اینترنت علاوه بر فواید بسیار خود، محیطی بسیار نا امن و خطرناک است و اگر مراقب اعمال خود در آن نباشید، خساراتی جبران ناپذیر را پدید میآورد؛ برای مقابله با این خطرات ابزارهایی همچون آنتی ویروس و فایروال (دیوار آتش) طراحی شدهاند. اما فایروال در رایانه ها به چه معناست؟ آیا ویروسها را از شما دور نگه میدارد؟ اصلا بدون فعال بودن فایروال در رایانه ها میتوانیم به کار خود ادامه دهیم؟
فایروال در رایانه ها چه نقشی دارد؟
ممکن است با مفهوم فایروال در رایانه ها آشنایی نداشته باشید، اما بازهم به احتمال زیاد بدون اینکه اطلاع داشته باشید، در حال استفاده از آن هستید. اگر رایانه شما با سیستم عامل مدرن همراه باشد، به احتمال زیاد یک فایروال فعال و پیش فرض در دل خود جای داده است. تنظیمات مربوط به فایروال در رایانه ها را میتوان در بخش امنیتی (Security) پیدا کرد.
اما فایروالها چه کاربردی دارند؟ و آیا میتوان بدون آنها به کار خود ادامه دهیم؟ در ادامه مقاله با 5 دلیل جهت استفاده از فایروال در رایانه ها همراه ما باشید.
فایروال (دیواره آتش) چیست؟
قبل از بررسی 5 دلیل اصلی مقاله میخواهیم با مفهوم فایروال در رایانه ها بیشتر آشنا شویم. باید بدانید که برخلاف نام این بخش، خبری از شعله، جرقه، سوخت و آتش در آن نیست.
فایروال یک مانع یا سپر محسوب میشود که وظیفه اصلی آن محافظت از رایانه، تبلت یا تلفن هوشمند شما در برابر خطرات بدافزاری مبتنی بر دیتا در فضای اینترنت است.
در استفاده از رایانه و اپلیکیشنهای مبتنی بر آن، دیتا همواره بین رایانه شما و سرور و روترهای فضای سایبری در حال تبادل است و فایروال نیز این رد و بدل شدن دیتا را همواره دیده بانی میکند. دیتا همیشه بهصورت بستهای بین منبع و مقصد مبادله میشود و فایروال، مطابقت این بستههای دیتایی با قوانین از پیش تعیین شده را مورد بررسی قرار میدهد. بستههای دیتا متناسب با این قوانین پذیرفته یا رد میشوند.
هر سیستم عامل در دسکتاپ یا تلفنهای هوشمند شامل فایروال پیش فرض است، اما اگر به امنیت و حریم خصوصی خود اهمیت زیادی میدهید پیشنهاد میکنیم حتما از یک اپلیکیشن اختصاصی فایروال در رایانه ها یا تلفنهای هوشمند استفاده کنید. البته راه اندازی مناسب فایروال پیش فرض سیستم عامل نیز در بهرهوری هرچه بیشتر آن تاثیر به سزایی دارد؛ با این حال این کار نیازمند مهارتهای خاصی در زمینه تنظیم فایروال است.
اپلیکیشنهای فایروال در بستههای امنیتی شامل ابزارهای خودکاری هستند که دریافت یا رد دیتا توسط هر برنامه در سیستم عامل را کنترل و مدیریت میکنند – کاری که شاید اکثر کاربران علاقهای به انجام دستی آن ندارند و آن را به فایروال و برنامه آنتی ویروس خود محول میکنند.
بنابراین استفاده از یک دیواره آتش یا همان فایروال در رایانه ها و تلفنهای هوشمند میتواند انتخاب هوشمندانه و مناسبی باشد. حالا اگر هنوز هم در استفاده از فایروال در رایانه خود شک دارید، سعی میکنیم با این 5 دلیل شما را قانع کنیم…
1- فایروال از رایانه شما در برابر دسترسی بدون اجازه و از راه دور محافظت میکند
یکی از خطراتی که همواره رایانه یا تلفن هوشمند شما را تهدید میکند، اقدام به دسترسی از راه دور و بدون اجازه توسط افراد خرابکار است. ممکن است در حال استفاده از رایانه و جابجا کردن موس در بخشهای مختلف آن باشید، بدون اینکه از دسترسی غیرمجاز افراد خرابکار مطلع شوید.
