دانشمندان و متفکرین برجسته تاریخ از لحاظ اجتماعی و خصوصیات شخصی همانند انسانهای عادی هستند. اگرچه ممکن است از هوش و نبوغ خارقالعادهای برخوردار باشند اما به هر حال انسان هستند و دارای ویژگیهای انسانی. لئوناردو داوینچی یکی از برجستهترین دانشمندان و متفکران تاریخ جهان و خالق مونالیزا از دست خط خوبی برخوردار نبود و اغلب در خانواده بهعنوان پر سر و صداترین فرد شناخته میشد!
پروفسور یآنهاچینگز یکی از اساتید برجسته دانشگاه کمبریج با انجام مطالعات خود بر روی دفترچه یادداشت لئوناردو داوینچی که در موزه Victoria & Albert لندن نگهداری میشود دریافت که لئوناردو داوینچی 200 سال پیش از اینکه قوانین اصطکاک برای اولین بار منتشر شود به وجود این نیرو و عکسالعمل آن پی برده بود.
طرحها و متنهای ثبت شده توسط لئوناردو داوینچی نشان میدهد او به درک بالایی از قوانین اصطکاک و نیروی عکسالعمل در سال 1493 رسیده بوده است. دکتر هاچینگز در گفتههای خود خاطر نشان کرد که لئوناردو داوینچی میدانست که نیروی اصطکاک بین دو سطح لغزان با فشاری که دو سطح بر یکدیگر وارد میکنند متناسب است و نیروی اصطکاک از سطح تماس دو جسم مستقل است بدان معنا که لازمه ایجاد نیروی اصطکاک لزوما تماس دو جسم با یکدیگر نیست کما آنکه نیروی اصطکاک بین مولکولهای هوا و جسم در حال سقوط نیز وجود دارد.
وی افزود: قوانین اصطکاکی که امروزه در صنعت و علوم مختلفی یاری دهنده بشر هستند 200 سال پس از کشفیات لئوناردو داوینچی توسط دانشمند فرانسوی Guillaume Amontons در قالب علم سوده شناسی (علم اصطکاک) در سال 1699 منتشر شد و شارل آگوستن بهطور رسمی این علم و قوانین مربوط به آن را در سال 1781 تایید کرد.
اگر کتابها و دفترچههای باقی مانده از لئوناردو داوینچی را مطالعه کنید به عبارات و جملههای بیمفهوم و عجیب زیادی بر خواهید خورد که این ویژگی نیز یکی از خصوصیات متون ثبت شده توسط لئوناردو داوینچی است. بهعنوانمثال در یکی از صفحاتی که لئوناردو داوینچی مشغول به انجام محاسبات ریاضی بوده است تصویر پیر زنی دیده میشود که در نوع جالب توجه است!
هاچینگز مطالعات خود بر روی نوشتهها و متون لئوناردو داوینچی را متوقف نکرد. هنگامیکه پروفسور هاچینگز در حال خواندن یکی از کتب علمی لئوناردو داوینچی بود پی به درک فوق العاده این هنرمند ایتالیایی از قوانین فیزیک و ارتباطات مهندسی بین فرمولهای تجربی و سازههای و ماشینهای صنعتی برد.
بسیاری از دانشمندان و فیزیکدانان کنونی معتقدند که مطالعات 20 ساله لئوناردو داوینچی بر روی اصطکاک یکی از الهامبخشترین تفکراتی است که علم سوده شناسی را تحت تاثیر خود قرار داده چراکه امروزه دانشمندان با تعمیم مدلهای تجربی لئوناردو داوینچی بر روی ماشینهای مکانیکی موفق به افزایش بهرهوری آنها شدهاند.
اشتیاق لئوناردو داوینچی برای درک مفاهیم فیزیکی و قوانین حاکم بر جهان طبیعی بهقدری باورنکردنی است که امروزه لئوناردو داوینچی را بهعنوان سمبلی از تمام علوم و متفکری برجسته در طول تاریخ جهان میشناسند. متاسفانه ایدهها و طرحهای منتشر شده از لئوناردو داوینچی نفوذ زیادی در علوم مختلف نداشته که یکی از اصلیترین علل این موضوع عدم آگاهی دانشمندان و مردمان زمان حیات لئوناردو داوینچی بوده است.
گزیده ای از زندگی لئوناردو داوینچی
لئوناردو دی سر پیرو داوینچی در 15 آوریل سال 1452 در روستای وینچی واقع در کشور ایتالیا متولد شد. لئوناردو داوینچی دانشمند، نقاش، مجسمهساز، معمار، موسیقیدان، ریاضیدان، مهندس، مخترع، آناتومیست، زمینشناس، نقشهکش، گیاهشناس و نویسنده ایتالیایی دوره رنسانس بوده که نبوغ سرشار او در تمام علوم و همه زمینههای علمی مورد توجه همگان قرار گرفته است. او که بهعنوان برجستهترین نقاش تاریخ جهان معرفی میشود به عقیده عدهای از متفکران بااستعدادترین شخصی است که تاکنون بر روی زمین زندگی کرده است.
شهرت جهانی وی بیشتر در زمینه نقاشی و دو اثر خارقالعاده او به نام مونالیزا و شام آخر است اما نمیتوان طرحهای فوق العاده او در علوم نظامی همانند طراحی توپهای بخار، لباس غواصی، زیردریایی جنگی و کیلومتر شمار را نادیده گرفت. او یادداشتها خود را با خطوط معکوس مینوشت که تنها با گرفتن متن در مقابل آینه امکان خواندن آنها فراهم میشد.
درنهایت مرد تاریخساز داستان ما در روز دوم ماه می سال 1519 هنگامیکه با دوست و همراه خود فرانسوا زندگی میکرد در منطقهای به نام کلوس لوس واقع در شهر واتیکان ایتالیا دار فانی را وداع گفت.