روز گذشته ایلان ماسک (Elon Musk) مدیر شرکت اسپیس ایکس (SpaceX) در جریان کنفرانس هوافضای مکزیک، جزئیات تئوری زندگی در مریخ را پیش روی همگان قرار داد. اینطور که مشخص شده فضاپیمای جدید اسپیس ایکس قرار است از زمین به فضا پرتاب شده و مابقی مسیر به سوی سیاره سرخ را خودش طی کند. اما تعداد افرادی که میتوانند به مریخ فرستاده شوند چند نفر خواهد بود و چه زمانی میتوانیم شاهد ایجاد یک تمدن جدید در مریخ باشیم؟
اگرچه هنوز کار توسعه فضاپیمای جدید اسپیس ایکس به پایان نرسیده، اما قرار است اولین عضو این خانواده با نام “Heart of Gold” (به معنی قلبِ طلا) و با قطر 17 متر ساخته شود. چنین فضاپیمایی میتواند به چیزی که پیشتر در کتاب علمی-تخیلی “راهنمای سواری مجانی به کهکشان” که در سال 1978 توسط داگلاس آدامز خلق شد، شباهت زیادی داشته باشد.
فضاپیمایی که ماسک در مورد آن صحبت میکند، میتواند در هر سفر تا 100 نفر را با خود ببرد. اگرچه او برای کاهش هزینهها قصد دارد این تعداد را به 200 نفر برساند. همچنین مدت زمانی که ارسال مردم به سیاره سرخ طول میکشد، بسته به پیشرفت تکنولوژی و سالی که در آن هستیم، میتواند میان 80 تا 150 روز باشد. شاید چنین زمانی کمی طولانی به نظر برسد اما ایلان ماسک امیدوار است تا مدت زمان آن در آینده به 30 روز کاهش پیدا کند.
آیا امکان شکل گیری یک تمدن جدید در مریخ وجود دارد؟
راکتی که مسئولیت ارسال فضاپیما به بیرون از زمین را دارد، 12 متر قطر داشته و طول آن 122 متر خواهد بود. همچنین این فضاپیما میتواند تا 450 تن بار را با خود حمل کند. پیشتر شایعاتی وجود داشت که نشان میداد وسیله منتقل کننده مردم به مریخ قابل استفاده مجدد بوده و عملیات سوخترسانی نیز در فضا انجام میشود. این موضوع حالا توسط ماسک تأیید شده و او سوخترسانی در فضا را “نکتهای کلیدی” خوانده است چرا که انجام چنین کاری در کنار ارزانتر بودن، شدنیتر هم هست. علاوه بر این، بازگشت فضاپیما به زمین سوخت جداگانه خود را میطلبد که شاید انجام سوختگیری در فضا بتواند کلید حل این مشکل باشد. هر چند، چنین کاری را زمانی میتوان انجام داد که منابع و پایگاههای مورد نیاز در سطح مریخ، از قبل توسعه پیدا کنند.
روند کلی این سفر بدین صورت خواهد بود: ابتدا فضاپیما از سکوی Pad 39A که در حال حاضر توسط مرکز فضایی کندی در کیپ کاناورال فلوریدا مراحل ساخت را طی میکند، با نیروی فوقالعاده بالای 127,800 کیلووات تن پرتاب شده و سپس راکت تقویت کننده و فضاپیما از یکدیگر جدا میشوند. پس از خروج از زمین فضاپیما حرکت خود به سوی مریخ را آغاز کرده و راکت تقویت کننده در مدت زمان 20 دقیقه به زمین باز میگردد. در این زمان و با فرود آمدن راکت به محلی که از قبل تعیین میشود، عملیات سوخت رسانی به صورت کامل انجام شده و تانکرهای حاوی سوخت نیز به صورت کامل پر میشوند تا راکت برای ارسال دوباره به سوی فضاپیما آماده گردد. اینطور که ماسک اشاره کرده، راکت تقویت کننده 3 تا 5 بار برای سوخت رسانی به فضاپیما و پر کردن مخزن سوخت آن ارسال خواهد شد.
در این صورت فضاپیما برای رسیدن به مریخ هیچ مشکلی از بابت سوخت رسانی نخواهد داشت. ایلان ماسک به همگان اطمینان داده که این سفر طولانی میتواند فوقالعاده هیجان انگیز باشد. کافیست فضایی با جاذبه صفر را همراه با ویدئوها، بازیها و کابینهای متعدد فضاپیما تصور کنید. در نهایت و زمانی که فضاپیما به سیاره سرخ میرسد به کمک موتور موشک خود به آرامی بر روی سطح مریخ فرود آمده و مردم میتوانند از وسایل نقلیهای که پیشتر برای استفاده قرار داده شده است، استفاده کنند.
ماسک معتقد است که شکل گرفتن تمدن جدید در مریخ به 20 تا 50 سفر به این سیاره و 40 تا 100 سال زمان نیاز دارد. شاید صحبتهای ایلان ماسک در رابطه با زندگی در مریخ بسیار ساده به نظر برسد اما نگرانیهای بسیاری در مورد تشعشات خورشیدی (که میتواند موجب سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی گردد)، سلامت فضانوردان، تأمین غذا، محل زندگی و سلامتی مردم وجود دارد که مدیرعامل اسپیس ایکس به آنها هیچ اشارهای نکرده است. ماسک تنها اعلام کرده که تابشهای خورشیدی میتواند احتمال مبتلا شدن به سرطان را افزایش دهد که البته راههایی برای مقابله با آن وجود دارد.
باید اشاره کنیم که در ویدئوی رسمی که پیش از این در اختیار کاربران قرار گرفته، خبری از سیستم چرخشی برای موتورها به جهت تولید جاذبه مصنوعی نبوده و همین موضوع نیز پرسشهای خاصی همچون توانایی و میزان تلاشی که فضانوردان برای سلامت ماندن در مریخ را باید داشته باشند، ایجاد میکند.
البته موضوع شکل گیری تمدن جدید در مریخ که توسط ماسک ارائه شده با سفر بدون بازگشت دانشمندان به مریخ کاملا تفاوت دارد. مدیر ارشد شرکت اسپیس ایکس اعلام کرده که کاربران نباید تصور کنند که با یک سفر بدون بازگشت رو به رو هستند بلکه آنها میتوانند در صورت تمایل به زمین بازگردند.
در نهایت، شاید افرادی که در آینده میخواهند به عنوان اولین داوطلبان سفر به مریخ پا به سیاره سرخ بگذارند، باید بدانند که انجام این کار میتواند خطرات بسیار زیادی همچون از دست دادن جان آنها را به همراه داشته باشد. به هر صورت تلاش برای ایجاد تمدن جدید در مریخ کار چندان آسانی نخواهد بود.
اما بهتر است در کنار تمامی سختیها، بازیهایی که میتوان در جاذبه صفر انجام داد را فراموش نکنیم!