اگر از طرفداران کنسول بازی مایکروسافت باشید، حتما میدانید که ایکس باکس وان اس قرار است نقش کنسول میاننسلی این کمپانی را بازی کند و تا زمان عرضهی ایکس باکس وان اسکورپیو، نیاز گیمرها به یک گجت قدرتمند از لحاظ سخت افزاری و با قابلیت اجرای باکیفیتتر بازیهای سنگین را برطرف کند.
بنابراین احتمال زیادی وجود دارد که شما عزیزان گجت نیوزی هم برای خرید این کنسول زیبا و قدرتمند برنامه ریزی کرده باشید. یکی از نکاتی که احتمالا خریداران این محصول باید بدانند، قابلیت تعمیر پذیری ایکس باکس وان اسکورپیو است و شما مطمئنا نمیخواهید که در صورت آسیب دیدن کنسول گرانقیمتتان، هیچ تعمیرکاری قادر به درست کردن آن نباشد و مجبور به اسقاط کردن آن در گوشهی کمد خود شوید.
خوشبختانه تیم iFixit که همهی ما آنها را با کالبدشکافیهای دقیق و کاملی که از گجتهای الکترونیکی مختلف انجام میدهند، میشناسیم، به تازگی به سراغ این کنسول رفتهاند و با بیرون ریختن دل و رودهی سیلیکونی آن، ما را به یک سفر جذاب به داخل این نسل از ایکس باکس وان دعوت کرده اند. در پایان این کالبدشکافی، تیم iFixit نمرهی ۸ از ۱۰ را از لحاظ تعمیر پذیری و آسان بودن روند تعمیر به این محصول داده اند؛ با توجه به این که نمرهی ۱۰ مربوط به آسانترین روند تعمیر است، نمرهی ۸ نیز نشان میدهد که تعمیرکاران به راحتی قادر خواهند بود که این محصول را باز و ایراد آن را برطرف کنند.
طراحی جدید مایکروسافت باعث شده که پوشش خارجی ایکس باکس وان اس (Xbox One S) به راحتی از بدنهی اصلی جدا شود و وجود یک طراحی ماژولار در بورد اصلی نیز باعث میشود که دسترسی جداگانه به هر قسمت کاملا شدنی باشد و تعمیرکاران مجبور به استفاده از فشار و دهها ابزار متفاوت برای جدا کردن قطعات سخت افزاری نشوند.
در ادامه در این مطلب قصد داریم که پا به پای تیم iFixit جلو برویم و با کالبدشکافی نسل جدید کنسولهای ایکس باکس، با زیر و بم طراحی داخلی آن آشنا شویم؛ با ما همراه باشید:
کالبدشکافی ایکس باکس وان اس ؛ یک جعبهی سفید اسرارآمیز
ابتدا به سراغ مشخصات اصلی این محصول میرویم. ایکس باکس وان مدل اس از پردازندهی گرافیکی AMD Radeon با پشتیبانی از تلویزیونهای HDR10 و پردازندهی مرکزی هشت هستهای Jaguar ساخت AMD بهره میبرد و ۲ ترابایت فضای ذخیرهسازی داخلی (مدل های ۵۰۰ گیگابایتی و ۱ ترابایتی نیز تولید خواهند شد)، پورت HDMI 2.0a با پشتیبانی از فیلم 4K در رنج ۶۰ Hz، منبع تغذیهی داخلی، قطعهی فرستندهی IR، یک پایه برای نصب کنسول به صورت عمودی بر روی آن (تنها برای مدل ۲ ترابایتی) و یک کنترلر با طراحی جدید دیگر مشخصات آن را تشکیل میدهند.
بر روی بدنهی ایکس باکس وان اس یک جمله با عبارت “سلامی از سوی سیاتل” به همراه مدل دستگاه و نام تجاری ایکس باکس وان درج شده است. دکمهی روشن و خاموش نیز از حالت خازنی به حالت فیزیکی تغییر حالت داده است و مطمئنا حس فشردن یک دکمهی فیزیکی و اطمینان از رخ ندادن اشتباهات مرگبار (!) به دلیل حساسیت بسیار بالای دکمههای خازنی نسخهی اصلی ایکس باکس وان برای خیلی از گیمرها بسیار جذاب خواهد بود.
