به اعتقاد برخی رسانه های آمریکایی، ایران جنگنده های F-14 تامکت خود را به روزرسانی کرده است. آیا این ادعا صحت دارد یا خیر؟
جنگنده F-14 تامکت که بیش از 50 سال پیش معرفی شد، زمانی اوج فناوری هوانوردی نیروی دریایی ایالات متحده بود. در حالی که نیروی دریایی ایالات متحده این جت را به نفع مدلهای جدیدتری مانند F/A-18 هورنت بازنشسته کرد، ایران تنها کشوری است که هنوز به استفاده از F-14 ادامه میدهد. حالا بعد از گذشت سالها، بنابر ادعای مجله «اینترست» این کشور توانسته با دانش و مهندسی بومی، جنگندههای F14 ایران را بروز کند.
به روزرسانی جنگندههای F14 ایران واقعیت دارد؟
پس از جنگ جهانی دوم، ارتش ایالات متحده به دنبال یک جنگنده دوربرد و با استقامت بالا بود تا بتواند بهتر از گروههای ضربتی ناوهای خود در دریا محافظت کند. با افزایش تنشها در دوران جنگ سرد، نیروی دریایی به طور خاص به هواپیماهایی نیاز داشت که بتوانند با همتایان شوروی مقابله کنند. در سالهای بعد، F-4 فانتوم II و Douglas F6D Missileer معرفی شدند، اما هیچکدام به نیازهای نیروی دریایی پاسخ نمیدادند.
در این زمان، رابرت مکنامارا، وزیر دفاع وقت، برنامه جنگنده تاکتیکی تجربی (TFX) را راهاندازی کرد که هدف آن ایجاد یک بدنه مشترک برای نیروی دریایی و نیروی هوایی بود. در نهایت، Northrop Grumman و McDonnell Douglas به عنوان فینالیستها انتخاب شدند و Grumman در سال 1969 قرارداد را دریافت کرد.
طرحهای اولیه Grumman شامل موتورهای TF30 بود که برای تأمین نیروی F-111B طراحی شده بود. با این حال، نیروی دریایی همیشه قصد داشت این موتورها را با موتورهای جدید Pratt & Whitney F401-400 جایگزین کند. بالهای منحنی و متمایز این جت به آن اجازه میدهد تا با سرعتی معادل Mach-2.4 (دو برابر سرعت صوت) پرواز کند و در عین حال کنترل خود را در سرعتهای پایین لازم برای فرود بر روی ناوها حفظ کند.
از نظر تسلیحات، F-14 میتواند به خوبی مسلح شود. این جنگنده به یک تفنگ 20 میلیمتری General Electric Vulcan M61A-1 با 675 گلوله مجهز است و به همین دلیل بود که تامکت برای سالها به عنوان بهترین جنگنده در نبردهای هوایی شناخته میشد. این جنگنده همچنین دارای هشت جایگاه برای حمل تسلیحات است که شامل موشکهای هوایی AIM-9، AIM-54 و AIM-7 میشود. علاوه بر این، این جت میتواند تسلیحات هوا به زمین مانند بمبهای خوشهای CBU و بمبهای Rockeye را نیز حمل کند.
ایران چگونه به این ماجرا وارد شد؟
ویژگیهای فوقالعاده F-14 در دهه 1970 در سطح جهانی مشاهده شد. در حالی که تنشها بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی در حال افزایش بود، دولت نیکسون به دنبال متحدانی از منطقه بود. رئیسجمهور آن زمان آمریکا، حتی به دیدار محمدرضا شاه، رفت تا توافقی را تنظیم کند که به ایران 79 جنگنده تامکت عملیاتی بدهد.
تحلیلگران بر این باورند که F-14 معادل آنچه F-22 امروز است، بهواقع یک جنگنده بینظیر بود. برای ایران سلطنتی منطقی بود که تامکتها را خریداری کند، زیرا این جتها میتوانستند بهعنوان یک ضدحمله قوی در برابر میگ-25R شوروی عمل کنند. بهویژه، این قرارداد 2 میلیارد دلاری بزرگترین فروش نظامی خارجی در تاریخ آمریکا شد.
اگرچه توافق برای تحویل این F-14 ها به ایران در آن زمان به نظر خوب میرسید، اما وقوع انقلاب اسلامی در سال 1979 باعث شد که کاخ سفید از این تصمیم پشیمان شود. حکومت سلطنتی به طور ناگهانی در ایران نابود شد و روحانیون با دیدگاه غیر تهاجمی کنترل کشور را به دست گرفتند.
