مهندسی ایرانی به همراه تیمی از دانشگاه MIT دست به ساخت یک ماده جدید برای تولید بخارآب با استفاده از انرژی خورشیدی زدهاند که نقطهعطفی در این زمینه محسوب میشود.
تهیه بخارآب یکی از رایجترین و پرمصرفترین فرآیندهایی است که روزانه در صنایع گوناگون استفاده میشود. به دلیل چنین استفاده وسیع و کاربردی، محققین مدتهاست که روشهایی را برای کاهش نیاز به مصرف انرژی و همچنین افزایش چشمگیر این فرآیند به کار میگیرند.
جدیدترین متد اخیرا در دانشگاه MIT اختراع و تولید شده است. ماده جدیدی که از سوی گروه مهندسی مکانیک این دانشگاه ایجاد شده میتواند با جذب نور خورشید تابیدهشده به آن تولید بخارآب کند.
این ماده که از پولکهای گرافیتی و یک فوم کربنی ساخته شده، ساختار و ظاهری اسفنجمانند دارد و هنگامی که نور خورشید به این مادهی درون یک مخزن آب، تابیده شود ماده مذکور آب را به درون سوراخهای خود هدایت و آن را تبخیر میکند. هر چه که این نور شدیدتر باشد، بخار بیشتری نیز تولید خواهد شد.
ماده یادشده تا 85 درصد از انرژی تابیدهشده به خود را به بخار خالص تبدیل میکند. همچنین میزان بخار بدست آمده با استفاده از این سیستم، 10 برابر بیشتر از بخار تولیدشده با نور معمول خورشید میباشد. رکوردهایی بسیار قابلتوجه که پیشتر در سیستمهای مشابه خورشیدی تجربه نشده و در نتیجه هزینهها را به شکل باورنکردنی پایین میآورد.
هادی قاسمی یکی از دانشجویان پست دکترای دپارتمان مهندسی مکانیک MIT در مورد ساخت این ماده میگوید: «ماده اختراعی ما میتواند از مواد ابتدایی ارزانقیمتی تهیه و سپس تولید شود که یکی از مزیتهای قابلتوجه برای سیستمهای خورشیدی جمعوجور و کامپکت است.»
قاسمی که رهبری این پروژه را نیز در دست دارد ادامه داده: «بخارآب امروزه در نمکزدایی، بهداشت و گندزدایی کاربردهای فراوانی دارد؛ مخصوصا در نقاط دورافتاده زمین که خورشید تنها ابزار تولید انرژی است. پس اگر بتوانید در این شرایط به تولید بخار بپردازید، کاربرد بسیاری برای آن وجود خواهد داشت.» جزئیات این اختراع در نشریه نیچر کامیونیکیشن توسط تیم سازنده منتشر شده است.