حدود دو هفتهی پیش برایتان نوشتیم که فضاپیمای کپلر که از کنترل خارج شده و رفتار غیر برنامهریزی شدهای را از خود نشان داده بود، توسط ناسا دوباره به روند عادی خود بازگشت؛ اما این اتفاق برای ماهوارهی ژاپنی JAXA رخ نداد.
این ماهوارهی ژاپنی بعد از اینکه از کنترل خارج شد و در مسیری خارج از مدار تعیین شده به حرکت در آمد، از رادار تشکیلات فضایی کشور ژاپن خارج شد و مسئولان ژاپنی اعلام کردند که دیگر نظارتی بر روی JAXA ندارند. بعد از گذشت چند روز، این ماهواره به طرز عجیبی توسط یک رصدخانه در نزدیکی یک سیارک دیده شد؛ آن هم در حالی که با سرعت زیاد و در مسیری نامشخص در حال حرکت بود!
ماهوارهی ژاپنی JAXA به دلیل یک مشکل در آپدیت نرم افزاری از دست رفته است!
شاید با خود فکر کنید که برخورد با اجسام ناشناخته و یا نقص فنی در موتورها و سیستمهای تعلیق باعث از دست رفتن کنترل ماهوارهی ژاپنی JAXA شده باشد، اما قضیه خیلی پیش پا افتادهتر (شاید هم پیچیدهتر) از این حرفهاست. درواقع آنطور که تیم فرماندهی ژاپنی اعلام کرده است، دلیل اصلی بروز این مشکل، یک اشتباه جزئی در بهروزرسانی نرم افزاری این ماهواره بوده است که باعث شده است این وسیلهی گرانقیمت از مدار خارج شود!
مدتی پیش تیم فرماندهی اعلام کرده بود که درحال تلاش برای بازیابی به طور کامل یا حداقل قسمتی از بدنهی این ماهواره است تا علاوه بر پیدا کردن مشکل، قسمتی از ضررهای مالی پروژه را هم جبران کند. اما در اظهار نظر جدیدی که از سوی سخنگوی تیم فرماندهی ماهوارهی ژاپنی JAXA انجام شده است، گویا آنها دیگر کاملا ناامید شدهاند و تلاشی برای بازیابی این ماهواره انجام نخواهند داد.
این موضوع وقتی ناراحتکننده به نظر میرسد که بدانید علاوه بر هزینهی ۲۸۵ میلیون دلاری برای ساخت این ماهواره، ۳ سال برنامهریزیهای فشرده و تستهای آزمایشی و ۱۰ سال مطالعات مقدماتی نیز به همین راحتی و با یک اشتباه نرم افزاری از بین رفته است!
در متنی که به طور رسمی از سوی مسئولان JAXA منتشر شده است، میخوانید:
تیم فرماندهی و تولید JAXA بسیار از این موضوع ناراحت است و ما عمیقترین تاسفمان را برای اینکه مجبور هستیم تلاش برای بازیابی پروژهی ASTRO-H را متوقف کنیم، ابراز میکنیم. ما همچنین خالصانه از تمام افراد و نهادهایی که برای اجرایی کردن ASTRO-H تلاش کردهاند و با پشتیبانی از آن، به نتایج تاثیرگذارش امیدوار بودهاند، عذرخواهی میکنیم.
از تمام شرکای بینالمللی و خارجیمان در آنسوی آبها شامل ناسا و تمام اخترفیزیکدانان ژاپنی که در انتظار دریافت نتایج از سوی ماهوارهی ASTRO-H بودند تا از آنها در مطالعاتشان استفاده کنند نیز عذر میخواهیم.
بنابراین با این اظهار نظر دیگر باید کاملا قید پروژهی ASTRO-H و یا همان ماهوارهی ژاپنی JAXA را بزنیم و نام این طرح را در ستون پرهزینهترین طرحهای فضایی شکست خوردهی تاریخ جهان یادداشت کنیم. شاید دفعهی بعدی که از مشکلات آپدیت جدید سیستم عامل تلفن همراهتان شکایت میکنید، به یاد این موضوع بیافتید و هزینهی ۲۸۵ میلیون دلاری این پروژه باعث تسکین ناراحتیتان بشود!