یک مامور مخصوص به ساختمانهای زیر زمین رفته و در مربوط به یک اتاق بسیار ویژه و خاص را با جدیدترین تکنولوژی باز میکند؛ چنین چیزی را بارها در فیلمهای سبک جاسوسی دیدهایم. مامور نگاهی به در میکند و سپس صدای ربات مانندی به وی اطلاع میدهد که اجازه ورود را دریافت کرده است. حالا مامور میتواند وارد شود. بااینکه اکثر گجتها و تکنولوژیهای خاص در فیلمهای جیمز باند کاملا ساختگی هستند، اما حسگرهای اثرانگشت و رتینا حالا وارد عرصه تکنولوژی حقیقی شدهاند. همانطور که میدانید، حسگر آیریس گلکسی نوت 7 (Samsung Galaxy Note 7) به یکی از داغترین موضوعات کاربران در این روزها تبدیل شده است. اما این حسگر چگونه عمل میکند؟ با ما همراه باشید.
گلکسی نوت 7 سامسونگ یک تلفن هوشمند مخصوص برای جاسوسان و ماموران مخفی نیست، چراکه با بدنه ضدگلوله، لیزرهای شلیک تیر و یا قابلیت نابودی خودکار در مواقع خطرناک ساخته نشده است. با این حال طبق جدیدترین شایعات منتشر شده، از حسگر چشمی آیریس در این فبلت جدید استفاده شده است. اینکه یک تکنولوژی خاص که در دهه گذشته آن را در فیلمهای جاسوسی و همچنین جیمز باند میدیدیم در یک تلفن هوشمند به کار گرفته شود، واقعا در نوع خود جذاب است. در این مقاله میخواهیم به بررسی نحوه عملکرد حسگر آیریس گلکسی نوت 7 سامسونگ بپردازیم. با ما همراه باشید.
نحوه عملکرد حسگر آیریس
جالب است بدانید که داشتن چشمهایی با دو رنگ متفاوت موضوع واقعی است. به چنین پدیدهای ایریدیوم هتروکرومی (heterochromia iridum) میگویند که در کمتر از یک درصد جمعیت جهان دیده میشود. اکثر افراد در جهان چشمانی قهوهای رنگ دارند و رنگهایی نظیر سبز، کهربایی و نقرهای در کمتر کسی دیده میشود.
آیریس یا همان عنبیه به بخش زیبای چشم گفته میشود که رنگ چشمان فرد را مشخص میکند. اگر به عنبیه چشم خود از نزدیک در آینده نگاه کنید، متوجه خطهای موجی پیچیدهای در آن خواهید شد که بخش بیرونی را به مرکز چشم متصل کردهاند. همچون اثرانگشت، این خطها نیز در واقع الگویی را تشکیل میدهند که تنها به یک نفر اختصاص دارد. رشتههای مربوط به عنبیه چشم و این خطها بسیار پیچیده هستند. الگوی عنبیه افراد بهصورت رندمی تشکیل میشود و در طول زمان تغییری نمیکند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت، همچون اثرانگشت، چشمان هر فرد نیز منحصر به فرد و بی نظیر است. حتی چشم چپ و راست شما الگوی عنبیه متفاوتی نسبت به هم دارند!
اما حسگر آیریس گلکسی نوت 7 تنها به ثبت تصویر و بررسی خطهای عنبیه چشم شما نمیپردازد. پروسه کاری این حسگرها با ارسال یک نور فرو سرخ به سمت چشم کاربر آغاز میشود. این نور به نسبت سایر نورهای قابل رویت عملکرد بهتری دارد، چراکه الگوی عنبیه چشم کاربران را بهتر مشخص میکند و در نتیجه دوربین بهسادگی میتواند آن را ثبت کند. علاوه بر این به کمک نور فرو سرخ، امکان استفاده از حسگر آیریس گلکسی نوت 7 در تاریکی شب نیز وجود دارد. عینکهای طبی و لنز افراد (البته لنزهای بدون رنگ) نیز نمیتوانند این اشعه را متوقف کنند. پس از اینکه تصویر مربوطه ثبت شود، یک نرم افزار هوشمند بلافاصله الگوی عنبیه فرد را به کد تبدیل میکند. درنهایت این کد جهت آنلاک تلفن هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد.
ویژگی خاص حسگر آیریس گلکسی نوت 7 چیست؟
حسگر چشمی آیریس در نوت 7 تقریبا همان پروسه بالا را جهت آنلاک دستگاه طی میکند؛ البته طبق اطلاعاتی که در شایعه مربوطه لو رفته است. تصاویر معتبر لو رفته از فبلت جدید سامسونگ نشان میدهد که یک سنسور اضافه در بخش جلویی قرار گرفته است که احتمالا همان دوربین پردازش شبکیه چشم است.
علاوه بر این، اخیرا در یک الگوی جدید از مهندسان سامسونگ، نحوه عملکرد حسگر آیریس گلکسی نوت 7 شرح داده شده است. این حسگر به کمک دوربینهای مختلف با سیستم چندگانه خود به شناسایی چهره و عنبیه فرد میپردازد. بنابراین حسگر آیریس گلکسی نوت 7 در قدم اول به کمک دوربین جلوی دستگاه، تصویری از چهره و چشم شما را ثبت میکند. پس از شناسایی موقعیت چشم کاربر، کار دوربین مخصوص عنبیه و نور فرو سرخ شروع میشود.