در دهههای بعد، ایران به طور گسترده از تامکتها در نبرد استفاده کرد. طبق گزارش «Popular Mechanics»، در طول 34 سال خدمت، از 1972 تا 2006، خلبانان آمریکایی F-14 پنج هواپیمای دشمن را سرنگون کردند. در همین زمان، چندین خلبان ایرانی، بسیاری از سرنگونیها را بهصورت فردی به دست آوردهاند. نویسندگان Tom Cooper و Farzad Bishop تخمین زدند که در طول هشت سال جنگ ایران و عراق، خلبانان جنگندههای F14 ایران تعداد 159 سرنگونی را به ثبت رساندند و این در حالی بود که ایران تحت تحریمهای سنگین، با تنها چند ده هواپیما به جنگ میپرداخت.
بااین روش دروغ گویی نمیتوان خواننده جذب کرد
واقعا که
بی احترامی به شعور مردم تاکی
تمام کارهایشان مثل همین .تیتر خبر با متن خبر متناقض هست .لعنت بر کلاهبردار و دروغگو …آخه چرا همش دروغ دروغ دروغ…تا کی
شرکت سازنده درحال ورشکستگی بود که با واسطه گری طوفانیان و گرفتن رشوه از شرکتسازنده آنها را به دامن ایران ریختنددر حالی که اف ۱۶ با همین قابلیت با یک پنجم قیمت فروخته می شد
سلام به امید روزی که ایران بهترین هواپیمای جهان را به سازد و انروز دیر نیست
به این سطح از حماقت بخندیم یا گریه کنیم!!! به روزرسانیه هواپیمایه نیم قرن پیش😂😂 چه تیتر خنده داری!
چرا تیتر مقاله شما با متن نوشته یکی نیست ؟ در تیتر مقاله در مورد بروزرسانی جنگنده اف 14 نوشته آید اما در متن راجب تاریخچه ورود و گذشته آن صحبت کرده آید . لطفاً از عوامفریبی دست بردارید
مهمترین فاکتور برای یه جنگنده رادارگریز بودن اونه
خیر. اولا رادار گریز به معنی نامریی نیست. دوما با ساخت دوربینهای اپتیکی برد بلند رادار کریزی بصورت زیادی کمرنگ شده و دیگر یک امتیاز نیست همین الان سامانه های اپتیکی در کشور ما وجود دارد که یک جنگنده از روبرو را در فاصله ۱۵۰میلوناری و از پشت سر از فاصله ۲۵۰ کیلومتری براحتی شناسایی میکند البته اینکه آف ۱۴ در بروزرسانی ها سطح مقطع خود را با استفاده از رنگ جاذب و بسته های جنگ الکترونیک جدیدتر و قویتر کاهش داده باشد هم بسیار محتمل هست.
جووووووووون
هرچه دارین از دولتی اون شاه مرحوم عزیزه وگرنه باید با تفنگ بادی اسب و الاغ بجنگ صدام میرفتیم.
پسر رضا پالانی هر سلاحی خرید از جیب ملت بود
حداقل اون از جیب ملت برای کشورش جنگنده خرید،از جیب ملت به کشورهای دیگه با چمدون حاتم بخشی نکرده!!!!!
مثل اینکه قرار بود از فناوری روس ها برای بروزرسانی سیستم ها استفاده شود که اف ۱۴ را به جنگنده با قابلیت های بسیار بالا تبدیل میکرد و جلوی هر نوع تهاجم رو با موشک های قدرتمند دوربرد در صدها کیلومتر خارج از مرزها میگرفت اما روس ها طرح رو مثل سابق نصف و نیمه گذشتند و رفتند،ولی مهندسان ایرانی کمی قابلیت های آن را ارتقا دادند،اما این جنگنده رو نباید به یک بمب افکن تبدیل کرد بخاطر چابکی رادار و موشک فوق العاده باید رهگیر و تهاجمی باقی بماند،میتوانند روی پنهان کاری نیز کار کنند
مثل اینکه قرار بود از فناوری روس ها برای بروزرسانی سیستم ها استفاده شود که اف ۱۴ را به جنگنده با قابلیت های بسیار بالا تبدیل میکرد و جلوی هر نوع تهاجم رو با موشک های قدرتمند دوربرد در صدها کیلومتر خارج از مرزها میگرفت اما روس ها طرح رو مثل سابق نصف و نیمه گذشتند و رفتند،ولی مهندسان ایرانی کمی قابلیت های آن را ارتقا دادند،اما این جنگنده رو نباید به یک بمب افکن تبدیل کرد بخاطر چابکی رادار و موشک فوق العاده باید رهگیر و تهاجمی باقی بماند،میتوانند روی پنهان کاری نیز کار کنند….
