آیا تا به حال به امتحان کردن سیستم عامل لینوکس اوبونتو بدون خداحافظی با سیستم عامل محبوبتان یعنی ویندوز آنهم بدون نیاز به نصب و راه اندازی مجدد سیستمتان، فکر کردهاید؟
اگر مایل به انجام این کار هستید پس این مقاله را دنبال کنید تا باهم این لذت را تجربه کنیم.
راههای زیادی برای این کار وجود دارد و ما راهحلهای مختلفی را برای هر فرد بسته به نیازش ارائه میکنیم و قبل از شروع شاید شما انتظار یک آموزش سخت و یا راحتترین آموزش ممکن را دارید؛ اما ما تمام تلاش خود را میکنیم که پس از پایان این آموزش قادر به استفاده از لینوکس اوبونتو باشید.
در این مقاله ما چهار راه مختلف را برای این کار پیشنهاد میکنیم که شامل نصب در داخل خود ویندوز (ویرچوال ماشین) و یا نصب در کنار سیستمعامل ویندوز است (دوئل-بوت یا بوت دوگانه) که بهصورت خلاصه به شرح زیر است:
- راه حل اول: استفاده از ویرچوال ماشین VMware
مزایا: بدون نیاز به بوت دوگانه، بسیار آسان
عیب: عملکرد کلی ضعیف
- راه حل دوم: بوت دوگانه با Wubi
مزایا: بدون نیاز به پارتیشنبندی درایوها، میتوان آن را راهحلی بلندمدت تلقی کرد
عیب: یکی بودن درایوها در دو سیستمعامل
- راه حل سوم: استفاده از لینوکس اوبونتو بهصورت مستقیم با وسایل ذخیرهساز اطلاعات (یو اس بی، سی دی و دی وی دی)
مزیت: راحتترین راه برای امتحان کردن سیستمعامل لینوکس
عیب: راهحل کوتاهمدت
- راه حل چهارم: نصب اوبونتو در کنار ویندوز بهصورت دستی (بوت دوگانه)
مزایا: راه حل بلندمدت، با بالاترین عملکرد ممکن، جداسازی کلی لینوکس و ویندوز
عیب: نصب دشوارتر
راه حل اول: استفاده از ویرچوال ماشین VMware
همانند بوت کردن از طریق یو اس بی این راه نیز بسیار آسان است. با کمک نرم افزارهایی چون Vmware و Virtualbox میتوان لذت چشیدن طعم هر سیستمعاملی را داشت بدون نیاز به درگیر شدن نظیر آنچه برای نصب سیستمعامل ویندوز داشتید.
البته یک نکتهی مهم در این بین وجود دارد که میتواند این لذت را از من و شما بگیرد و آن این است که این روش فقط زمانی پیشنهاد میشود که یک سیستم پرسرعت و میزان فضای لازم را داشته باشید؛ پس اگر کامپیوتر شما با باز کردن چند تب هنگ میکند، این راه حل مناسب شما نیست.
اگر شرایط بالا را دارید و مایل به یادگیری راه حل اول هستید پس وقت را تلف نکنید!
ابتدا نرم افزار VMware دانلود کرده و نصب کنید.
مراحل نصب اوبونتو در ویندوز با VMware
- بعد از نصب VMware، درصفحه ظاهر شده بر روی گزینه Create a New Virtual Machine کلیک کنید تا بتوانید بر روی ماشین مجازی خود سیستم عامل نصب کنید.
- در قسمت بعدی به محلی که فایل ISO image شما در آن قرار دارد رفته و آن را انتخاب کنید. (فایلی که لینوکس اوبونتو شما در آن قرار دارد)
- در این صفحه میتوانید برای سیستمعامل لینوکس اوبونتو خود اکانت بسازید که بعد از نصب میتوانید به آن دسترسی داشته و از آن استفاده کنید.
- در قسمت بعد میتوانید برای ماشین مجازی خود اسم تعیین کنید.
- کانفیگهای سخت افزاری را در قسمت بعد مشاهده کنید و اگر لازم میدانید آنها را با گزینهی “Customize Hardware” تغییر دهید.
با کلیک بر روی این گزینه، گزینههای زیادی برای مشخص کردن میزان مدنظر شما برای هرکدام از قطعات سخت افزاری وجود دارد که در شکل زیرنمایان است.
و بعد از آن میتوانید از ماشین مجازی خود لذت ببرید.
راه حل دوم: بوت دوگانه با Wubi
اگرقصد نصب اوبونتو را دارید اما تمایلی به پارتیشین بندی درایوها و تغییر آنها ندارید؛ پس بهترین گزینه برای شما Wubi خواهد بود. این نرم افزار بدون نیاز به دیسک سخت جداگانه و حتی پارتیشنبندی، یک بوت دوگانه برای شما به ارمغان خواهد آورد.
Wubi یک نرم افزار نصب کننده اوبونتو در کنار ویندوز است که تنها با چند کلیک ساده، سیستم عامل لینوکس را در کنار ویندوز قرار خواهد داد.
