رصدگران و عکاسان آسمان برای شکار ابرماه (supermoon) آماده میشوند. شما نیز میتوانید فردا شب (یکشنبه 25 مهر ماه 95) شاهد این پدیده زیبا باشید.
در واقع صبح روز یکشنبه، 25 مهر، ماه به حالت کامل خود میرسد و این یعنی که امشب نیز ماه بسیار بزرگ دیده خواهد شد. اما فرداشب این پدیده به اوج خود میرسد.
مدار ماه به دور زمین به جای آنکه یک دایره کامل باشد، بیضوی است. و این یعنی که گاهی ماه به نزدیکترین فاصله خود از زمین میرسد که به آن حضیض مداری میگویند. گاهی نیز به بیشترین فاصله رسیده که به آن اوج مداری میگویند.
حضیض مداری ماه، همیشه به هنگام ماه کامل اتفاق نمیافتد و غیر ازین چون مدار ماه همیشه در حال تغییرات اندکی است، فاصله حضیض مداری آن نیز ثابت نیست. اما هنگامی که ماه به صورت کامل دیده میشود و در حضیض خود نیز قرار دارد، ما شاهد پدیده ابرماه خواهیم بود.
در این ماه قمری، حضیض ماه در ساعت 3:30 صبح سه شنبه اتفاق میافتد، در زمانی که ماه تنها 357861 از زمین فاصله دارد، در حالیکه متوسط فاصله آن حدودا 384000 کیلومتر است.
ابرماه روز یکشنبه
اما بزرگی ابرماهی که شاهد آن خواهیم بود، چقدر است؟ ماه کامل فرداشب 16% بزرگتر از میانگین اندازه ماههای امسال و 30% بزرگتر از کوچکترین ماه دیده خواهد شد. برای دیدن این پدیده به چیزی بیشتر از چشمان برهنه نیاز نیست. اما تنها در صورتی میتوانید تفاوت در اندازه و روشنایی این ماه با سایر ماهها را تشخیص دهید که از رصدگران پیگیر قرص کامل ماه باشید.
بهترین زمان برای دیدن این ابرماه درست بعد از غروب خورشید است. کافیست نگاهتان به شرق باشد تا بالاآمدن قرص نقرهای ماه را شاهد باشید. اما اگر این فرصت را از دست دادید، دوبار دیگر، در نیمه ماههای قمری صفر و ربیعالاول ماه کامل بزرگتر از ماههای دیگر خواهد بود. بخصوص ماه کامل صفر جذابترین مورد است، چرا که بزرگترین ابرماه دیدهشده در قرن میلادی حاضر است.
با وجود شایعات بسیاری که در مورد ارتباط ابرماه با وقایع شوم زمینی وجود دارد، خوب است بدانید که هیچکدام ازینها تایید نشدهاند و تنها تاثیر چنین ماههایی کمی جذر و مد قویتر در اقیانوسها است. پس با آرامش به تماشای یگانه قمر زمین بپردازید.
اگر دوربین عکاسی خوبی دارید فراموش نکنید که طی این دو شب حتما آن را همراه خود داشته باشید، تا بتوانید منظره زمینی زیبایی را با این ابرماه در یک قاب ثبت کنید.
با آرزوی آسمانی صاف برای شما!