امروز میخواهیم نگاهی به برخی از قابلیت های جذاب اندروید داشته باشیم که هنوز در سیستم عامل آی او اس وجود نداشته و باعث برتری گوگل بر اپل میشوند.
تقابل آی او اس و اندروید همانند کوکاکولا و پپسی از دیرباز مطرح بوده و همواره طرفداران آنها بحثهای بسیاری با یکدیگر دارند. با این حال، امروزه این دو سیستم عامل مشابه یکدیگر هستند و بسیاری از دستورات کاربران را به نحو احسن انجام میدهند. به همین جهت، اگر بخواهید یکی از این پلتفرمها را انتخاب کنید، چیز زیادی را از دست نخواهید داد.
اما حالا که ما تقریبا میدانیم اندروید O و آی او اس 11 چه ویژگیهایی دارند، به نظر میرسد هنوز برخی کارها هست که بر خلاف آیفون اپل، با گوشی های اندرویدی میتوان انجام داد. به همین بهانه، در ادامه به تشریح برخی از قابلیت های جذاب اندروید خواهیم پرداخت.
معرفی 5 مورد از قابلیت های جذاب اندروید
1. تغییر اپلیکیشن های پیشفرض
اگر شما در رابطه با لیست قابلیت های دلخواه آی او اس 11 در گوگل جستجو کنید، خواهید دید که بسیاری از وبسایتها از امکان تغییر حالت اپلیکیشن های پیشفرض خبر دادهاند. با این حال، به جای آنکه اپل با اضافه کردن قابلیتهای بیشتر به آی او اس، پلتفرم خود را قویتر کند، ترجیح میدهد با افزایش ویژگیهای اپلیکیشن های پیشفرض، کاربران را به استفاده از آنها تشویق کند.
به عنوان مثال، برنامه “iMessage” همزمان با عرضه آی او اس 10، استیکرهای زیادی را در یک بهروزرسانی بزرگ دریافت کرد و در آی او اس 11 نیز قابلیت پرداخت وجه به آن اضافه شد. به علاوه، امسال شاهد اضافه شدن قابلیت نمایش نقشه داخلی بسیاری از مراکز خرید، پاساژها و بیشتر به اپلیکیشن نقشه اپل و یا افزایش امنیت مرورگر سافاری بودیم.
عدم امکان انتخاب برنامه پیشفرض در آی او اس 11، گله بسیاری از کاربران نسبت به اپل است. اگر شما لینکی در واتس اپ را لمس کنید، نقشه اپل یا مرورگر سافاری به صورت خودکار آن را نمایش میدهند.
اما در سیستم عامل اندروید، کاربران به سادگی میتوانند برای هر کاری، نرم افزار دلخواه خود را انتخاب کنند. به عنوان نمونه، آیا دوست دارید آدرسهای مختلف را به جای نقشه گوگل، در ویز مشاهده کنید؟ آیا میخواهد صفحه خاصی در اینترنت، به صورت پیشفرض توسط اپرا نمایش داده شود؟ پاسخ این سوالها واضح بوده و امکان انتخاب اپلیکیشن پیشفرض، یکی از قابلیت های جذاب اندروید محسوب میشود.
2. کنترل پیشرفته اعلانها
کنترل پیشرفته اعلانها یکی دیگر از قابلیت های جذاب اندروید است که بر خلاف درخواست بسیاری از کاربران برای اصلاح آن، به همان شکل قدیمی باقی ماند. “Notification Center” در گوشی های آیفون همچنان اطلاعات مربوط به اعلانها را در یک نمای کلی نشان میدهد. در مقایسه، در اندروید 7.0 نوقا چندین اعلان مختلف از یک اپلیکیشن به زیبایی در یک بخش مستقل قرار گرفته و کاربران به سادگی لمس آن و استفاده از دستورهای حرکتی، میتوانند آن را گسترش دهند.
مورد بعدی، امکان رد اعلانها با یک بار لمس آنها وجود ندارد. به بیان دیگر، با لمس و کشیدن اعلان به سمت چپ، پیام مورد نظر بر خلاف سیستم عامل اندروید، حذف نشده و کاربران محبورند گزینه “clear” را در ادامه انتخاب کنند. اگرچه شاید این موضوع برای بسیاری کاربران اهمیت نداشته باشد، اما احتمالا دریافت اعلانهای متعدد و حذف تک به تک آنها کار خستهکنندهای خواهد بود.
در آن سو، بخش اعلانها در سیستم عامل اندروید علاوه بر راحتی در استفاده، از فضای موجود نیز به صورت بهینه استفاده میکند. اگر شما از چندین اکانت جیمیل به صورت همزمان استفاده کنید، پیامهای جدید هر کدام از آنها به صورت جداگانه از طریق اعلانها نمایش داده میشود. اپلیکیشن های دیگر همچون “Slack” نیز از این فضا برای نمایش اعلانها در حالتی مدیریتشده استفاده میکنند.
مهمتر از تمام این موارد، حالتی با عنوان اولویت اعلانها (Priority Notifications) در سیستم عامل اندروید وجود دارد که کار کردن با آن را لذتبخش میکند. اگر برنامه خاصی در لیست اولویت (priority) شما قرار بگیرد، آنگاه حتی در صورت فعال بودن حالت “Do-Not-Disturb” نیز اعلان مربوطه نمایش داده خواهد شد.