در پشت دستگاه پورتهای مدل اس شامل پورت HDMI ورودی و خروجی در سمت راست و چپ، پورت ورودی کابل برق، دو پورت یو اس بی نوع سی، پورت اترنت، خروجی IR و پورت صدای دیجیتال اپتیکال قرار گرفتهاند. برای کاربرانی که در حال حاضر یک دستگاه کیکنت دارند و پورت مناسب آن بر روی ایکس باکس وان اس وجود ندارد، مایکروسافت سیستمی را طراحی کرده است که دارندگان مدل معمولی و مدل اس میتوانند از طریق آن سیستم برای دریافت یک مبدل پورت کینکت به پورت یو اس بی به طور رایگان درخواست دهند؛ کاربرانی که پس از این میخواهند کینکت خریداری کنند، باید مبدل را هم به طور جداگانه و با قیمت ۴۰ دلار خریداری کنند.
سپس تیم iFixit با استفاده از یک اهرم لبه دار که مخصوص باز کردن پنلهای فشرده است، پنل زیرین ایکس باکس وان اس را باز میکنند. دقت داشته باشید که هنگام باز کردن این پنل، حواس تعمیرکار باید به اهرمهای ایمنی پلاستیکی زیر پنل باشد زیرا در صورت شکستن آنها، جایگذاری مجدد پنل و سفت کردن آن در جای خود با مشکل مواجه میشود و باید به راهکارهایی نظیر چسب نواری مراجعه کنید!
بعد از برداشتن پنل پلاستیکی زیرین دستگاه، با یک قاب فلزی مواجه میشوید که قلب ایکس باکس وان مدل اس را در خود نگه داشته است. در این مرحله کافی است که چند پیچ سبز رنگ خاطره انگیز (که از زمان تولید ایکس باکس اولیه با رنگ سبز و مشکی تا همین حالا باقی ماندهاند) را باز کنید و بخش اصلی را از قاب فلزی بیرون بکشید.
بعد از بیرون کشیدن بخش اصلی، تنها یک محافظ فلزی باقی میماند که چند پلاستیک برای نگه داشتن دکمهها و محل ورود دیسک به ایکس باکس بر روی آن قرار گرفتهاند. لوگوی کمپانی سامسونگ بر روی این قطعات پلاستیکی نیز احتمالا به دلیل ساخته شدن آنها توسط این برند بر روی آنها درج شده است.
حالا نوبت به برداشتن یک پوشش فلزی دیگر از روی بخش اصلی ایکس باکس وان اس میرسد و در اینجاست که با هنر طراحی مایکروسافت آشنا میشوید. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، یک طراحی جمع و جور، خلوت و مرتب برای این بخش در نظر گرفته شده است و تمام بخشها نظیر هارد دیسک، دیسک نوری (به همراه یک محافظ اضافه برای عدم ورود ذرات خارجی و حرکت نکردن این قسمت از جای خود)، بورد اصلی و فن خنک کننده در ماژولهای مختلفی در جای خود قرار گرفتهاند که به آسانی قابل تشخیص و جداسازی هستند.
حالا نوبت به برداشتن بورد جانبی دیوایس میشود که جلوی ایکس باکس وان اس قرار گرفته است و مسئولیت کنترل دکمهها را بر عهده دارد. این بورد بعد از جدا کردن یک محافظ از جای خود به راحتی خارج میشود.
تنها یک آی سی و چند قطعهی دیگر بر روی این بورد به چشم میخورد که جزییات آنها را در زیر مشاهده میکنید:
- رنگ قرمز: چیپست MT7632TUN ساخت مدیاتک (یک مدل متفاوت از MT7632 2×2 802.11n به همراه ماژول بلوتوث ۴.۰)
- رنگ نارنجی: سوئیچ همگام سازی برای کنترلر وایرلس
- رنگ زرد: فرستندهی IR
- رنگ سبز: سوئیچ خاموش و روشن دستگاه
- رنگ آبی: سوئیچ بیرون آمدن دیسک
حالا نوبت به جدا کردن بورد وای فای میرسد که این صفحه نیز در محل بسیار مناسبی قرار گرفته است و با جدا کردن چند پیچ Torx، میتوان آن را بیرون آورد. قطعهای که با رنگ قرمز مشخص شده است، ماژول وای فای MT7612UN ساخت مدیاتک است که احتمالا یک مدل متفاوت از چیپست MT7612U 2×2 802.11ac بوده و ارتباط وای فای را کنترل میکند.
نوبت به هارد دیسک میرسد
در این مرحله به دلیل اینکه نحوهی قرارگیری قطعات کمی پیچیده میشود، لازم است چند پیچ را باز کنیم تا ببینیم کدام قطعه زودتر از همه بیرون خواهد آمد. متوجه میشویم که این قطعه همان هارد دیسک ایکس باکس وان اس خواهد بود که البته با توجه به این که عدد ۴ بر روی آن حک شده است، جدا کردن آن در این مرحله کمی عجیب به نظر میرسد؛ احتمالا این اعداد یک تا چهار بر مبنای جایگذاری (اسمبلی) قطعات بر روی آنها درج شده و به مراحل جدا کردن آنها ربطی ندارد.