با این نرم افزار دیگر نیازی به تغییرات در تنظیمات بوت نیست، هم چنان دیگر لازم نیست نگران از دست دادن فایلهایتان در هنگام نصب باشید؛ بعلاوه، کاملا رایگان است و نصبی بسیار ساده دارد که با یک عکس قابل فهم است که فقط نیاز به تعیین کردن میزان حافظه مد نظر شما و ساخت اکانت دارد که در زیر مشاهده میکنید.
بعد از آن در عین ناباوری لینوکس در سیستم شما نصب شده و با ریستارت کردن کامپیوتر میتوانید از بین دو سیستم عامل خود یکی را برگزینید!
Wubi، در واقع سیستمعامل اوبونتو را در فایلی نصب میکند که همانند پارتیشنی جدا عمل میکند و بعد از نصب به شما اجازه انتخاب از بین یکی از دو سیستم عامل را میدهد. بدون تردید این نرمافزار، ایجاد بوت دوگانه را امری سادهتر از همیشه کرده است.
راه حل سوم: استفاده از لینوکس اوبونتو بهصورت مستقیم با وسایل ذخیرهساز اطلاعات (یو اس بی، سی دی و دی وی دی)
این روش بهترین گزینه است اگر فقط تمایل به امتحان و تجربه کردن اوبونتو را دارید، بدون اینکه که حتی اوبونتو را روی سیستم خود نصب کنید. پروسه نصب یک گزینه را در اختیار شما میگذارد که با آن این کار بدون هیچ دردسر و از بین رفتن اطلاعاتی، امکانپذیر است.
این بار با استفاده از آموزش بالا اوبونتو را روی وسیلهی خود رایت کنید تا برای بوت کردن آماده شود. بعد سیستم خود را ریستارت کنید، بعد از آن سیستم بهصورت خودکار آماده نصب اوبونتو خواهد بود و صفحهای را خواهید دید که در آن دو گزینه وجود دارد “Try Ubuntu” و “Install Ubuntu” که پیشنهاد ما کلیک بر روی “Try Ubuntu”است. از اوبونتو لذت ببرید!
پ.ن: اگر با بدشانسی سیستم شما بهصورت اتوماتیک بوت نشد، میتوانید وارد Bios شده از تنظیمات Boot Devices آپشن USB Boot را فعال و USB را در لیست بوت، اول قرار دهید و سپس با زدن F10 و Enter تنظیمات را ذخیره کنید.
راه حل چهارم: نصب اوبونتو در کنار ویندوز بهصورت دستی (بوت دوگانه)
شاید شما همانند راهحل دوم نیاز به استفادهی هردوی، ویندوز و اوبونتو را دارید و بدین منظور بهترین راه برای تجربه کردن این کار برای استفاده حداکثری و با بهترین عملکرد، راهحلی است که قصد داریم در این قسمت باهم آن را قدم به قدم انجام دهیم.
به اون سختیهایی که فکرشو میکنید هم نیست ولی باید بسیار مراقب باشید!
گام اول: ۵ عملی که قبل از نصب اوبونتو در کنار ویندوز باید انجام دهید.
- دانلود اوبونتو نسخه 16.04: برای شروع پروسه، شما نیاز به آخرین نسخه از اوبونتو دارید. (فایل ISO image) که بهطور معمول از لحظهی عرضه تا پنج سال پشتیبانی (آپدیت نرم افزار) خواهد شد. از این جهت پیشنهاد میکنیم که آخرین نسخه آن را دانلود کنید: دانلود
- تهیهی پشتیبان (بکاپ)از اطلاعات: همهی ما این جملهی معروف را شنیدیم که پیشگیری بهتر از درمان است؛ پس اگر هارد دیسک اکسترنال یا هر وسیلهی ذخیره کنندهی دیگری دارید، وقت را تلف نکنید و یک بکاپ از اطلاعات خود بگیرید که همان پیشگیری قبل درمان است! البته قرار نیست هر آن چیزی که دم دستان میآید را ذخیره کنید؛ بلکه، هر چیز مهمی را که با نرمافزارهای بکاپ گیرندهای چون Cloud قابل دسترسی دوباره نیستند.
البته که قرار نیست که یک کار فوق العاده خطرناک را انجام بدهیم ولی احتیاط شرط عقل است.
- ساخت یک درایو ریکاوری: حالا که از اطلاعات شخصی بکاپ تهیه کردیم، آیا نیاز به بکاپی از خود ویندوز نیست؟ البته که هست و برای انجام این کار راهنمای تصویری زیر را دنبال کنید.
توجه:آموزش ارائه شده با استفاده از ویندوز ۱۰ انجام شدهاست و نسخههای دیگر ممکن است کمی با این متفاوت باشد.
