توهین و فحاشی در فضای مجازی عبارتی است که این روزها تقریبا همهی کاربران به نوعی با آن درگیر هستند و یا خودشان از دستهای هستند که به راحتی به دیگران توهین میکنند و یا در دستهی مقابل قرار میگیرند و سعی میکنند تا آن جایی که در توانشان است، با این پدیدهی شومِ واقعیِ غیر واقعی مبارزه کنند.
شبکههای اجتماعی محبوب نظیر فیسبوک، توییتر و اینستاگرام نیز هرکدام به نوبهی خود تلاش میکنند تا با اضافه کردن قابلیتهایی نظیر گزارش پیامهای توهین آمیز و یا بلاک کردن این دسته از کاربران، در جهت پاکسازی فضای مجازی تلاش کنند. حتی اینستاگرام که خود تحت مالکیت فیسبوک قرار گرفته است، قصد دارد که به زودی به کاربران این امکان را بدهد تا آنها بتوانند کلمات مورد نظر خودشان را به صورت یک فیلتر شخصی دربیاورند تا در صورت ارسال آن کلمات در نظرات کاربران، آن نظر بر روی صفحه منتشر نشود.
با این حال به نظر میرسد که گویا تمام این اقدامات با این که کمی از حجم فحاشی در فضای مجازی کم کرده است، اما به هیچ وجه کافی نبوده است و به همین دلیل هم به تصمیمات خشنتر و قاطعتری نیاز است. پلیس کشور انگلستان نیز دقیقا چنین نظری دارد و به همین دلیل قرار است یک واحد ویژه را برای مبارزه با جرایمی شامل توهین، فحاشی، زورگویی کلامی و تهمت در فضای مجازی و صفحات مختلف شبکههای اجتماعی تشکیل دهد.
پلیس برای مبارزه با فحاشی در فضای مجازی وارد میدان میشود
این تیم ویژه قرار است ابتدا با پنج افسر ویژه کار خود را آغاز کند و در قالب یک طرح ۲ ساله و به صورت آزمایشی، ۱ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار نیز برای آن بودجه صرف خواهد شد. بخشی از بیانیهی رسمی دفتر شهردار در بخش پلیس و جرایم (Mopac) دربارهی این موضوع را در زیر میخوانید:
رسانههای اجتماعی برای مجرمانی که به فحاشی در فضای مجازی میپردازند، یک پوشش از گمنامی به وجود میآورد و این موضوع کار را برای دستگیری و اجرای عدالت و اعمال قانون بر روی آنها دشوارتر ساخته است. همچنین [این پوشش] باعث میشود که قشر بزرگتری از مردم نیز تحت تاثیر قرار بگیرند و به همین دلیل نیز این واحد ویژه قرار است در پلیس انگلستان تشکیل شود.
همچنین یکی از سخنگویان Mopac در گفتگو با خبرگزاریها و با بیان این که نهادهای اجتماعی از افزایش حجم فحاشی در فضای مجازی و توهین به اشخاص. افراد و گروهها ابراز نگرانی کردهاند و با توجه به این که برخورد پلیس در مواجهه با این جرایم در گذشته تاثیرگذار و اصولی نبوده است، این واحد ویژه تشکیل شده است و امیدواریم که این بخش بتواند از حجم این پدیدهی نامناسب که فرهنگ جامعه را در معرض خطر قرار میدهد، بکاهد.