یک هارد درایو دو ترابایتی سیگیت مدل Spinpoint M9T ST2000LM003 که با سرعت 5400 RPM (دور بر هر دقیقه) میچرخد، از ۳۲ مگابایت حافظهی اختصاصی Cache SATA III بهره میبرد و دارای سرعت ۶ گیگابیت بر ثانیه است، هارد اصلی ایکس باکس وان اس را تشکیل میدهد. لازم است بدانید که جابجایی و تعمیر هارد درایو باعث باطل شدن وارانتی دستگاه خواهد شد.
بعد از جدا کردن پوشش محافظتی و چند بامپر پلاستیکی، حالا نوبت بیرون آوردن دیسک نوری مدل اس میرسد: دیسک نوری (BD-ROM) مدل DG-6M5S ساخت فیلیپس که کمی با مدل DG-6M1S به کار رفته در ایکس باکس وان اصلی تفاوت دارد و از BD-UHD نیز پشتیبانی خواهد کرد.
خب حالا زمان آن فرا رسیده است که به سراغ منبع تغذیهی جدید ایکس باکس وان برویم. این منبع تغذیهی کوچک و جمع و جور که حالا به داخل دیوایس منتقل شده است، دارای فن جداگانه نیست و با توجه به این که تعمیر منبع تغذیهی اکسترنال کاملا آسانتر است، امیدواریم که مایکروسافت این منبع تغذیه را با مقاومت بالایی تولید کرده باشد!
این منبع تغذیه از طریق کابل ۶ پین PCIe به جریان برق بورد اصلی متصل میشود و از آنجا که ولتاژی بین ۱۰۰ تا ۲۲۰ ولت را قبول میکند، استفاده از آن تقریبا در هر کشوری از جهان و بدون نیاز به مبدل به آسانی انجام میشود.
بورد اصلی را جدا میکنیم
جدا کردن سیستم خنک کننده ی تلفیقی ایکس باکس وان اس به طور جداگانه امکان ندارد و ابتدا نیاز است که کل مادر بورد را از بدنهی اصلی جدا کنیم.
بعد از این که مادر بورد را خارج کردید، برای باز کردن فن لازم است که قالب را بچرخانید و یک محکم کننده به شکل حرف ایکس که فن را به مادر بورد متصل کرده است را باز کنیم. این محکم کننده از زمان ایکس باکس ۳۶۰ تا همین حالا به همین شکل باقی مانده است و برای باز کردن پیچهای سبز رنگ آن نیاز به کمی فشار بیش از حد خواهید داشت.
حالا مادر بورد از فن اصلی جدا شده است و سیستم خنک کننده را میتوانیم به طور جداگانه مشاهده کنیم. این فن ۱۲ میلیمتری که مشابه یک فن سیستمهای دسکتاپ به نظر میرسد، دارای طراحیها و شیارهایی بر روی آن است که مختص ایکس باکس وان هستند و تفاوت آن با فنهای کامپیوترهای خانگی در این است.
تفاوت سیستم خنک کنندهی مدل اس با ایکس باکس وان معمولی، در توریهای فلزی آلومینیومی در زیر آن است که با مجهز شدن به لولههای حرارتی مسی، تلفیق جالبی را تشکیل دادهاند که احتمالا باعث بهینهتر شدن روند خنک سازی دمای بورد اصلی و بدنهی دستگاه خواهد شد.