روش اول: بکاپ گیری با استفاده از File history
روش دوم: بکاپ گیری با استفاده از بکاپ ویندوز سون
- تهیه یک یو اس بی درایو بوت (رایت فایل روی یو اس بی): فایل دانلودی شما با پسوند.ISO تنها یک عکس است و شما نمیتوانید با این فایل اوبونتو را نصب نکنید پس شما نیاز به یو اس بی درایو بوت دارید. قبل از هر کاری مطمئن شوید که چیز مهمی در یو اس بی خود ندارید چراکه همهی اطلاعات در هنگام ساخت یو اس بی درایو بوت پاک خواهند شد. نرم افزارهای بسیاری برای تهیه یک یو اس بی درایو بوت وجود دارد؛ اما با از PowerISOاستفاده کردیم. این نرم افزار نهتنها قابلیت این کار را دارد بلکه یک نرم افزار رایت کامل است.
مراحل تهیه یک یو اس بی درایو بوت
بعد از نصب PowerISOدر قسمت “create bootable USB drive” ، “Tools” را انتخاب میکنیم.
فایل ISO خود را انتخاب کرده و “Start” را میزنیم. بعد از یک دقیقه فایل ما رایت خواهد شد.
- اطمینان از وجود فضای کافی:
- اگر درایو استفاده نشدهای را در اختیار دارید که چه عالی اما اگر این طور نیست نیاز به shrink کردن یکی از درایوهای خود یعنی به وجود آوردن یک درایو با استفاده از یکی از درایوهایتان دارید البته به جز درایوی که ویندوز شما روی آن نصب شده است؛ و سعی کنید حداقل 80 گیگابایت فضا برای نصب به وجود آورید.
- همهی کاری که باید بکنید این است که به “Disk Management” خود بروید و درایو مدنظر خود را اصطلاحا shrink کنید.
بد از انجام کارهای گفته شده در بالا حالا شما آمادهی نصب اوبونتو در سیستم خود هستید پس این چند گام دیگر را نیز با ما همراه باشید و امیدوارم که خسته نشده باشید!
گام دوم: تنظیم اولویت بوت
اگر سیستم شما بهصورت خودکار وارد مراحل نصب اوبونتو نمیشود و به ویندوز میرود؛ پس شما نیاز دارید که اولویت بوت را تغییر دهید. اول از همه شما نیاز به رفتن به قسمت بوت دارید تا اولویت بوت را تغییر دهید و یو اس بی را انتخاب کنید.
رفتن به قسمت بایوس و تنظیم اولویت بسته به سیستم عامل و مادربورد شما متفاوت است.
گام سوم: نصب دستی اوبونتو
با انجام مراحل بالا شما یک درایو یو اس بی بوت دارید و اگر اولویت بوت را درست تنظیم کرده باشید؛ آمادهی نصب اوبونتو خواهید بود.
- یو اس بی بوت درایو را وارد کنید ر سیستم خود را ریستارت کنید؛ سیستم شما بهصورت خودکار بوت میشود و باید صفحه زیر برایتان ظاهر شود.
- از بین گزینهها “Install Ubuntu” را انتخاب کرده و بعد از آن تیک گزینهای که install 3rd party software دارد را بردارید.
- در مرحلهی بعدی Something Else را انتخاب کنید.
توجه: اگر از نسخه 15.04 یا پایینتر اوبونتو استفاده میکنید؛ باید گزینه “Install Ubuntu Alongside Windows” را انتخاب کنید.
- در قسمت بعدی از بین پارتیشنها، “free space” را انتخاب کرده و بعد از آن بر روی علامت “+” کلیک کنید.
- بعد از آن از در صفحه باز شده، هر قسمت را به صورتی که در زیر نوشته شده کامل کنید:
Type of partition: Primary
Location: Beginning of this space
Use as: Ext4 journaling file system
“ / “: Mount point
- بعد از کلیک کردن روی OK، شما به قسمت قبل بازگردانده خواهید شد؛ مجددا بر روی علامت “+” کلیک کنید. همهچیز را مطابق آنچه ٰدر مطابق گفته شد پر میکنید، به جز قسمت “Use as” که این بار، Swap Area باید انتخاب شود.
میزان “Size” را این بار با دو برابر میزان رم خود وارد کنید؛ البته، اگر رم ۸ گیگابایتی دارید، نیازی به دو برابر کردن آن نیست.
- همانند قبل بازهم بر روی علامت “+” کلیک کنید و این بار همهچیز را دوباره همانند بار اول پر کنید و “mount” را به این صورت home/ پر کنید و میزان “Size” را با بیشترین فضای موجود باقی مانده پر کنید.
- بعد از اطمینان از ایجاد سه پارتیشن مورد نیاز،حال وقت شلیک موشک است! پس روی Install Now کلیک کنید.
بعد از آن در ادامهی راه اطلاعات عمومی نظیر موقعیت جغرافیایی، یوزر نیم و پسورد را کامل کنید.
اگر همهچیز خوب پیش رفته باشد حال شما دو انتخاب برای ورود خواهید داشت، تبریک!
سخن پایانی
حال که بهترین راههای نصب اوبونتو را فرا گرفتید؛ این به شما بستگی خواهد داشت که کدام یک را انتخاب میکنید. اگر فقط مایل به امتحان کردن آن هستید نصب VMware و یا استفاده از یو اس بی بوت را پیشنهاد میکنیم اما اگر به استفاده بلندمدت و با بهره بری مناسب را مدنظر دارید دو راه دیگر گزینههای بهتری هستند.