با اعلام پاول دوروف، موسس تلگرام، برخی از سرورهای تحویل محتوای تلگرام یا CDNها به ایران و تعدادی از کشورهای منطقه خاورمیانه از جمله عربستان منتقل شده است.
پاول دوروف (Pavel Durov)، موسس تلگرام در پیامی توییتری به صورت رسمی اعلام کرد که برخی از سرورهای تحویل محتوای تلگرام به ایران و کشورهای خاورمیانه منتقل شده است. او در اکانت توییتر خود نوشت:
اگر مقامات ایرانی برای پاک کردن اطلاعات این سرورها تلاش کنند، کاربران ایرانی میتوانند از سرورهای اصلی در اروپا به این موارد دسترسی داشته باشند. به این ترتیب سانسور غیرممکن خواهد بود.
توضیحاتی در مورد انتقال سرورهای تحویل محتوای تلگرام به ایران
تلگرام در همین راستا، توضیحاتی را در مورد انتقال سرورهای تحویل محتوای تلگرام (CDN) به ایران ارائه کرده است که در ادامه مطالعه خواهید کرد:
از نسخه 4.2 تلگرام، از CDN رمزنگاری شده برای ذخیره فایلهای کانالهای عمومی با بیش از 100 هزار عضو پشتیبانی میشود. نقاط ذخیرهسازی CDN در مناطقی در نظر گرفته شدهاند که تلگرام ترافیک بسیار زیادی دارد اما به دلایل مختلف، تمایلی به قرارگیری سرورهای تلگرام در آن مناطق وجود ندارد.
مسئولان تلگرام در پاسخ به این سوال که چرا تصمیم به استفاده از CDN گرفتهاند، توضیح دادند که ما از سرورهای توزیعشده خود برای افزایش سرعت دانلود در مناطقی که در آنها آزادی بیان تضمین شده، استفاده میکنیم اما حتی در این مناطق نیز به آنها اعتماد نمیکنیم. وقتی تلگرام در مناطق دیگر به شدت محبوب میشود، تنها میتوانیم بر روی سی دی انها تکیه کنیم تا با آنها از نظر فنی مانند سرویسدهندههای اینترنت رفتار کنیم و آنها فقط دادههای رمزنگاری شده را که قادر به کشف رمزشان نیستند، دریافت خواهند کرد. به این ترتیب، سرعت دانلود عکسها و ویدیوهایی که به صورت عمومی منتشر میشوند، بدون این که کوچکترین خدشهای به امنیت وارد شود، در مناطقی مانند ایران، ترکیه، اندونزی، عربستان، هند و عراق به مراتب افزایش پیدا میکند.
به گفته مسئولان این پیام رسان روسی، اطلاعات و دادههای دریافتی از سمت نقاط ذخیرهسازی CDN همواره از سوی تلگرام و به وسیله رمزنگاری Hash تایید و بررسی میشود و به این صورت، هکرها یا افراد متجاوز نمیتوانند هیچ فایلی را جایگزین کنند. تلگرام همچنین در خصوص این که آیا CDN میتواند فایلها را رمزگشایی کند، توضیح داد:
هر فایلی که به مراکز داده سرورهای تحویل محتوای تلگرام ارسال میشود با یک کلید منحصربهفرد با استفاده از تکنولوژی AES-256-CTR رمزگذاری میشود. بنابراین CDN به اطلاعاتی که ذخیره میکند دسترسی ندارد چون این کلیدها تنها در سرور MTProto (سرور رمزگذاری) اصلی و دستگاه کاربر، قابل دسترسی هستند. تمامی فایلهای منبع در سرورهای تلگرام ذخیره میشوند. CDNها تنها دادههای رمزنگاری شده را دریافت میکنند و نمیتوانند آن را رمزگشایی کنند یا هیچگونه دادهای را جایگزین آن کنند. اگر مشکلی به وجود بیاید، فایل مورد نظر به صورت مستقیم از سرورهای تحویل محتوای تلگرام به کاربران ارسال میشود. کاربران نیز همیشه دادههای خود را دریافت میکنند و هیچ کسی نمیتواند مانع آن شود. همچنین همه میتوانند روش ما برای پیادهسازی CDN را با بررسی کدهای سورس کد برنامههای تلگرام و بررسی ترافیک داده بررسی کنند.
در ادامه توضیحات مسئولان Telegram آمده که نقاط ذخیرهسازی CDN بخشی از سرور ابری این پیام رسان نیستند و CDNها تنها برای ذخیرهسازی فایلهای پرطرفدار از کانالهای پربازدید مورد استفاده قرار میگیرند و اطلاعات خصوصی و شخصی هرگز به آنها را پیدا نمیکنند. تلگرام همچنین تاکید کرد که وارد هیچ توافق و تفاهمی با دولتها نشده است و انتقال سرورهای تحویل محتوای تلگرام ، بخشی از هیچ معاملهای نیست و ما هیچوقت سرورهایش را به کشوری با سابقه سانسور اینترنتی انتقال نمیدهیم. تنها هدف استفاده از سی دی انها این است که کیفیت اتصال در مناطق با تقاضای بالا که تلگرام نمیتواند سرورهایش را به آنجا منتقل کند، با روشی امن افزایش پیدا میکند. مسئولان تلگرام در ادامه اضافه کردند:
ما بسیار احتیاط کردهایم تا مطمئن شویم هیچ کشوری از طریق سرورهای تحویل محتوای تلگرام و نقاط ذخیرهسازی CDN نتوانند بر روی پیام رسان ما تسلط پیدا کنند. CDNها به تلگرام تعلق ندارند و تمام ریسک آن به گردن شرکت ثالثی خواهد بود که نقاط ذخیرهسازی CDN را در سراسر دنیا برای ما تامین میکند. ما هیچ سرمایهگذاری بر روی این CDNها انجام نمیدهیم و تنها بابت ترافیک مصرفی برای انتقال موارد ذخیره شده از خوشه کامپیوترهای اصلی خودمان به کاربر نهایی، هزینه پرداخت میکنیم. در نتیجه در صورتی که کشوری تصمیم به دستکاری CDN در منطقه خودش بگیرد، تنها کیفیت اتصال شهروندان خودشان را پایین میآورند و تلگرام هیچ چیز با ارزشی از دست نخواهد داد. سرورهای CDN در حقیقت شبکهای از سرورهای متعدد هستند که صفحات و دیگر محتویات وب را برای کاربر فراهم میکنند. این سرورها با توجه به مکان جغرافیایی کاربر، منبع صفحه وب و سرور ارائه خدمات ایجاد خواهند شد.