همزمان با آغاز دور جدید عرضه محصولات ایران خودرو، شاهد آگهی شدن حواله فروش شاسی بلند ریرا در پلتفرم های فضای مجازی بودهایم.
دور جدید ثبت نام محصولات ایران خودرو در تاریخ ۲۴ مرداد آغاز و تا تاریخ ۲ شهریور ماه سال جاری تمدید شده است. در این دور ما شاهد عرضه اولین شاسی بلند ملی با نام ریرا بودیم که از سوی متقاضیان استقبال مناسبی از آن به عمل آمد. اما حال طبق جدیدترین اخبار خودرو شاهد ثبت آگهی های حواله فروش ایران خودرو ریرا، آن هم برای طرح جوانی جمعیت و مادران هستیم که در نوع خود تعجب برانگیز است.
قیمت حواله ایران خودرو ریرا آگهی شده در پلتفرمهای داخلی چقدر است؟
با نگاهی به بخش ثبت آگهی خودرو در سایت دیوار و البته برخی کانالهای تلگرامی در میابیم که از دیروز، آگهیهای فروش حواله خودرو شاسی بلند ریرا رشد قابل توجهی پیدا کرده است. این میزان از حواله فروشی در حالیست که ایران خودرو در ذیل شروط عرضه محصولات خود اعلام کرده بود که فقط در صورت تخصیص خودرو به فرد، موظف است تا محصول مورد نظر را تحویل دهد. به عبارتی انتقال امتیاز و یا اولویت به هر طریقی ممنوع بوده و در غیر این صورت شرکت هیچ تعهدی نخواهد داشت.
با توجه به الزام افتتاح حساب وکالتی به مبلغ ۲۳۰ میلیون تومان برای شرکت در این طرح برای تمامی متقاضیان، اما نکته جالب توجه افزایش آگهی برای فروش حواله خودروی ری را به خصوص مربوط به طرح جوانی جمعیت با سهم ۵۰ درصدی در تحویل خودرو و بدون نیاز به مسدود کردن مبلغ اعلام شده است؛ یعنی متقاضیان طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مشمول هیچ یک از شروط مربوط به ثبت نام در قرعه کشی نبوده و صرفاً باید فرزند دوم یا مابعد آنها متولد تاریخ ۱۴۰۰/۰۸/۲۴ به بعد باشد. در ادامه لیست آگهی های فروش حواله ری را در پلتفرم دیوار را مشاهده نماید:
طبق آگهی هایی که در لیست بالا مشاهده میکنید، قیمت حواله ری را عموما بین 300 الی 450 میلیون تومان متغیر است. قیمتهای اعلامی قطعاً مشتریان زیادی نیز از سوی دلالان به خود جذب خواهد کرد.
آغاز بازار سیاه حواله خودرو از سال 97
همزمان با رسیدن نیمه سال ۹۷، بازار خودرو کشورمان دچار نابسامانی شد و قیمت خودرو در بازار آزاد به نسبت قیمتهای مصوب کارخانه به شدت افزایش یافت. این افزایش قیمت خودرو به حدی بود که برخی از خودروها با دو برابر قیمت مصوب کارخانه در بازار آزاد به فروش میرسیدند.
در نتیجه افزایش اختلاف قیمت نمایندگی و بازار آزاد خودرو، بسیاری با هدف کسب سود و حفظ داراییهای سرمایهای خود به جمع متقاضیان خرید خودرو از کارخانه پیوستند به طوری که متقاضیان واقعی خودرو به ناچار با مراجعه به بازار آزاد و خرید خودرو به قیمتهای بالا ضرر جبران ناپذیری را متحمل شدند.
پس از افزایش اختلاف نامعقول قیمت خودرو در کارخانه و بازار، و همچنین نارضایتی مصرف کنندگان واقعی، دولت و شورای رقابت برای مدیریت بازار خودرو و رساندن تعداد محدودی خودرو به متقاضیان پر تعداد، روش قرعهکشی را در دستور کار قرار دادند تا به این روش مشکل عدم تناسب بین عرضه و تقاضا بازار خودرو حل شود.
بر این اساس دو خودروساز بزرگ کشور شروع به ثبت نام جداگانه قرعهکشی خودرو در بازههای زمانی مختلف کردند و محدودیتهایی هم برای ثبت نام کنندگان قرار دادند اما در عمل نتوانستند تقاضای سرمایهای بازار را مدیریت کنند و برای همین هم فردی که برنده یک خودرو میشد، میتوانست همان زمان خودرو خود را به صورت وکالتی به فروش برساند و از رانت و سود چند ده میلیون تومانی آن استفاده کند.
در ادامه اما وضعیت نامساعد تولید و عرضه خودرو باعث حضور دلالان را در این بازار غیررسمی شد؛ دلالانی که بازار خودرو را یک بازار پرسود یافته بودند، از همه راهها برای کسب ثروت بیشتر استفاده میکردند و به لطف قرعه کشیها، بیش از پیش نسبت به سودجویی در بازار خودرو اقدام کردند.
حتی در ادامه و با برچیده شدن سیستم قرعه کشی خودرو در اسفند ماه ۱۴۰۱ و راه اندازی سیستم نوبت دهی برای فروش خودرو، انتظار میرفت که بساط خرید و فروش حواله خودروهای عرضهشده جمع شود اما با این وجود بازار خرید و فروش حواله همچون دوره قرعه کشی، داغ بود. مجموع این چالشها باعث شد تا در نهایت ایران خودرو و سایپا حذف سامانه یکپارچه را استارت بزنند. این مسئله درحالی رخ میدهد که وزارت صمت و سازمان حمایت از مصرف کنندگان در گذشته بارها اعلام کرده بودند که خرید و فروش حواله و حق ثبت نام در سامانه یکپارچه غیرقانونی است.