بر اساس یک مطالعه بسیار جنجالی که به نتیجهای فوقالعاده ختم شده است، همه انسانهای مدرن، حاصل لقاح یک زوج در حدود 200 هزار سال پیش هستند. در کتابهای دینی از این زوج با نام «آدم و حوا» یاد میشود.
مطالعه اخیر دانشمندان دانشگاه بازل سوئیس و دانشگاه راکفلر آمریکا، به کشفی عظیم ختم شد. بر اساس دستاوردهای آنها، همه انسانهایی که امروز روی کره زمین وجود دارند، از ازدواج یک زوج مشخص در حدود دویست هزار سال پیش حاصل شدهاند.
طبق گفتههای متخصصان، همه انسان های مدرن ریشه یکسانی داشته و در واقع حاصل لقاح یک زوج مشخص هستند. زمان حیات این زوج بین صد تا دویست هزار سال پیش تخمین زده میشود. دانشمندان به منظور رسیدن به این دستاورد، بارکد ژنتیکی نزدیک به پنج میلیون موجود زنده شامل انسان را مورد آزمایش قرار دادند.
پیشینه یکسان همه انسان های مدرن
منظور از بارکد، بخشهایی از دی ان ای است که خارج از هسته سلولهای زنده (دی ان ای میتوکندری) قرار دارند. این قسمتها از طریق مادر، از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود. با هر مرتبه تولید مثل، خطاها درون بارکد ثبت میشوند، گویا آنها فتوکپیهای تکرار شدهای از یک سند هستند. به وسیله اندازهگیری میزان تجمع این خطاها یا به عبارتی تنوع بین کدها، دانشمندان قادر به سفر در زمان خواهند شد.
اگرچه اعلام خبر حاصل شدن همه انسان های مدرن از یک زوج مشخص، به فرضیه آورده شدن ما به کره زمین توسط بیگانگان قوت میبخشد، اما نویسندگان این تحقیق به بروز فاجعهای عظیم اشاره میکنند که روزی همه انسانها را از بین برده است. در واقع منظور از انسان های مدرن نسلی است که اکنون در کره زمین ساکن هستند، اما پیش از این تمدن نیز انسانهایی وجود داشتهاند. نکته بسیار جالب اینجاست که علاوه بر انسان های مدرن ، نزدیک به 90 درصد موجود دیگر نیز از لقاح زوج مشخصی که از آنها صحبت میکنیم حاصل شدهاند!
همچنین بخوانید:
بر اساس نتیجه مطالعات دانشمندان، 90 درصد موجودات زنده امروزی، حدود دویست و پنجاه هزار سال پیش از والدین یکسانی به وجود آمدهاند. این صحبت، سوالهای زیادی را درباره الگوی تکامل انسان به وجود آورده است. یکی از دانشمندان درگیر در این مطالعه، بعد از شگفتانگیز خطاب کردن این راز درباره انسان های مدرن گفت پیش از به دست آمدن نتیجه تحقیق اخیر، همواره تا جایی که میتوانست با این فرضیه مخالفت میکرد.
نحوه شکل گرفتن مطالعه
گروه متشکل از دانشمندان دانشگاه بازل سوئیس و دانشگاه راکفلر آمریکا به مجموعهای از دادههای ارزشمند سریعترین پایگاه دادههای دنیا از نظر سرعت رشد دست پیدا کرده و به این ترتیب توانستند ادبیات عظیم تئوریهای تکامل همچون فرضیههای داروین را مرتبهای دیگر مرور کنند.
بر اساس گفتههای یکی دیگر از اعضای تیم تحقیقاتی، در زمانی که انسانها بر روی تفاوتهای فردی و گروهی اصرار زیادی دارند، باید بیشتر بر روی یافتن دلایلی که شباهتهایی بین انسانها با یکدیگر و حتی انسانها با حیوانات را توجیه میکنند تمرکز داشته باشیم.
همچنین بخوانید:
کشف رد پای انسان ۵ میلیون ساله، نظریات تکامل را به چالش کشید
گفتههای این تیم درباره قدمت و پیشینه انسان های مدرن شک و شبهههای زیادی به وجود آورده است. به عنوان یکی از این سوالات باید به عجیب بودن تولد دوباره نسل بشر در مدت زمانی کوتاه اشاره کرد. اگرچه زمان جفتگیری پدر و مادر همه انسان های مدرن با یکدیگر، در بیشترین حالت ممکن 250 هزار سال عنوان میشود، اما میدانیم تاریخ آخرین انقراض دسته جمعی موجودات زنده بر روی کره زمین، به 65 میلیون سال پیش و زمان فرمانروایی دایناسورها برمیگردد.