اما چرا دوربین جلوی دستگاه نمیتواند نقش پردازشگر عنبیه چشم را بازی کند؟ در پاسخ کوتاه باید بگوییم که این دوربین متناسب با اهداف مربوطه ساخته نشده است. اول از همه، دوربینی که بخواهد نقش حسگر آیریس را ایفا کند، باید حساسیت بسیار بالایی نسبت نور فرو سرخ داشته باشد. در دوربینهای سنتی، اشعه فرو سرخ فیلتر میشد تا با استاندارد تصاویر مداخله نداشته باشد. علاوه بر این، دوربین اختصاصی پردازش عنبیه با زاویه دید بسیار کمتری طراحی میشود تا بهراحتی چشم کاربر را شناسایی کرده و کار خود را آغاز کند.
البته ممکن است حسگر آیریس گلکسی نوت 7 دقیقا تمامی مراحل مذکور را طی نکند. پیش بینیهای ما بر اساس شایعات و حدس و گمان هستند و نمیتوان آنها را دقیق در نظر گرفت.
تفاوت بین حسگرهای شبکیه چشم (رتینا) با آیریس چیست؟
در اینجا باید یک موضوع را روشن کنیم: حسگرهای آیریس و رتینا (شبکیه چشم) دو تکنولوژی مشابه اما در عین حال متفاوت هستند. هر دو حسگر چشم کاربران را جهت تشخیص هویت شناسایی میکنند، هرکدام از این دو تکنولوژی بخش متفاوتی از چشم را مورد بررسی قرار میدهند. همانطور که میدانید، آیریس همان عنبیه چشم است؛ بخشی که رنگ چشم هر فرد را نشان میدهد. اما رتینا یا همان شبکیه چشم در داخل چشم شماست. شبکیه یک بافت لایهای در چشم است که نور را به اطلاعات صوری تبدیل میکند.
بدون شک، حسگرهای آیریس برای استفاده روزانه کاربران در تلفنهای همراه گزینه بهتری هستند. پردازش در این حسگرها به سرعت و در فاصلهای مناسب صورت میگیرد. اما در حسگرهای شبکیه چشم، کاربر باید از فاصله نزدیکی به پردازشگر نگاه کند. حالا تصور کنید که قرار باشد تلفن هوشمند را به این روش عجیب و خنده دار آنلاک کنید!
هدف از همه اینها چیست؟
اما حالا ممکن است برخی از کاربران بگویند که هماکنون همهچیز با حسگرهای اثرانگشت خوب پیش میرود. سرعت آنها بالاست، امنیت مناسبی دارند، قابل اعتماد هستند و در مقطع کنونی حتی در محصولات 200 دلاری و میان رده مورد استفاده قرار میگیرند. پس دیگر چه نیازی به حسگر آیریس است؟ در پاسخ کوتاه باید بگوییم که امنیت این روش بالاتر است.
اثرانگشت افراد را میتوان به روشهای مختلف ثبت کرد؛ به هر حال اثرانگشت خود را در طی روز بر روی سطوح مختلف قرار میدهیم. از طرفی شناسایی انگشتهای کثیف و یا مرطوب برای حسگر مشکل است. با این حال ثبت یک کپی با رزولوشن بالا از عنبیه چشم افراد بسیار سخت است. ثبت چنین تصویری بدون اینکه فرد متوجه آن شود تا حدی غیرممکن است. همچنین چشمهای ما معمولا تمیز و محافظت شده هستند و شناسایی برای حسگر آسانتر است.
با این حال هنوز هم نمیتوان حسگر آیریس گلکسی نوت 7 سامسونگ را یک ویژگی کاملا موفق تلقی کرد. از عملکرد مناسب این حسگر مطمئن هستیم و اگر با داشتن این فبلت، مورد توجه دوستان و همکاران قرار میگیرید. اما از طرفی در مقطع کنونی بسیاری از کاربران با حسگرهای اثرانگشت مشکلی ندارند. البته از اینکه یک جایگزین جدید و جالب برای اثرانگشت در نظر گرفته شده بسیار خوشحالیم، اما این جایگزین لزوما عملکرد بهتری ندارد.
ما تجربه استفاده از حسگر آیریس در محصولاتی همچون لومیا 950 و لومیا 950 ایکس ال مایکروسافت را داشتهایم و متاسفانه این حسگرها در مقایسه با روش اثرانگشت تلفنهای هوشمند سرعت بالایی ندارند و همچنین تنها در فاصلهای خاص از چشم کاربر عمل میکنند. اگر حسگر آیریس گلکسی نوت 7 سامسونگ مشابه با محصولات مایکروسافت باشد، احتمالا بسیاری از کاربران روش آنلاک با اثرانگشت را ترجیح خواهند داد.
با این حال همه ما میدانیم که عرصه تکنولوژی همیشه در حال تکامل و پیشرفت است. سامسونگ اولین شرکتی نیست که تلفن هوشمندی با حسگر آیریس را روانه بازار میکند، اما میتواند اولین شرکتی باشد که محصول خود را با حسگر آیریسی همراه کند که عملکرد مناسبی دارد. بنابراین استفاده از چنین حسگری در گلکسی نوت 7 میتواند مقدمه آینده درخشانی برای تلفنهای هوشمند نسل آینده با حسگر آیریس باشد.
بنابراین در حال حاضر تنها باید تا ارائه فبلت جدید کمپانی سامسونگ منتظر بمانیم. لازم به ذکر است گفته میشود گلکسی نوت 7 سامسونگ در دوم اوت سال جاری رسما از سوی سامسونگ معرفی خواهد شد. امیدواریم از این مقاله نهایت بهره را برده باشید.