سال 2016 میلادی نیز با تمام فراز و نشیبهای خود به پایان رسید. دنیای فناوری در این سال حوادث زیادی را به خود دید و بسیاری از شرکتها و فناوریهای ارائه شده با شکست مواجه شدند. موسسه فناوری ماساچوست به مرور اتفاقات رخ داده در زمینهی تکنولوژی در طول این یک سال پرداخته و بزرگترین شکستهای دنیای فناوری در سال 2016 را نقد و بررسی کرده است.
بررسی بزرگترین شکستهای دنیای فناوری در سال 2016
1. لوموسیتی (Lumosity)
شرکت Lumosity یکی از بزرگترین شرکتهایی است که آزمونها و تستهای شخصیتشناسی و آموزش مغز را با کیفیت بالایی ارائه میدهد. تبحر این شرکت در چنین آزمونهایی به اندازهای بود که کمتر کسی تصور میکرد این تستها، پایه و اساس علمی نداشته باشند. گروهی از روانشناسان و متخصصان در زمینهی آموزش مغز این آزمونها را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که ادعای Lumosity در مورد دقت و صحت آزمونهای شخصیتشناسی و آموزش مغز، واقعیت ندارد. کمیسیون تجارت فدرال نیز پس از این رسوایی، شرکت لوموسیتی را به دلیل تبلیغات دروغ به مبلغ دو میلیون دلار جریمه کرد.
2. ربات شورشگر مایکروسافت
مایکروسافت در ماه مارس 2016 با کلی تبلیغ و افتخار، رباتی را به نام تی (Tay) معرفی کرد. این ربات دارای الگوریتمی برای یادگیری گفتگو در دنیای واقعی بود و میتوانست مانند انسانها گفتگو کند. اما تنها 24 ساعت از راهاندازی آن گذشته بود که ربات «تی» از کنترل خارج شد و پیامهایی مملو از نفرت را به حاضرین گفت.
3. گرانترین داروی ژن درمانی
یک استارتاپ ژن درمانی به نام UniQure در سال 2016 ادعا کرد که توانسته برای نخستین بار داروی ژن درمانی برای درمان یکی از نادرترین بیماریهای شناخته شدهی انسانی را کشف کند. این بیماری نادر به نام لیپوپروتئین لیپاز (Lipoprotein Lipase Deficiency) شناخته میشود و نوعی بیماری ژنتیکی است که طی آن به علت عدم تولید آنزیم مسئول شکستن چربی، پانکراس متورم میشود. برای این دارو قیمت یک میلیون دلاری تعیین شد اما دانشمندان متوجه شدند که داروی مذکور تنها بر روی یک بیمار اثربخش بوده و در سایر موارد هیچ نتیجهی مثبتی مشاهده نشد.
4. گوشی خود تخریبشونده
شرکت سامسونگ با گوشیهای گلکسی نوت 7، یکی از بزرگترین شکستهای دنیای فناوری در سال 2016 را تجربه کرد. این فبلتها چندین بار در سال اخیر دچار آتشسوزی شدند؛ تا جایی که گلکسی نوت 7 به عنوان یک وسیلهی بسیار خطرناک معرفی شد و حتی دارندگان آن، اجازهی سوار شدن در هواپیما را نداشتند. در نهایت این رسوایی موجب شد تا سامسونگ تولید این گوشی را متوقف کرده و تمامی دستگاههای فروخته شده را جمعآوری کند.
5. گیاهان درخشان
کمپین کیک استارتر (Kickstarter) در سال 2016 یک گیاه خانگی مهندسی شده را تبلیغ میکرد که طبق ادعای آنها در تاریکی میدرخشید. این کمپین بسیار مورد توجه قرار گرفت و با موفقیت زیادی همراه بود. این پروژه با کمکهای مردمی بسیاری مواجه شد و توانست چیزی حدود نیم میلیون دلار را از 5 هزار حامی خود دریافت کند. با این وجود در حالی که مدت زیادی از دریافت این بودجه میگذرد، اما هنوز هم مهندسان زیستی هیچ گیاه درخشانی را روانهی بازار نکردهاند.