Excoino

شش روز از بزرگترین خاموشی دیجیتال در ایران گذشت؛ اینترنت کی وصل می‌شود؟

شش روز از قطعی سراسری اینترنت در کشور گذشته و همه به دنبال پاسخی برای این پرسش مهم هستند که اینترنت کی وصل می‌شود؟ در این مطلب مروری داریم بر آخرین اخبار و واکنش های مسئولین کشور به این موضوع.

کشورمان بزرگترین خاموشی دیجیتال تاریخ خود را تجربه و می‌کند و با گذشت 6 روز از قطعی اینترنت در ایران و مختل شدن زندگی و کسب و کار قشر بزرگی از مردم، همه در پی یافتن پاسخ این پرسش مهم هستند که اینترنت چه زمانی وصل خواهد شد؟ در ادامه آخرین اخبار پیرامون این موضوع را با هم مرور خواهیم کرد.

فهرست مطالب

سخنگوی دولت: دولت ایران بر دسترسی آزاد به اینترنت تاکید دارد

سخنگوی دولت با تاکید بر اهمیت دسترسی آزاد و امن مردم به اینترنت، از تشکیل کمیته حقیقت‌یاب برای بررسی حوادث اخیر خبر داد. در پی اختلالات گسترده اینترنت و اعتراضات مردمی، دولت اعلام کرد تمام تلاش خود را برای شنیدن صدای مردم به کار خواهد گرفت.

تلاش برای احقاق حق دسترسی آزاد

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در نشست خبری، با اشاره به تصمیم اخیر در زمینه اختلال دسترسی اینترنت، گفت: «ترجیح دولت تصمیم‌گیری اخیر در این زمینه نیست، اما همان‌طور که وزیر ارتباطات اعلام کرد، این تصمیم توسط نهادهای امنیتی گرفته شده است.» او تاکید کرد که دولت بر اصل دسترسی آزاد مردم به اینترنت پافشاری دارد و امیدوار است این وضعیت هر چه زودتر بهبود یابد.

صدای مردم شنیده می‌شود

مهاجرانی با بیان اینکه دولت صدای مردم را شنیده است، اعلام کرد تشکیل کمیته حقیقت‌یاب در دستور کار قرار گرفته است. او با اشاره به آسیب دیدن مردم در اعتراضات اخیر، گفت: «همه کسانی که در این حوادث آسیب دیدند فرزندان ما هستند به جز اندکی که تروریست بودند و مردم دیروز پاسخ آن‌ها را دادند.»

انتقاد از سوء استفاده برخی از اعتراضات

سخنگوی دولت با انتقاد از کسانی که به گفته او بر اعتراضات مردم سوار شده‌اند و آن را مصادره به مطلوب کرده‌اند، گفت: «کسانی بودند که از سوی دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا حمایت شدند و همه دیدند چگونه اعتراضات را به انحراف کشیدند.» او تاکید کرد که امنیت زمانی به دست می‌آید که همه مردم احساس آرامش کنند.

وزیر ارتباطات: به دنبال بازگشت ارتباطات و اینترنت به روال عادی هستیم؛ برآورد خسارت‌ها در دستور کار

وزیر ارتباطات با تأکید بر تلاش برای بازگشت سریع خدمات اینترنت، از بررسی خسارات وارده به فعالان کسب و کار دیجیتال ناشی از قطعی اخیر خبر داد. این اقدام در پی نگرانی‌های گسترده از تاثیرات منفی این بحران بر اقتصاد دیجیتال کشور صورت می‌گیرد.

بازگشت اینترنت و برآورد خسارات

سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اعلام کرد که وزارت ارتباطات در حال پیگیری برای بازگشت خدمات اینترنت به حالت عادی است و پس از آن، خسارات وارده به کسب و کارهای اینترنتی برآورد خواهد شد. وی افزود: «باید درباره خسارات وارده به این بخش برآورد شود، زیرا شرایط به گونه‌ای است که همه نسبت به قطعی اینترنت و آثاری که روی کسب و کارها و اقتصاد داشته، اذعان دارند.»

تعامل نزدیک با کسب و کارها

هاشمی ضمن اشاره به تعامل نزدیک وزارت ارتباطات با کسب و کارهای اینترنتی، اظهار داشت: «همه تلاشمان این است که این ارتباطات در اسرع وقت و با تایید مراجع امنیتی مرتبط به روال عادی برگردد.» او با بیان اینکه قطعی اینترنت تأثیرات منفی قابل توجهی بر بخش‌های مختلف اقتصاد داشته است، بر اهمیت پیگیری و جبران خسارات تأکید کرد.

چالش‌های پیش روی اقتصاد دیجیتال

قطعی اینترنت طی چند روز گذشته، چالش‌های جدی را برای فعالان کسب و کار دیجیتال، از جمله کسب‌وکارهای کوچک و متوسط، ایجاد کرده است. این وضعیت، علاوه بر خسارات مالی، نگرانی‌هایی را در مورد پایداری و توسعه این بخش از اقتصاد کشور برانگیخته است.

رییس سازمان نصر؛ زمان مشخصی برای رفع این اختلالات اعلام نشده است

رییس سازمان نصر با اشاره به نقش کلیدی اینترنت در زندگی روزمره، هشدار داد که قطعی‌های مکرر این سرویس می‌تواند اعتماد مردم به تحول دیجیتال را خدشه‌دار کند. این هشدار در حالی مطرح می‌شود که هنوز وعده‌های مشخصی برای رفع این اختلالات داده نشده است.

