طراحی بدون حاشیه

تلاش برای رسیدن به طراحی بدون حاشیه گوشی‌سازان را وارد بازی‌های خطرناکی کرد!

طراحی بدون حاشیه گوشی های هوشمند دلخواه تمامی کاربران است، اما این اتفاق نباید به هر قیمتی رخ بدهد! متاسفانه گوشی‌سازان برای رسیدن به گوشی های تمام صفحه، دست به اقدامات عجیبی می‌زنند!

تلاش گوشی‌سازان برای ساخت گوشی های هوشمند داری طراحی بدون حاشیه، آن‌ها را وارد بازی‌های خطرناکی کرد! در این مسیر، شاهد خلق سبک‌های طراحی عجیبی بودیم. هدف از طراحی بدون حاشیه گوشی هوشمند افزایش زیبایی ظاهری آن است، اما برخی راهکارهای ارائه شده برای دستیابی به این هدف، با وجود نزدیک کردن گوشی‌سازان به این سبک طراحی، زیبایی ظاهری محصولات آن‌ها را نشانه رفته‌اند.

طراحی بدون حاشیه گوشی به هر قیمت ممکن!

داستان با طراحی ناچ استایل پرسر و صدای اپل در گوشی آیفون ایکس شروع شد و به راهکارهای عجیب دیگری همچون استفاده از حفره روی نمایشگر ختم شد. اکنون زمزمه‌هایی از قرارگیری دوربین سلفی زیر صفحه نمایش در گوشی های هوشمند آینده شنیده می‌شود.

البته نباید از سایر راهکارهای متداول همچون دوربین سلفی پاپ آپی غافل شد. برخی ایده‌ها نیز به صورت منحصربه‌فرد، تنها در یک یا چند گوشی هوشمند شرکتی خاص مورد استفاده قرار گرفته‌اند. به عنوان نمونه باید به دوربین چرخان سامسونگ گلکسی ای 80 اشاره کرد.

طراحی بدون حاشیه

ایده بعدی گوشی‌سازان برای دستیابی به طراحی بدون حاشیه بدون قرار دادن عنصری مزاحمت‌آمیز روی نمایشگر، استفاده از دوربین سلفی زیر صفحه نمایش است. به عقیده ما، این کار کیفیت عکس‌های سلفی را شدیدا تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما متاسفانه شرکت‌ها برای نظر کاربران احترامی قائل نبوده و چشم و گوش بسته، فقط به طراحی بدون حاشیه فکر می‌کنند! کمتر کاربری طراحی ناچ استایل را می‌پسندد، اما گوشی‌سازان برای سه سال به ساخت گوشی هایی منطبق با این استاندارد ادامه دادند.

ابتدا اعلام شد اوپو مشغول توسعه‌ی فناوری دوربین زیر نمایشگر است. یک روز بعد از این که گوشی اوپو با دوربین سلفی زیر صفحه نمایش در یک ویدیوی تبلیغاتی رخ نشان داد، این گوشی‌ساز چینی اعلام کرد از اولین دوربین زیر صفحه نمایش انتظار بالایی نداشته باشید! این اتفاق را می‌توان با اولین سری اسکنرهای اثر انگشت زیر نمایشگر مشابه دانست که در اولین نسخه‌ها، عملکرد ضعیفی داشتند.

گوشی‌سازان به خاطر پی بردن به علاقه زیاد کاربران برای گرفتن عکس‌های سلفی، استفاده از سنسورهای دارای رزولوشن بالا و گشودگی دریچه دیافراگم عریض را در دستور کار قرار داده‌اند، اما اکنون تصمیم گرفته‌اند در مسیر دستیابی به طراحی بدون حاشیه واقعی آن را فدا کنند. واقعیت این است که تا توسعه صفحه نمایش‌هایی با توانایی عبور نور به شکلی کارآمد برای ثبت تصاویر باکیفیت، زمان زیادی نیاز است.