اگر فایروال در رایانه ها به دسترسی کانفیگ شود (البته بر سیستم عامل مدرن)، امکان غیرفعال کردن کامل دسترسی از راه دور وجود خواهد داشت، بنابراین هکران از هیچ راهی نمیتوانند وارد شوند.
البته توجه داشته باشید که اینکار دسترسی بخش پشتیبانی ویندوز به اپلیکیشنهای شما را غیرفعال نمیکند. این فعالیتها مبتنی بر مرورگر هستند و از آنجایی که مرورگر دسترسی به تبادل دیتا را دارد، نمیتوان رایانه را کاملا امن و به دور از هرگونه ریسک اینترنتی در نظر گرفت. بنابراین کماکان باید حواس خود را جمع کنید!
کپیهای غیرقانونی ویندوز در شبکههای تورنت و وب سایتهای دانلودی معمولا حاوی بدافزارهای مختلف از قبیل تروجانها است که بهصورت پیش فرض بر روی فایل ایمیج نصب شدهاند. در صورتی که یکی از این نسخهها را نصب کردهاید، حتی فایروال هم نمیتواند شما را از خطرات این چنینی در امان نگه دارد.
2- فایروالها میتوانند پیامهای لینک شده به محتوی ناخواسته را مسدود کنند
هنوز هم برخی کاربران از ویندوز ایکس پی استفاده میکنند؛ کافیست به اداره و دفترها سری بزنید. متاسفانه اکثر این افراد در حالی از رایانه خود استفاده میکنند که فایروال پیش فرض سیستم عامل بهصورت پیش فرض فعال نیست.
در اینترنت دیتا و بد افزارهای جاسوسی فراوانی قرار گرفتهاند که در کمین رایانههای محافظت نشده هستند تا بیشترین آسیب را به آنها وارد کنند. با اینکه وظیفه ISP شما محافظت در برابر این خطرات است، اما این بخش قدرت کافی را در زمینه امنیتی ندارد و در برخی موقعیتها عملکرد مناسبی ارائه نمیکند.
11 درصد از رایانههای کل جهان از ویندوز ایکس پی بهره میبرند – شاید بهعنوان سیستم عامل جانبی. بنابراین باید بدانید که از مارس 2016 مایکروسافت هیچ مسئولیتی در قبال امنیت و حریم خصوصی شما ندارد، بنابراین یا سیستم عامل خود را ارتقاء دهید و یا فایروال در رایانه ها را فعال کنید.
با این حال پیشنهاد اصلی ما در این زمینه، آپگرید ویندوز به نسخههای جدیدتر – در حال حاضر ویندوز 10 – است.
3- تجربه گیمینگ آنلاین با فایروالها امنتر است
گیمینگ آنلاین بیشک یکی از بزرگترین دستاوردهای عرصه بازیهای رایانهای در طول تاریخ به شمار میرود، اما متاسفانه خطرات امنیتی این روش بسیار بالاتر از گیمینگ آفلاین است. بدافزارهای مختلفی جهت آسیب رساندن به سیستم گیمرهای آنلاین طراحی شده و بر روی سرور بازیها قرار گرفتهاند.
با اینکه سازندگان این بازیها همیشه به امنیت سرورهای خود اهمیت بسیار زیادی میدهند، فعال کردن فایروال قبل از اجرای این بازیها را به شما پیشنهاد میکنیم. بدین ترتیب هر اقدامی از سوی هکران جهت آسیب رساندن به سیستم شما از این طریق مسدود میشود و سیستم درنهایت امن خواهد ماند.
در بیشتر موقعیتها، فایروال در رایانه ها بهصورت خودکار خود را متناسب با نیازهای هر بازی کانفیگ میکند و بدین ترتیب بازیهای آنلاین نمیتوانند آن را دور بزنند.
توجه داشته باشید که بستههای امنیتی همراه با یک حالت به نام Gaming Mod عرضه میشوند که باید نهایت بهره را از آن ببرید؛ بهخصوص اگر علاقه زیادی به گیمینگ آنلاین دارید. درنهایت اگر بازهم مشکلی داشتید، حتما از طریق صفحه تماس با سازنده بازی جهت مطرح کردن آن بهره ببرید.