نتیجه تحقیقات، چندین احتمال را نشان میدهند. بر اساس گفتههای برخی متخصصان، اکنون میتوان به فرضیه فرآیند تکامل ذاتی و منحصربهفرد انسان فکر کرد که روزی سبب از بین رفتن انسان و سپس رشد مجدد آن از ابتدا شده است. مطالعه اخیر نشان داد انسان های مدرن نه تنها با یکدیگر، بلکه با دیگر موجودات ساکن کره خاکی نیز شباهتهای زیادی داشته و یک اصل دارند.
بر اساس گفتههای مدیر این برنامه تحقیقاتی، اگر یک مریخی بر روی کره زمین فرود آمده و با دستهای کبوتر و جمعیتی از انسانها ملاقات داشته است، بر اساس اندازه ابتدایی دی ان ایهای میتوکندری، هیچ کدام (از موجودات) نباید با یکدیگر متفاوت باشد. ممکن است سبک زندگی، فرهنگ و دیگر چیزها، سبب متفاوت به نظر رسیدن انسان های مدرن نسبت به یکدیگر شوند، اما از نظر مبانی پایه زیست شناسی، ما همانند کبوترها هستیم.
اما آیا واقعا ما حاصل تحقیقات موجودات فضایی هستیم؟ به عبارت دیگر، اگر واقعا انسان های مدرن و ساکنان امروزی کره زمین، حاصل یک فرآیند تکامل آغاز شده از ابتدا بوده و همه ما نتیجه ازدواج یک زوج که حدود دویست هزار سال پیش زندگی میکردهاند هستیم، آیا نباید مجددا به فرضیه آورده شدن انسانها به کره زمین توسط موجودات فضایی فکر کرد؟
بر اساس این فرضیه، صدها هزار سال پیش موجوداتی هوشمند و ساکن کهکشانهایی دور دست به زمین آمده و به پدید آمدن انسان های مدرن که امروز مشاهده میکنیم کمک کردهاند.
نزدیکترین انقراض دسته جمعی موجودات کره زمین حدود 65 میلیون سال پیش رخ داده و عمر زمین چیزی بین 3 تا 4 میلیارد سال تخمین زده میشود. از طرفی طبق مطالعات، انسان های مدرن کنونی حاصل آغاز مجدد فرآیند تکامل هستند، به این معنی که نسل انسانها روزی به ته خط رسیده و حدود 200 هزار سال قبل، بعد از جفتگیری یک زوج مشخص، دوباره در مسیر تکامل قرار گرفته است. به عقیده برخی، در این سری یعنی زمان متولد شدن انسان های مدرن ، موجودات فضایی در شروع فرآیند تکامل دست داشتهاند.
آدم و حوا در ادیان
آدم و حوا در ادیان، نخستین مرد و زن بودند که طبق بخش نخست انجیل و آیاتی از قرآن مجید، توسط خدا آفریده شدند. آدم نخستین بشر و پدر نوع انسان در تورات و قرآن است. «آدم» به معنای یک شخص خاص، هجده بار در قرآن به کار رفته و عبارت «بنیآدم» (فرزندان آدم) به معنای نوع بشر نیز هفت بار ذکر شده است. مفسران قرآن نام آدم را مشتق از «أدیم الأرض» (عبدالرزاق، تفسیر، 43/1؛ 20/2؛ ابن سعد، طبقات، 26/1؛ طبری، تفسیر، 214/1-215) یا «أدَمه الارض» (طبری، تفسیر، 208/1) میدانند، چرا که از «خاک سطح زمین» خلق شده است. در قرآن واژه «حوا»، نام همسر آدم در احادیث اسلامی، به کار نرفته، اما به عنوان همتا و مکمل آدم از او یاد شده است. حوا را مشتق از «حیّ» میدانند، چرا که او مادر تمام موجودات «زنده» است (ابنسعد، طبقات، 39/1-40) یا به این دلیل که از موجودی «زنده» آفریده شده است (طبری، تفسیر، 229/1).
این پایه و اساس این باور است که بشریت در اصل یک خانواده است، و همه از یک جفت از اجداد اصلی ریشه گرفتهاند؛ موضوعی که حالا در این یافته جدید و شگفت انگیز علمی به اثبات رسیده است.