نگرانی از دست رفتن اعتماد عمومی

علی حکیم‌جوادی، رییس سازمان نصر، در مراسم افتتاحیه هفته امنیت اطلاعات با تاکید بر نفوذ گسترده فناوری اطلاعات در همه ابعاد زندگی، گفت: «قطعی‌های مکرر اینترنت باعث می‌شود که مردم اعتماد خود را به تحول دیجیتال از دست بدهند. این پدیده، آسیب جدی به برنامه‌های توسعه و پیشرفت کشور وارد می‌کند.»

تلاش برای کاهش آسیب‌ها

حکیم‌جوادی به تلاش‌های وزارت ارتباطات برای کاهش آسیب‌های ناشی از قطعی اینترنت اشاره کرد و گفت: «ما در حال مذاکره با بخش خصوصی هستیم تا فشارها را از روی کسب‌وکارها برداریم و به آن‌ها کمک کنیم تا شرایط بحرانی را پشت سر بگذارند.» با این حال، او تاکید کرد که هنوز وعده مشخصی برای بازگشت کامل اینترنت داده نشده است.

چالش‌های امنیت دیجیتال و کمبود نیروی انسانی

رییس سازمان نصر همچنین به کمبود نیروی انسانی متخصص در حوزه امنیت دیجیتال اشاره کرد و گفت: «بلوغ امنیت دیجیتال در بسیاری از نهادها هنوز جدی گرفته نشده است و برای تحقق تحول دیجیتال در این حوزه، نیاز به برنامه‌ریزی دقیقی داریم.» او تاکید کرد که بدون حل این مشکل، نمی‌توان به تحول دیجیتال در صنعت امنیت اطلاعات امیدوار بود.

درس‌هایی از گذشته و ضرورت برنامه‌ریزی دقیق

حکیم‌جوادی با اشاره به تجربه جنگ 12 روزه، گفت: «ما هنوز در درک پایداری اعتماد عمومی در شرایط بحرانی دچار مشکل هستیم. برای جلوگیری از تکرار این اشتباهات، باید برنامه‌ریزی دقیقی برای مدیریت بحران‌های سایبری داشته باشیم.» او تاکید کرد که تمامی برنامه‌های پیشنهادی برای تحول دیجیتال به مقامات عالی‌رتبه ارائه شده است، اما اجرای آن‌ها نیازمند حمایت و پشتیبانی بیشتری است.

رئیس مرکز ملی فضای مجازی؛ زمان بازگشت به حالت عادی در آینده اعلام خواهد شد

محمدامین آقامیری، رئیس مرکز ملی فضای مجازی، ضمن تأکید بر تلاش برای بازگشت به شرایط عادی، علت این قطع را برنامه‌ای همه‌جانبه دشمن ارزیابی کرد و بر ضرورت تقویت شبکه ملی اطلاعات برای تضمین پایداری خدمات تاکید نمود.

برنامه دشمن و خنثی‌سازی توطئه

آقامیری در گفت‌وگو با رسانه فارس، قطع اینترنت را نتیجه یک برنامه حمله اقتصادی، شناختی و سایبری عنوان کرد که دشمنان با هدف هم‌زمان پیاده‌سازی در کشور طراحی کرده بودند. وی افزود: «با هوشیاری و میهن‌دوستی مردم، این توطئه خنثی شد و بار دیگر نشان داده شد که برآورد دشمن درباره عیار ملت ایران اشتباه بوده است.»

رئیس مرکز ملی فضای مجازی، با اشاره به اتخاذ تصمیمات سخت برای حفظ آرامش و امنیت جامعه، گفت: «این تصمیمات با هماهنگی مسئولان ارشد کشور و با در نظر گرفتن کمترین تبعات اتخاذ شد.»

مشکلات ناشی از قطعی اینترنت و تلاش برای رفع آنها

آقامیری از بروز مشکلاتی در بخش‌های مختلف پس از قطعی اینترنت، از جمله اختلال در خدمات بانکی و سوخت، خبر داد و گفت: «بلافاصله اصلاحاتی در شبکه ملی اطلاعات اعمال شد و تلاش‌ها برای رفع مشکلات ادامه دارد.»

او با وجود اشاره به فعال شدن بیشتر خدمات داخلی، به کندی سرعت و اختلالات گزارش شده توسط کاربران اذعان کرد و گفت: «ما در حال پیگیری موارد موردی هستیم و تلاش بر این است که خدمات به حالت عادی بازگردند.»

بازگشت به شرایط عادی و نقش شبکه ملی اطلاعات

آقامیری در پاسخ به سوالی درباره زمان بازگشت به شرایط عادی، گفت: «زمان بازگشت به حالت عادی در آینده اعلام خواهد شد و این موضوع به تایید مراجع امنیتی بستگی دارد. از نظر فنی، مشکل خاصی در بازگشت به وضعیت قبلی وجود ندارد.»

وی با تاکید بر اهمیت شبکه ملی اطلاعات، گفت: «هدف، تضمین پایداری و دسترسی مداوم به خدمات برای مردم است. این شبکه باید به گونه‌ای توسعه یابد که زندگی مردم تحت تأثیر اختلالات قرار نگیرد.»

آقامیری همچنین از فعال شدن برخی کانال‌های خبری در شبکه‌های اجتماعی خبر داد و گفت: «ما امیدواریم به زودی شاهد بازگشت کامل این شبکه‌ها به حالت عادی باشیم.»

جمع بندی

متاسفانه به نظر می‌رسد که هیچکس از زمان بازگشت وضعیت اینترنت کشور خبر ندارد و ظاهرا هنوز هیچ تصمیمی برای این موضوع از سمت مسئولان مربوطه گرفته نشده است. تمام شواهد نشان می‌دهد این تصمیم توسط نهادهای امنیتی گرفته شده و حرف آخر را برای اتصال مجدد اینترنت در ایران این نهاد ها خواهند زد.

بیشتر بخوانید