شواهد جدیدی در ابوصیر و جیزه نشان میدهند حکومت مصر باستان احتمالا به فناوری پیشرفتهای دسترسی داشته است. آیا تاریخ را باید از نو نوشت؟
ایده دسترسی به فناوری پیشرفته در مصر باستان هزاران سال پیش از زمان خود دهههاست که در میان محققان سراسر جهان مطرح است. حجم انبوه شواهد باعث شده است بسیاری معتقد باشند تمدنهای باستانی متعددی از جمله مصریان قرنها با فناوریهای پیشرفتهای کار میکردهاند که دانش آن امروز به کلی از بین رفته است. این فناوریها به آنها اجازه ساخت سازههایی را میداد که امروزه نیز شگفتانگیز هستند.
محققانی که از این نظریه حمایت میکنند به مکانهای باستانی شگفتانگیزی در سراسر سیاره اشاره دارند. یکی از باورنکردنیترین این مکانها بدون شک ابوصیر است.
این نام از عبارت پر اوزیر به معنای خانه اوزیریس گرفته شده است. در نزدیکی این منطقه سایت باستانی دیگری به نام ابوغراب قرار دارد که آن هم مملو از اسرار و تکنیکهای ساختوساز غیرقابل توضیح است.
آیا مصریان از فناوری پیشرفته مصر باستان استفاده میکردند؟
بسیاری از بازدیدکنندگان ابوصیر شاهد دستاوردهای غیرقابل توضیحی بودهاند. مصر باستان هزاران سال پیش در زمینه ساختوساز به این موفقیتها دست یافتهاند.
بلوکهای عظیم گرانیتی در این منطقه حفرههایی را نشان میدهند که با دقتی همتراز با تکنیکهای امروزی ایجاد شدهاند. یکی از بزرگترین معماها برای محققان این است که مصریان باستان در زمانی که ابزار پیشرفتهای وجود نداشت چگونه به چنین دقت و ظرافتی دست یافتند؟
امروزه برای سوراخ کردن گرانیت از ماشینهایی با نوک الماس و فشار هیدرولیک استفاده میشود. به گفته محققان جریان اصلی چنین ماشینهایی هزاران سال پیش در دسترس مصریان نبودهاند. با این حال بلوکهای گرانیتی غولپیکر شواهدی از بهکارگیری ماشینآلات مشابهی را به نمایش میگذارند.
فشاری که با دست ممکن نیست
باستانشناسان جریان اصلی معتقدند که مصریان باستان از ارههای مسی و آب و شن برای بریدن گرانیت استفاده میکردند. این ابزارها به آنها اجازه میداد تا بلوکهای سنگی را به دو نیم کنند.
اما برای رسیدن به سطح دقتی که در سایتهای باستانی مانند ابوصیر یافت میشود ابزارهای دستی و آب و شن کافی نیست. این ادعا که مردم باستان با ابزارهای دستساز چنین حفرههای شگفتانگیزی را ایجاد کردهاند نمیتواند معتبر باشد.
- رمزگشایی از تارخان؛ قدیمیترین لباس دوختهشده جهان، متعلق به 5000 سال پیش در مصر
- کشف تمدن زن سالار در ترکیه با قدمت 9 هزار سال
- باستان شناسان از راز عجیب جمجمه 6200 ساله ایرانی میگویند
این روشها از نظر فشار و نظم کافی نیستند. برای بریدن گرانیت به فشاری معادل ۱۸ تا ۳۰ پوند بر اینچ مربع بر روی سر مته نیاز است. این یعنی برای یک سوراخ با قطر ۴ اینچ فشاری بین ۲۲۶ تا ۳۸۰ پوند لازم است. تصور اینکه چنین فشاری هزاران سال پیش با ابزارهای دستساز و توسط نیروی انسانی حاصل شده باشد سخت و حتی غیرممکن است.
سطح مهندسی سازندگان باستانی ابوصیر حیرتانگیز است و تنها میتوان آن را با ماشینآلات مدرن امروزی مقایسه کرد.
شواهدی در سراسر مصر: از سقاره تا هرم بزرگ جیزه
حفرههای باورنکردنی موجود در ابوصیر به صفحات گمشدهای از تاریخ ما اشاره دارند. به نظر میرسد حقایق مشخصی توسط محققان جریان اصلی از تاریخ حذف شده است.
آنها در درک چگونگی این دستاوردها در هزاران سال پیش ناکام ماندهاند. در مصر باستان ابوصیر تنها مکانی نیست که میتوانیم شواهدی از فناوری پیشرفته مصر باستان را پیدا کنیم.
در سقاره تقریبا ۱۰ کیلومتری جنوب جیزه نمونههای بسیاری از سنگکاریهای پیشرفته وجود دارد. در آنجا ستونهای گرانیتی با کنارههای گرد و صاف و زوایای تیز و بینقص تراشیده شدهاند. هرم بزرگ جیزه نمونه دیگری است.
در داخل اتاق پادشاه اثری وجود دارد که به اشتباه به عنوان تابوت برچسبگذاری شده است. این جعبه غولپیکر از گرانیت کوارتز صورتی اسوان ساخته شده و نمونههای بیشتری از بهکارگیری ابزارهای فوقپیشرفته را نشان میدهد. بسیاری از محققان معتقدند که سازندگان این جعبه عظیم به احتمال زیاد از متههای الماسی برای رسیدن به چنین دقتی استفاده کردهاند.