اینکه ساعتهای طولانی در طول روز یکجا مینشیند، با فرارسیدن شب از جای خود بر میخیزد و به شکار میرود. یکی از ویژگیهای اصلی حیوانات و پرندگانی که در شب فعالیت بیشتری دارند، سکوت مرگآور آنهاست که موجب غافلگیری شکار میشود.
جغد انبار (barn owl) نیز گونهای از جغدها محسوب میشود که به دلیل رنگ سفید و شکل منحصربهفرد سرشان مشهور هستند؛ این گونه همان جغدهایی هستند که در سری فیلمهای هری پاتر ایفای نقش میکردند. جغد انبار به دلیل اینکه از بالهایی بسیار بزرگ بهره میبرد، در هنگام پرواز میتواند با تکان بسیار کمی در هوا معلق شود و نیازی نیست که بالهای خود را مرتبا به حرکت در بیاورد.
در قسمت جدید مستند BBC Earth، سکوت مرگبار پرواز جغد را مشاهده خواهید کرد
این موضوع در پرندگانی مانند کبوتر کاملا برعکس است زیرا وزن بدن این گونه کاملا نسبت به بالهای کوچکشان، زیاد است و به همین دلیل هنگامی که یک کبوتر در هوا پرواز میکند، صدای زیادی تولید میکند و مرتبا صدای حاصل از به هم خوردن بالهایشان را میشنوید؛ اما آیا این اختلاف میان صدای تولید شده هنگام پرواز جغد با کبوتر و دیگر پرندگان وحشی چه قدر است؟
تولیدکنندگان مستند محبوب BBC Earth این بار به سراغ این موضوع رفتهاند و با ترتیب دادن آزمایشی قصد دارند اختلاف این صدا را به دست بیاورند. در این آزمایش از سه پرنده به عنوان نمونههای آزمایشی استفاده شده است؛ این پرندهها شامل جغد، کبوتر و قوش تیزپر میشوند که بر روی یک سکو نشستهاند. در سوی دیگر یک مربی با تکان دادن غذای محبوب پرنده، کاری میکند که پرنده به سمت او پرواز کند و از مسیر تعیین شده عبور کند.
در این مسیر و زیر فضای پرواز پرندگان، چند میکروفون بسیار دقیق نصب شده است که کوچکترین ارتعاشات مولکولهای هوا که ناشی از صدای تولید شده توسط بال پرنده است را اندازهگیری میکند و به صورت یک نمودار نشان میدهد. نتیجه هم مطابق انتظار کاملا شگفتانگیز است و پرواز جغد انبار با اختلاف شدیدی از دو پرندهی دیگر آرامتر و بیسر و صداتر است.
ویدیوی آزمایش را تماشا کنید تا شما هم قدرت فوقالعادهی بالهای این خلقت عجیب خداوند را با چشمان خود ببینید:
در قسمت دوم آزمایش هم یک سطح پوشیده شده از پرهای بسیار سبک آماده شده است تا همان پرندگان از روی این سطح هم عبور کنند. با عبور پرندگان و فشار هوایی که بالهای آنها به سمت پایین وارد میکنند، پرها حرکت میکنند و مشخص میشود که هر پرنده به چه مقدار بر روی محیط اطراف خود تاثیر میگذارد.
در این آزمایش هم باز این جغد انبار است که پیروز میشود و با کمترین میزان تکان دادن پرها، از روی مسیر عبور میکند؛ دقیقا حالتی که هنگام شکار به وجود میآید و شکار از همه جا بیخبر، بدون اینکه صدایی بشنود و یا تکانی را حس کند، طعمهی این پرندگان زیبا میشود. جالب است بدانید که خیلی از افرادی که یک جغد انبار را در خانهشان نگه داشتهاند، از اینکه این حیوان نسبتا بزرگ، صدای بسیار کمی تولید میکند و آن قدر آرام است، ابراز تعجب کردهاند و گفتهاند که این موضوع در اوایل حتی برای آنها ترسناک هم بوده است!