علاوه بر این، در اندروید O با امکان رد موقتی اعلانها، مدیریت این بخش را یک مرحله جلوتر از آی او اس قرار میدهد. همچنین گوگل قابلیت “Notification Channels” را نیز در نسخه جدید اندروید معرفی کرده است که به واسطه آن کاربران میتوانند تمام اعلانهایی که از طریق اپلیکیشن های مختلف دریافت میکنند را به صورتی جزئی نیز کنترل کنند.
3. ضبط تماس صوتی
اگرچه این ویژگی از دیرباز در گوشی های اندرویدی وجود داشته است، ولی متاسفانه راه آسانی برای انجام آن در آی او اس نیست. هرچند، ضبط تماس تلفنی پیامدهای قانونی را نیز در برخی کشورها به دنبال دارد که باعث میشود از این ویژگی استفاده نکنیم. در بسیاری از موارد، ضبط تماس تلفنی میتواند کارآمد باشد. به عنوان مثال، بعد از یک مصاحبه تلفنی و ضبط آن، به راحتی میتوان با پخش دوباره این تماس، اطلاعات مورد نیاز را یادداشت کرد.
در حال حاضر امکان نصب اپلیکیشن های شخص ثالث ضبط تماس صوتی روی تمام گوشی های اندرویدی وجود داشته و حتی در برخی از آنها همچون محصولات شیائومی، این قابلیت به شمارهگیر پیشفرض گوشی اضافه شده است.
در حالی که نرم افزارهای متعددی برای ضبط تماس صوتی در آی او اس نیز وجود دارد، اما استفاده از آنها شرایط مخصوص به خود را داشته و کاربران بابت ضبط هر تماس باید مبلغی را پرداخت کنند. به علاوه، انجام این کار به سادگی ضبط تماسها در سیستم عامل اندروید نخواهد بود.
4. حالت چند کاربره
حالت چند کاربره یکی دیگر از قابلیت های جذاب اندروید است که اپل نه تنها آن را در آیفون نادیده گرفته است، بلکه آیپدها نیز از چنین قابلیتی پشتیبانی نمیکنند؛ ویژگی بسیار خوبی که شانس به اشتراک گذاشتن تبلت میان اعضای خانواده را افزایش میدهد.
این ویژگی از زمان توسعه اندروید 5.0 آبنبات چوبی به سیستم عامل گوگل اضافه شده است. حالت چند کاربره بدان معناست که شما همانند کاربر ویندوز یا مک میتوانید حسابهای کاربری دیگر خود را با اطلاعات امنیتی مختص به خود همچون اثر انگشت، کلمه عبور یا پین انتخاب کنید. به علاوه، برای کاربران موقتی حالت مهمان نیز در نظر گرفته شده است.
برای دسترسی به این قابلیت، شما باید دو بار بخش اعلانها را پایین کشیده و سپس آیکون پروفایل را لمس کنید.
متاسفانه این احتمال وجود دارد که حتی در صورت استفاده از اندروید 5.0 نیز قادر به پیدا کردن این آیکون نباشید. همین موضوع نیز باعث شده تا سازندگان با حذف کلی این بخش، آن را با سیستم اختصاصی خود جایگزین کنند. به عنوان مثال این قسمت در گوشی های سامسونگ با عنوان “Private Folder” شناخته میشود. در هر صورت، ویژگیهای سیستم سازندگان مختلف به اندازه پیادهسازی گوگل، یکپارچه نیست.
نکته جانبی: در صورتی که گوشی اندرویدی شما فاقد حالت چند کاربره مناسب است، میتوانید از اپلیکیشن های جایگزین همچون “App Pinning” استفاده کنید.
5. اجرای همزمان اپلیکیشن ها (Multi-Window Apps)
با عرضه آی او اس 9، امکان اجرا و نمایش چند اپلیکیشن مختلف به صورت همزمان میسر شد و بعد از انتشار آی او اس 11، مهندسان، شناور شدن این پنجرهها را نیز امکانپذیر کردند.
متاسفانه این قابلیت توسط آیفون پشتیبانی نمیشود، در حالی که کاربران گلکسی نوت 2 سامسونگ از سال 2012 تا به امروز از آن بهره میبرند. سال گذشته و با معرفی اندروید 7.0 نوقا نیز گوگل رسما این قابلیت کاربردی را به سیستم عامل خود اضافه کرد.
اجرای همزمان دو اپلیکیشن مزایای بسیاری دارد. تصور کنید از طریق یوتیوب در حال تماشای آنلاین یک رویداد مهم هستید و همراه با آن، اطلاعات جزئی را نیز از طریق توییتر دنبال میکنید. شاید در گذشته اندازه نمایشگر گوشی های هوشمند برای انجام چنین کاری کوچک بود؛ اما حالا از این قابلیت به راحتی میتوان استفاده کرد.
آیفون هم قابلیتهای کاربردی بسیاری دارد!
اگرچه ما به برخی از قابلیت های جذاب اندروید اشاره کردیم، اما نباید تصور کنید آی او اس همان سیستم عامل سفت و سخت قدیمی است.
به عنوان مثال، همراه با آی او اس 11، سرانجام اپل اپلیکیشن مدیریت فایل اختصاصی خود را که بسیاری از کاربران خواستار آن بودند، با قابلیتهای فراوان معرفی کرد. همچنین دذ کنار فراهم شدن امکان شخصیسازی “Control Center”، سیری توانایی ترجمه داشته و ویژگیهای حاشیهنویسی در اسکرین شاتها و تهیه ویدیو از صفحه نمایش (اندروید فاقد آنها است) به صورت پیشفرض به آن اضافه شده است. به هر صورت امیدواریم سال آینده، اپل با حذف محدودیتهای دیگر، قابلیتهای بیشتری را به آی او اس اضافه کند.