در تاریخ 19 اکتبر دو فضاپیمای آژانس فضایی اروپا، طبق برنامه از پیش تعیین شده، به سیاره سرخ رسیدند. هرچند که یکی از آنها به نام شیاپارلی، سرنوشتی بهتر از خردشدن در بیایانهای مریخ نداشت، اما بخش دیگر این ماموریت به نام مدارگرد اگزومارس ، با موفقیت در مدار مریخ قرار گرفت و اکنون اولین تصاویر خود را به زمین ارسال کرده است.
دوربین سوار بر مدارگرد اگزومارس به نام CaSSiS (سیستم تصویربرداری سطحی استریو و رنگی)، این تصاویر را ثبت کرده است. طی هفته گذشته، دوربین این مدارگرد برای تنها ساعاتی مشغول تصویربرداری بوده و هنوز دانشمندان مشغول آزمایشات اولیه بر روی آن هستند. درست همانند نوآموزی که دوربین به دست گرفته و به صورت اتفاقی عکسبرداری میکند، مدارگرد اگزومارس نیز در گرفتن این تصاویر هدف خاصی نداشته و ماموریت اصلی آن پس از این آغاز خواهد شد. اگزومارس شروع به ردیابی و ثبت دقیق گازهایی همچون متان خواهد کرد که میتواند نشانههایی از وجود حیات باشد. بعد از آنکه ابزارهای دیگرش وجود متان در بخشی از مریخ را ثبت کردند، وظیفه این دوربین گرفتن تصاویری از آن مناطق است تا بهتر بتوان منشا گازهای ثبتشده را درک کرد.
آزمایشات اولیه که تا به حال مثبت بوده، شامل موارد مختلفی میشود. ازجمله: اندازهگیری سرعت تصویربرداری، میزان چرخش سریع تلسکوپ و اینکه آیا تصاویر به خوبی در کنار هم قرار میگیرند تا تصویر کامل و یکدستی را شکل دهند. طبق گفته یکی از مسئولان این پروژه، این دوربین بیشتر از آنکه انتظارش میرفت به نور حساس بوده و با فوکوس بسیار خوب، تصاویر بسیار شارپی را تهیه کرده است. تنها عیب این است که تصاویر مقداری از هدف اصلی فاصله دارند که ممکن است باعث از دست رفتن برخی از ویژگیهای سطحی شود.
CaSSIS هرچند از نظر وضوح تصویر، پایینتر از دوربین ماموریتهایی چون MRO ناسا قرار میگیرد، اما ویژگیهای دیگری دارد که آن را متمایز میکند. از جمله مجهزبودن به چهار فیلتر رنگی که اجازه میدهد کانیشناسی بهتری از سطح مریخ داشته باشیم و ترکیبات سطحی منطقه مورد نظر را تعیین کنیم. ویژگی استریوی تصاویر نیز امکان شبیهسازی سه بعدی از نواحی تصویربرداری شده را در اختیار دانشمندان قرار میدهد.
این تصاویر تبدیل به عکسهای رنگی و زیبا نشدهاند، چرا که هدف اصلی از گرفتن آنها چنین چیزی نبوده است. بلکه مهمترین هدف، کالیبره کردن دقیق دوربین CaSSIS برای شروع ماموریت اصلی آن در روزهای پیش رو است. ماموریتی که بیش از پیش ما را در درک چهره متغیر این سیاره یاری خواهد کرد.