صاحبان کنسولهای بازی نیز در صورت نیاز به ویرایش تنظیمات و بالا بردن امنیت میتوانند از فایروالهای سخت افزاری یا روترها بهره ببرند.
4- امکان مسدود کردن محتوی نامناسب و غیراخلاقی به کمک فایروال وجود دارد
تا اینجای کار بیشتر در مورد مسدود کردن هکران و دسترسی از راه دور بدافزارهای اینترنتی صحبت کردیم، اما فایروال در رایانه ها و تلفنهای هوشمند قابلیتهای بیشتری دارند. علاوه بر محافظت از دایرکتوریهای خاص در برابر بدافزارهای ناشناس، به کمک فایروال در رایانه ها میتوان آدرسهای آنلاین خاصی را نیز برای همیشه مسدود کرد.
این روش از مسدودسازی بیشتر برای والدین و نیاز به کنترل کودکان کاربرد دارد و اکثر اپلیکیشنهای کنترل والدین (Parental control applications) از آن پشتیبانی میکنند. با این حال فایروال در رایانه ها و تلفنهای هوشمند نیز شامل چنین گزینهای هستند.
5- فایروالها میتوانند سخت افزار یا نرم افزار باشند
با مشخصات و توضیحات بالا شاید فکر کنید فایروال ضرورتا یک بخش نرم افزاری در رایانه هاست. با این حال چنین تفکری به هیچ وجه درست نیست و فایروالهای سخت افزاری را میتوان در روترها پیدا کرد. دسترسی به این فایروالها نیز توسط کاربر اصلی هر سیستم وجود دارد.
در این زمینه باید حتما تغییرات خاصی را بهخصوص برای گیمینگ کنسولها اعمال کنید. بهعنوان مثال، عوض کردن NAT در پلی استیشن 3 و پلی استیشن 4 جهت رفع مشکلات اتصال گیمینگ آنلاین بسیار متداول است.
فایروال آچار فرانسه رایانه شما نیست
با دانستن تمامی مطالب بالا، باید این نکته را نیز ذکر کنیم که برخی کارها از عهده فایروال برنمیآید. از جمله برخی بدافزارها، مجموعهای از تروجان، ویروس و کرمهای اینترنتی نیز بهراحتی از سد فایروال عبور میکنند. بنابراین همانطور که گفتیم، امنیت 100 درصدی هیچ گاه با فایروال تضمین نمیشود. به همین دلیل همه کارشناسان حوزه امنیت و حریم خصوصی، استفاده ترکیبی از فایروال و آنتی ویروس در سیستمها را پیشنهاد میکنند.
این روزها شناسایی یک آنتی ویروس مناسب و قدرتمند بسیار سخت بوده و رقابت شرکتهای مختلف در این زمینه بسیار زیاد است. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم حتما مقاله برترین آنتی ویروسهای رایگان سال 2016 ما را مطالعه کنید. امیدواریم از این مقاله نهایت بهره را برده باشید. سوالات و نظرات خود را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.
کاربرهای خانگی تو انتاب مدل ضد ویروس باید دقت کنن . یعنی ضد ویروسی که حداقل اینترنت سکیوریتی هست باید خریداری یا نصب کنن .
1- Antvirus
2- Internet Security
Maximum Security or Internet Security Plus or Complete or Global Protection or …
یعنی گزینه 2 به بعد .
مدیرای شبکه هم از راهکارهای آنتی ویروس تحت شبکه که خودشون فایروال دارن استفاده میکنن و برای شبکه های خاص هم گزینه های دیگه ای مثل UTM و سرویسهای Web Security هم اضافه میشه .
و نکته آخر :
شما که اینهمه امنیت کاربر براتون مهم بود چرا اون رو به نصب نسخه های رایگان ضد ویروسها تشویق کردین ؟؟
دوست عزیز ما کسی رو تشویق به استفاده از چیزی نکردیم.اون مطلب هم تنها یک ترجمه از منبع بود که بهترین آنتی ویروس های رایگان رو معرفی میکرد.