طراحی بدون حاشیه

شرکت اوپو عقیده‌ مشابهی با گوگل دارد. این شرکت معتقد است از طریق راهکارهای نرم افزاری همچون استفاده از الگوریتم‌های پردازش تصویر پیشرفته‌تر، می‌توان محدودیت‌های سخت افزاری را از سر راه برداشت. اگرچه شرکت گوگل نشان داد این ایده کاملا شدنی است، اما بر اساس اولین نمونه عکس‌های منتشر شده از دوربین سلفی زیر نمایشگر اوپو، یکسان‌سازی کیفیت آن با دوربین‌های سلفی عادی به زمان قابل توجهی نیاز دارد.

خوشبختانه یا متاسفانه از این راهکار راه گریزی نیست! اپل و سامسونگ به عنوان بزرگترین گوشی‌سازان دنیای اندروید و آی او اس، در تلاش برای توسعه راهکارهای اختصاصی خود به منظور جاسازی دوربین سلفی زیر صفحه نمایش هستند. بعد از قرارگیری اسکنر اثر انگشت زیر پنل اصلی و در ادامه عرضه چند گوشی هوشمند مجهز به اسپیکر روگوشی زیر صفحه نمایش، اکنون نوبت به جابه‌جا کردن دوربین سلفی رسیده است. می‌توان پیش‌بینی کرد دیگر عناصر سخت افزاری همچون سنسورهای تشخیص نور محیط و مجاورت نیز به زودی به زیر پنل اصلی منتقل خواهند شد.

حذف ناچ از گوشی های آیفون 2020

بر اساس جدیدترین گزارش‌ها، اپل حداقل در یکی از گوشی های سال 2020 خود، طراحی بدون حاشیه را به شکلی کاملا متفاوت پیاده‌سازی خواهد کرد. بر اساس تحلیل شرکت Credit Suisse، تنها سازنده گوشی های آی او اسی در دنیا، برای رسیدن به طراحی بدون حاشیه مورد نظرش، احتمالا قید سیستم تشخیص چهره پیشرفته فیس آیدی را خواهد شد.

به این ترتیب تاچ آیدی بعد از حذف شدن از دو سری گوشی های سال 2017 و 2018، در سال آینده به دستگاه‌های آی او اسی بازگشته و این مرتبه زیر نمایشگر قرار خواهد گرفت. البته قابلیت‌هایی همچون انیموجی، به لطف قرارگیری سنسور دوربین سلفی خاص اپل زیر صفحه نمایش، همچنان در دسترس خواهند بود.

راهکارهای بهتر برای رسیدن به طراحی بدون حاشیه

دوربین‌های سلفی پاپ آپی، چرخشی، دورانی و اسلایدری راهکارهای به مراتب بهتری به شمار می‌روند، حتی اگر به افزایش یک یا دو میلی‌متری ضخامت گوشی منجر شوند. به عنوان یکی از بهترین روش‌های رسیدن به طراحی بدون حاشیه که تا امروز دیده‌ایم، باید به نحوه پیاده‌سازی دوربین سامسونگ گلکسی ای 80 اشاره کرد.

در این روش، نه تنها دوربین سلفی از بالای صفحه نمایش حذف شده است، بلکه می‌توان از همان دوربین سه گانه اصلی با توانایی ثبت تصاویر 48 مگاپیکسلی برای گرفتن عکس‌های سلفی بهره برد.

تلاش برای رسیدن به طراحی بدون حاشیه واقعی نباید به ظاهر یا قابلیت‌های گوشی خدشه‌ای وارد کند. طراحی ناچ استایل مثال بسیار خوبی است، چرا که با وجود کمک به حذف حاشیه‌های بالای صفحه نمایش، سبب افزوده شدن زائده‌ای آزاردهنده به بالای آن شد. گوشی‌سازان در ادامه به راهکارهایی همچون افزودن قابلیت سیاه کردن اطراف ناچ برای مخفی کردن آن روی آوردند! به این ترتیب، با وجود حذف حاشیه‌ فیزیکی بالای صفحه نمایش، حاشیه‌‌ای به صورت نرم افزاری در اینجا ایجاد شد!

استفاده از دوربین زیر نمایشگر نیز ایده مناسبی به نظر نمی‌رسد، مگر این که گوشی‌سازان آن‌ها را تا چند سال در آزمایشگاه‌ها، داخل یک سری نمونه اولیه به کار برده و بعد از برطرف شدن تمامی محدودیت‌ها، در گوشی های هوشمند تجاری به کار ببرند.