پکن در حال توسعه برنامهای برای آموزش زنبورها جهت تبدیل آنها به جاسوسان خود است. این پروژه، مرزهای استفاده از حشرات در فناوریهای جاسوسی را جابجا میکند.
گروهی از پژوهشگران در مؤسسه فناوری پکن موفق به طراحی سبکترین سامانه کنترل مغز حشرات در جهان شدهاند. وزن این ابزار تنها 74 میلیگرم است، که حتی از بار معمول شهدی که یک زنبور حمل میکند نیز سبکتر است.
چین زنبورها را به جاسوسان حرفهای تبدیل میکند
بر اساس گزارشی از روزنامه ساوث چاینا مورنینگ، محققان چینی بر این باورند که گروههایی از حشرات با کنترل ذهنی میتوانند برای شناسایی مناطق و مشارکت در عملیات امداد در حوادث طبیعی مورد استفاده قرار گیرند.
زنبورهای کارگر معمولا کیسههای شهدی حمل میکنند که وزن آنها حدود 80 درصد جرم بدنشان است. در زمان پرواز، پاهای عقبی خود را جمع میکنند تا مقاومت هوا را کاهش دهند. با هدف بهرهبرداری از کارایی بینظیر انتخاب طبیعی، تیمی به سرپرستی پروفسور ژائو جیلیانگ در مؤسسه فناوری پکن، سامانهای را طراحی کردهاند که مستقیماً به مغز حشرات متصل میشود.
این سامانه به پشت زنبور متصل میشود و سه سوزن وارد مغز آن شده و از طریق پالسهای الکترونیکی، مسیر پرواز را به آن فرمان میدهند. در آزمایشها، زنبورها در 90 درصد مواقع از دستورات پیروی کردند. پیش از این نوآوری، سبکترین کنترلکننده سایبورگ که در سنگاپور ساخته شده بود، وزنی سه برابر داشت. آن دستگاه توانایی هدایت سوسکها و سوسریها را داشت، اما به دلیل وزن بالا، حشرات به سرعت خسته میشدند.
- حشرات سایبورگی به زودی جای سگهای امداد و نجات را میگیرند
- هرآنچه که باید درباره اولین انسان سایبورگ تاریخ بدانید
- سوسک سایبورگ ، حتی از حشره زامبی هم ترسناکتر و جالبتر است + ویدیو
- آدم فضاییهای بیگانه، احتمالا بدن خود را به سایبورگ تبدیل کردهاند و دیگر سبز نیستند
با طراحی این دستگاه سبکتر، محققان چینی بر این باورند که فناوری آنها میتواند امکان استفاده از زنبورها با کنترل مغزی را بهعنوان جاسوسان نظامی فراهم سازد. نتایج این پژوهش در مجله Chinese Journal of Mechanical Engineering منتشر شده است.
الهام از قارچهای علمیتخیلی؟
این سامانه جدید ممکن است یادآور قارچ انگلی کوردیسپس باشد؛ قارچی که کنترل بدن حشره میزبان را بهدست میگیرد و آن را به حالتی شبیه زامبی درمیآورد. گروه ژائو با بهرهگیری از فناوری، عملکرد این قارچ را شبیهسازی کردهاند. کوردیسپس الهامبخش ویروس زامبی در بازیها و سریالهایی همچون The Last of Us بوده است.
برای این سامانه با جلوهای علمیتخیلی، مدارها بر روی فیلم پلیمری چاپ شدهاند. این فیلم نازک و منعطف مانند بال حشرات است، اما قابلیت نگهداری تراشههای رایانهای بسیار ریز را دارد. در جریان آزمایشها، پژوهشگران توانستند زنبورها را به مسیرهای دلخواه هدایت کنند و حرکت سوسکها را نیز در مسیرهای از پیش تعیینشده کنترل نمایند.
ژائو و همکارانش در مقالهی خود نوشتند: «رباتهای مبتنی بر حشرات، ویژگیهای حرکتی ممتاز، توانایی استتار و سازگاری محیطی میزبانهای زیستی خود را به ارث میبرند.» البته، چند مانع همچنان باقیست: زنبورها برای فعالیت نیاز به منبع برق سیمی دارند و سوسکها پس از دریافت 10 پالس دچار خستگی میشوند. همچنین، استفاده از باتری موجب افزایش وزن و در نتیجه کاهش کارایی میشود.
با این حال، پژوهشگران معتقدند میتوان این فناوری را ارتقا داد تا حشرات بتوانند در عملیات جستوجو مشارکت کنند و برای مثال، میتوانند در پی وقوع زلزله به دنبال یافتن بازماندگان باشند.