برای کاهش وابستگی بشر به سوختهای فسیلی، قیمت یکی از مهمترین عوامل است. سالها به طور انجامیده تا امروزه، با پیشرفتهای صورت گرفته در فناوری شاهد کاهش قیمت تمام شده برای انرژی های تجدیدپذیر باشیم. دستیابی به بازده بیشتر و همینطور توان خروجی بالاتر، میزان درخواست این نوع انرژیها را افزایش داده است.
به طور کلی هنوز هم قیمت سوختهای فسیلی ارزانتر از انرژی های تجدیدپذیر است؛ اما نقاطی در دنیا نیز وجود دارد که عکس این اتفاق رخ داده است. حتی گاهی میزان انرژی تجدیدپذیر به اندازهای رسیده که رایگان در اختیار مصرف کنندگان قرار گرفته است. با پیشروی این روند و کاهش هرچه بیشتر قیمت انرژیهایی چون انرژی خورشیدی و بادی، امید است که در سالهای پیش رو، نهایتا شاهد غلبه این نوع انرژیها بر سوختهای فسیلی باشیم. در ادامه به بررسی چند مورد از مکانهایی میپردازیم که در حال حاضر، انرزی تجدیدپذیر با قیمت کمتری نسبت به سوختهای فسیلی عرضه میشود.
انرژی بادی رایگان در دالاس آمریکا
در ایالت تگزاس آمریکا تقریبا همه چیز وسیعتر از سایر مکانهاست. از جمله انرژی تولیدی حاصل از بادهای قدرتمندی که در این ناحیه جریان دارد. در شهر دالاس این ایالت، میزان برق تولیدی در یکی از شرکتهای فعال در تولید انرژی از طریق توربینهای بادی، به اندازهای رسیده بود که این شرکت تصمیم گرفت تا آن را به رایگان در اختیار مشتریان خود قرار دهد. اتفاقی که در ماه گذشته، برای مشتریان شرکت انرژی TXU افتاد و آنها از ساعت 9 شب تا 6 صبح، هزینهای برای برق مصرفی خود پرداخت نمیکردند. هرچند اقداماتی چون کاهش مالیات باعث شده تا هماکنون ده درصد از برق مصرفی این ایالت، توسط توربینهای بادی تولید شود، اما این حرکت جدید شرکت انرژی TXU کمک بسیاری به آگاهی جمعی کرد تا همگان از قدرت انرژی های تجدیدپذیر بیش از پیش باخبر شوند.
انرژی خورشیدی رایگان در شیلی
در سال جاری، روزهای آفتابی در شیلی باعث شدند تا ذخایر انرژی مزرعههای خورشیدی به بیشترین ظرفیت خود برسند. به گونهای که 113 روز متوالی، هزینه مصرف برق به صفر رسید. دولت شیلی در زمینه نیروگاههای خورشیدی، هزینههای بسیاری صرف کرده است و قصدش این است که در آینده، 15 نیروگاه دیگر را به مجموعه 29 عددی نیروگاههای کنونی خود اضافه کند. سال گذشته نیز در این کشور، 192 روز هزینه برق مصرفی رایگان بود. البته برخی مناطق حاشیهنشین از این امکان هنوز بیبهرهاند، اما دولت این کشور قصد دارد تا به زودی با تکمیل نیروگاههای خود، همه شهروندانش را از مزایای انرژی پاک خورشیدی بهرهمند سازد.
ارزانترین انرژی بادی در دانمارک
ماه گذشته، یک شرکت سوئدی اعلام کرد که قصد دارد یک نیروگاه بادی در قسمت ساحلی دریاهای دانمارک بسازد که هزینه تولیدی برق آن ارزانتر از زغالسنگ و گاز طبیعی خواهد بود. هدف این نیروگاه 600 مگاواتی این است که هزینه مصرف هر مگاوات برق آن را به تنها 54 دلار برساند. به علاوه قرار است این نیروگاه با کشور آلمان نیز اشتراک داشته باشد تا هر زمان که نیاز بود، برق تولیدی را با هم به اشتراک بگذارند. تاریخ بهرهبرداری از این نیروگاه سال 2021 اعلام شده است.
خانههای خورشیدی در استرالیا
خانههای مجهز به سلولهای خورشیدی و سیستم باتری مخصوص تسلا در کشور استرالیا، ثابت کرده است که دیدگاه ایلان ماسک افسانهای در ارتباط با انرژی های تجدیدپذیر نه تنها محتمل، بلکه عملی خواهد بود. کارآفرینان این بخش برای مدتها بحث کردهاند که انرژی خورشیدی میتواند راه حلی برای غلبه بر نرخ روزافزون قبضهای برق مصرفکنندگان باشد. تکنولوژی امروزه سلولهای خورشیدی اجازه میدهد تا برق تولیدی هر خانه را ذخیره کرد و در مواقع نیاز آن را به مصرف رساند. در حال حاضر تفاوت چندانی بین هزینه سقفهای مجهز به سلولهای خورشیدی و استفاده از شبکه برق محلی وجود ندارد. اما شرکتهای فعال در این زمینه میتوانند در آینده نزدیک، با کاهش بیشتر هزینههای اولیه، برنده این رقابت باشند.
انرژی های تجدیدپذیر در آمریکا
شاید عجیب باشد، اما انرژی های تجدیدپذیر بادی و خورشیدی در آمریکا به مرحلهای رسیدهاند که ارزانتر از سوختهای فسیلی تولید و عرضه میشوند. در سال 2014 و حتی قبل از آن، گزارشهایی ارائه شده بود مبنی بر اینکه انرژیهای خورشیدی و بادی، به مرحله رقابت با سوختهای فسیلی رسیدهاند. امروزه روند کاهش هزینه تمامشده این انرژیهای پاک ادامه داشته و با جذب سرمایه بیشتر، روند افت قیمت و برتری در رقابت با سوختهای فسیلی به مراحل جدیتری وارد میشود.
ارزانترین انرژی خورشیدی دنیا
رقابت بر سر تولید ارزانترین انرژی خورشیدی دنیا، مدتی است که ادامه داشته و هر چند ماه رکورد آن شکسته میشود. در آغاز سال جاری، دبی به رکورد 29.90 دلار به ازای هر مگاوات ساعت برق تولیدی از سلولهای خورشیدی رسید. مبلغی که از هزینه تولید برق توسط زغالسنگ نیز کمتر است. چند ماه پس از آن شیلی این رکورد را شکست و در ادامه نیز اسپانیا به رکورد 29.10 دلار به ازای مگاوات ساعت رسید. در همین زمان پروژههای تولید برق از زغالسنگ در آن کشور در حدود دوبرابر هزینه نیاز داشتند. مطمئنا زمان زیادی نخواهد گذشت تا این رکورد باز هم شکسته شود.
انرژیهای تجدیدپذیز ثابت کردهاند که نه تنها میتوانند به خوبی با سوختهای فسیلی رقابت کنند، بلکه با همان مقدار هزینه، بسیاری از مضرات و آلودگیهای ناشی از مصرف سوختهای فسیلی را هم نخواهند داشت.