با قدیمیترین جد خود ملاقات کنید! نامش لوکا (Luca) است که مخفف «آخرین جد مشترک جهانی» است و احتمالا در نزدیکی یک منفذ گرمایی، در کف اقیانوس و در حدود چهار میلیارد سال پیش زندگی میکرده است. برای اولین بار، دانشمندان بهصورت ژنتیکی تصویری از این موجود را کنار هم قرار دادهاند.
این تصویر از تحقیقات جدیدی که در 25 جولای منتشر شده به دست آمده است. در این تحقیقات دانشمندان شش میلیون ژن را طبقهبندی کرده تا به 355 موردی که فکر میکنند لوکا ممکن است در آنها جای گیرد، برسند. ژنها در طول زمان به صورتی قابل پیشبینی تغییر میکنند، به این معنی که مقایسه توالی DNA موجودات زنده به دانشمندان این اجازه را میدهد تا در مورد موجوداتی که ما هیچ راه دیگری برای مطالعه آنها نداریم، فرضیهسازی کنند.
بنابراین گروهی از دانشمندان به رهبری ویلیام مارتین در دانشگاه هاینریش هاینه در آلمان، به ژنهایی از باکتریها و آرکیا نگاه کرده و اینگونه فرض کردند، ژنهایی که در حداقل دو گروه از باکتریها و دو گروه از آرکیا پیدا شدند، احتمالا متعلق به لوکا هستند. 355 ژنی که محققان انتخابشان کردند نشان میدهد که لوکا بدون اکسیژن زندگی میکرده و در عوض انرژی مورد نیازش را از دیاکسیدکربن و هیدروژن به دست میآورده، نیاز به حضور فلزات داشته و همچنین از توانایی زنده ماندن در دماهای بسیار بالا برخوردار بوده است.
دانشمندان مدتها در این فکر بودند که زندگی ممکن است در نزدیکی منافذ هیدروترمال (مکانهای که در آن آب دریا توسط ماگمای داغ گرم میشود) آغاز شده باشد و موجودات میکروسکوپی غیرمعمول در آن مکانها رشد کنند. تصویری که مقاله جدید از لوکا نشان میدهد، با این شیوه از زندگی همخوانی دارد.
اما دانشمندان در این مورد که چگونه این ویژگیهای لوکا میتواند آن را بر روی سیر زمانی تحول میکروارگانیسمها قرار دهد، اختلاف نظر دارند. لوکا برخی از ویژگیهای ضروری برای حیات را ندارد به عنوان مثال، تنها تعداد کمی از ابزارهای ساخت اسیدهای آمینه و نوکلئوتیدها را داراست که این موارد، براساس ساختن آن زندگیای که ما میشناسیم عناصر حیاتیاند.
در هر صورت، دانشمندان در حال جمعآوری سرنخهای بیشتری درباره برخی از اولین شکلهای حیاتاند. ممکن است این نشانهها ساده و گاهی عجیب به نظر برسند، اما همین نیاکان باستانی در نهایت به انسان و هر موجود دیگر روی زمین تحول یافتهاند.