مثل اینکه قرار بود از فناوری روس ها برای بروزرسانی سیستم ها استفاده شود که اف ۱۴ را به جنگنده با قابلیت های بسیار بالا تبدیل میکرد و جلوی هر نوع تهاجم رو با موشک های قدرتمند دوربرد در صدها کیلومتر خارج از مرزها میگرفت اما روس ها طرح رو مثل سابق نصف و نیمه گذشتند و رفتند،ولی مهندسان ایرانی کمی قابلیت های آن را ارتقا دادند،اما این جنگنده رو نباید به یک بمب افکن تبدیل کرد بخاطر چابکی رادار و موشک فوق العاده باید رهگیر و تهاجمی باقی بماند،میتوانند روی پنهان کاری نیز کار کنند…
این حرفاشون تله ست، کدوم بروز رسانی، میخوام اگه ضربه زدن دشمن زیاد حقیر نشون نده، قدرت خودشون ماورایی نشون بده
راست میگن دوستان. آمریکاییها آدم نیستند مغز آدم توسرشون نیست فضاییین ،فقط اونا بللدن، خود تحقیری تاچه حد
خبر ناقص ، خب مگه مجبورین ؟ راجب بروزرسانی چیزی نگفتین که ؟ یعنی نداشتین ک بگین ، این میشه خبر با تیتر جعلی. ب حقوق مخاطب احترام بگذارید لطفاً
بابات تووو گوووووووو………..ت
نرتیکه بدرد نخور توضیحت با سر فصلت چه ربطی داشتن؟کجا نوشته بود ایران اپدیت کرد اف ۱۴؟من هر وقت همچین دروغی از رسانه ای نیبینم سریعا بلاکش میکنم مثل الان
کاش بهجای دوستان عزیز میگفتی افراد مریض وبیسواد
دمت گرم منم همینطور همه باید در جامعه اینجوری باشن تا یاد بگیریم بهم احترام بزاریم یعنی تو خبر هم تقلب میکنی شانس اوردیم تولید کننده نشدی
خود تحقیرها اظهار فضل هم می کنند. لااقل اندکی از دانش هوانوردی خود را بروز دهید تا ما هم یاد بگیریم.
خود اسکلت هواپیما اف ۱۴ از لحاظ ایرودینامیکی مشکلی نداره .لذا همه هواپیما تقریبا شبیه هم هستند مثل سوخو ۳۰ و ۳۵ . فقط تفاوت در ناوبری و موتورهای پیشرفته تر هست . یا رادار گریز یا مچ شدن با موشک خاص .
مثلا اف۱۴ موشک فونیکس ، سوپراتاندار موشک اگزوسه
دوست عزیز خواهشا خبر رو بدون سانسور و تغییر درمحتوا اعلام کنید،نمونه اش اینه که آمریکا با آغوش بار هواپیما f14به ایران نداد،چون پروژه تامکت شکست خورده بود به علت نیاز به سرمایه زیاد و خرید نیمی از سهام شرکت گرومن توسط شاه f14 ها رو به ایران دادند و طبق گفته خود خلبانان آموزش دیده در آمریکا، چون اون کشور نمی توانست هواپیما رو تحویل نده بعضی از سیستمهای ن
اوبری را حذف کرد
با قطعاتی که از قبرستان اف ۱۴ در آمریکا مخفیانه قاچاق شده به ایران با ۱۰ برابر قیمت اصلی بله فناوری بومیه
به اندازه کافی توخبرها سانسور داریم دروغ پردازی راهم که شما میزنید تنگش دیگه چه شود،البته فیلترینگ ازقلم نیوفته اونم داریم.یک پا کره شمالی شدیم واسه خودمون
اینقدر بعضی مردم رو احمق فرض نکنید…. بله.. بعضی مردم.. چون بعضی ها که هرچی بگین باور میکنن.. اینا توی تعمیر هواپیماها مشکل دارن… بروز رسانی پیشکش…..
لینک منبع خارجی در مقاله ذکر شده دوست عزیز
کاش بهجای دوستان عزیز میگفتی افراد مریض وبیسواد
منبع روزنامه دیواری مدارس محله چینی ها
حقه بازها..
از همه چی گفتی بجز بروزرسانی
خخخخخخخخخخ