بعد از بیانه رسمی فیسبوک (Facebook) و درخواست از تمامی کاربران برای عدم انتشار اخبار نادرست از نامزدهای انتخاباتی، حالا مدیر ارشد اجرایی این شرکت، مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg) با اشاره به اینکه مردم با اراده و تصمیم خود رای دادهاند، ایده اخبار جعلی فیسبوک به نفع ترامپ را رد کرده است.
این صحبتها به کنفرانس روز گذشته Techonomy و جایی که یکی از خبرنگاران، قدرت فیسبوک در انتشار اطلاعات را هدف قرار داد، مربوط میشود. زاکربرگ در پاسخ گفت:
افرادی که از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا متعجب شدند، احتمالا حامیان بسیار او را نادیده گرفتهاند. به نظرم اینکه پیروز شدن شخصی در انتخابات ریاست جمهوری را به انتشار اخباری جعلی از طریق یک شبکه اجتماعی ربط میدهیم، نشاندهنده نبود یکدلی است.
اگر فکر میکنید که ایده اخبار جعلی فیسبوک به نفع ترامپ حقیقت دارد، پس هنوز پیام حامیان او و پیروز شدن فرد مورد اعتماد آنها در انتخابات آمریکا را درک نکردهاید.
زاکربرگ دلیل اصلی خود برای رد کردن این ادعا را انتشار اخبار جعلی در مورد هر دو این نامزدهای انتخاباتی اعلام کرد:
چرا فکر میکنید که اخبار جعلی تنها در مورد کلینتون منتشر شده و کسی به فکر خراب کردن ترامپ نبوده است؟
هر چند تحقیقات انجام شده توسط BuzzFeed نشان میدهد که سهم اخبار جعلی منتشر شده توسط خبرگزاریهای مطرح جناح راست فیسبوک، 38 درصد و سهم خبرگزاریهای مطرح جناح چپ، 20 درصد بوده است.
در ادامه خبرنگار مذکور موضوع “حباب فیلتر” را مطرح کرد، چیزی که به واسطه آن حامیان کلینتون و ترامپ، تنها اخباری را میدیدند که همفکران خود در حال انتشار آنها بودند. زاکربرگ نیز در پاسخ به این مسئله و با اشاره به نتیجه تحقیقات خود در سال گذشته اعلام کرد که “حباب فیلتر” واقعا مشکل اصلی نیست.
باید بگوییم که طبق این تحقیقات، 10.1 میلیون نفر از کاربران فیسبوک، وابستگی سیاسی دارند. بهعلاوه در این بررسی مشخص شده که حتی اگر فیسبوک سیستم نمایش اخبار را تغییر نمیداد، باز هم لیبرالها و محافظهکاران کمتر از یک درصد از اخبار را از جناح مخالف خود دنبال میکردند. یکی از حقایق تلخی که در این بررسی مشخص شد نیز بیان میکند که مردم، تمایل کمتری به دیدن اخبار جدیدی که باعث تقویت باورهای قبلی آنها میشود، دارند. موضوعی که بهنظر زاکربرگ برای حل آن راهی پیدا نکرده است.
زاکربرگ: قبول ایده اخبار جعلی فیسبوک به نفع ترامپ ، نبود همدلی میان مردم را نشان میدهد
از سوی دیگر و بر اساس نتایج تحقیقاتی که توسط یکی از پژوهشگرها با نام Zeynep Tufekci انجام شده، بررسی سال گذشته فیسبوک ایراداتی دارد که شاید نتوان به نتایج آن تکیه کرد. کارشناسان در تحقیقات خود به جای استفاده از نمونه آماری تصادفی، بخش کوچکی (4 درصد از کل جمعیت در دسترس) از کاربران فیسبوک را که خود وابستگی سیاسیشان را مشخص کردهاند، انتخاب کردهاند. یکی دیگر از این ایرادات به محرمانه بودن اطلاعات فیسبوک بر میگردد، جایی که دسترسی دیگر محققان به آنها تقریبا غیر ممکن بوده و کسی نمیتواند نتایج تحقیقات این شرکت را مورد بررسی قرار دهد. اگرچه اخیرا خبرگزاری وال استریت ژورنال (Wall Street Journal)، تعداد لیبرالها و محافظهکاران که خبرهای جناح مقابل را دنبال میکردند، بیشتر از یک درصد اعلام کرده است.
نهایتا زاکربرگ از اینکه فیسبوک چگونه میتواند دموکراسی را تحت تاثیر قرار دهد، ابراز نگرانی کرد و اذعان داشت که در آینده، شیوه پخش اخبار از طریق این شبکه اجتماعی را بهبود میبخشد:
من واقعا به این موضوع اهمیت میدهم و میخواهم اخبار متنوعی که در دسترس مردم قرار میگیرد، تاثیر قابل توجهی بر روی جهان داشته باشد.