بعد از جدا کردن فن، نوبت به اصل ماجرا و مهمترین مرحلهی کالبدشکافی ایکس باکس وان S میرسد و زمان آن رسیده است که به سراغ بررسی بورد اصلی برویم. قطعات قرار گرفته در قلب اصلی این کنسول به شرح زیر هستند:
- رنگ قرمز: چیپست X949211-001 DG4001FYG87IA (شامل پردازندهی هشت هستهای Jaguar ساخت AMD با فرکانس ۱.۷۵ گیگاهرتزی به همراه پردازندهی گرافیکی ۹۱۴ مگاهرتزی اور کلاک شدهی AMD Radeon)
- رنگ نارنجی: ۱۶ چیپست حافظهی رم DDR3 SDRAM مدل SEC 549 K4W4G16 ساخت سامسونگ (هرکدام ۵۱۲ مگابایتی هستند و در مجموع ۸ گیگابایت حافظهی رم را برای ایکس باکس وان اس به ارمغان میآورند)
- رنگ زرد: چیپست X861949-005 T6WD5XBG-0003 (تراشهی پل جنوبی)
- رنگ سبز: حافظهی ۸ گیگابایتی فلش eMMC NAND ساخت توشیبا مدل THGBMFG6C1LBAIL
- رنگ آبی روشن: قطعهی نیمه هادی NCP4205 GASUY1614 (احتمالا مدل متفاوتی از NCP4204 GAC1328G که به عنوان آی سی کنترل کنندهی برق عمل میکند)
- رنگ آبی تیره: چیپست SN75DP159 ساخت Texas Instruments (مبدل زمان DP++ به HDMI Retimer با سرعت 6 Gb/s)
- رنگ صورتی: چیپست GK009619 ساخت STMicroelectronics
بر روی پشت بورد اصلی نیز دو قطعه قرار دارند. این دو چیپست، RTL8111HM ساخت Realtek (که احتمالا مدل متفاوتی از RTL8111 gigabit است و برای کنترل اترنت به کار میرود) و قطعهی مخصوص اتصال پورت یو اس بی جلوی دستگاه به بورد اصلی است که به ترتیب با رنگهای قرمز و نارنجی در تصویر زیر مشخص شدهاند:
کالبدشکافی دسته ایکس باکس وان مدل اس
بعد از بررسی دستگاه اصلی، قصد داریم نگاهی هم به دستهی کنترلر این کنسول زیبا و مدرن بیاندازیم. برای این کار ابتدا لازم است که پوشش بخش باتریها جدا شود (برخلاف دستهی پلی استیشن ۴، کاربران ایکس باکس هنوز هم میتوانند باتری را تعویض کنند که این موضوع هم میتواند یک قابلیت جذاب باشد و هم یک نقطهی منفی). سپس لازم است که پیچ Torx باز شود تا اتصال محکم دو طرف دسته از بین برود.
سپس لازم است که از طریق یک ابزار پلاستیکی خاص و لبهدار، به شیار بین دو پنل جلویی و عقبی این کنترلر نفوذ کنیم و با کمی فشار و البته تغییر دادن محافظهای پلاستیکی قرار گرفته در این قسمت، دسته را باز کنیم تا کالبدشکافی آغاز شود.
بعد از جدا کردن پنلهای پلاستیکی سفید رنگ، با یک محیط نسبتا مرتب مشکی رنگ مواجه میشویم که هنوز هم همان شکل دستهی اولین ایکس باکس را حفظ کرده است و چهار موتور بازخورد هپتیک نیز در چهار گوشهی دسته قابل مشاهده هستند.
برای جدا کردن قسمتها و دکمههای مختلف این دسته لازم است که کمی دقت، فشار و مشاهدهی دقیق را با هم ترکیب کنید و در این مرحله روش خاصی برای شروع وجود ندارد! بعد از جدا کردن تمام قسمتها، با نمایی مشابه تصویر زیر مواجه میشوید که دو مدار الکتریکی ساده، چهار موتور لرزشی که با سیم به بوردها متصل شدهاند و تمام بخشهای پلاستیکی قابل مشاهده هستند:
نتیجه گیری: نمرهی تعمیرپذیری ایکس باکس وان اس چند است؟
همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، مایکروسافت در طراحی و ساخت کنسول جدید خود نهایت دقت را به خرج داده است تا علاوه بر این ظاهر مدرن و شکیلی را برای ایکس باکس وان اس فراهم کند، بدنهی داخلی و طراحی فضای داخل آن را هم به خوبی انجام دهد تا کار تعمیرکاران و متخصصان سخت افزاری برای تعمیر و تعویض قطعات مدل اس آسانتر از نسلهای قبلی باشد.
تمام بخش ها تقریبا به صورت ماژولار طراحی شده اند و نیاز به ابزار خاص و روش های پیچیده نظیر گرما دهی و اعمال فشار هوا در اکثر موارد وجود ندارد. تنها نکتهی منفی اینجاست که بیرون آوردن و جابجایی هارد دیسک باعث باطل شدن وارانتی دستگاه میشود و البته از چند روش هکمانند برای به کار انداختن مجدد آن نیز باید استفاده شود.
کنسول مایکروسافت ایکس باکس وان S در مجموع نمرهی ۸ از ۱۰ را کسب میکند که یک نمرهی عالی از لحاظ آسان بودن روند تعمیر و تعویض قطعات مختلف این دستگاه است. امیدواریم شما عزیزان گجت نیوزی که به کنسول های بازی و دنیای گیمینگ علاقه دارید، از این مطلب لذت برده باشید.