محققان برای اولین بار در تاریخ موفق به ساخت یک جنین نیمه انسان نیمه خوک بادوام و زیستپذیر شدند. با توجه به اطلاعاتی که در مجله معتبر “Cell” منتشر شده، محققان توانستند سلولهای بنیادی انسانی را با موفقیت وارد جنین خوک کرده و بافتی را پرورش دهند که میتواند شکلی اولیه از اندامهای انسانی همچون قلب، کبد و سلولهای عصبی داشته باشد. اگرچه این آزمایش هنوز در مراحل ابتدایی است، اما متخصصان معتقدند که روزی از سلولهای چندرگه یا کایمرا (Chimera) که نام آن از اساطیر یونانی گرفته شده، میتوان برای پرورش اندامهای انسانی از حیوانات مزرعهای استفاده کرد.
این آزمایشها ابتدا با تزریق سلولهای بنیادی انسانی به جنین موش انجام شد که بعد از موفقیتآمیز بودن آن، حاالا بیش از 150 جنین نیمه انسان نیمه خوک به منظور پرورش اندامهای مختلف ایجاد شده که البته میزان سلولهای انسانی در آن، 1 به 10 هزار است.
برای تکمیل این دستاورد جدید بهتر است به مطالعه جداگانهای که نتایج آن اوایل هفته گذشته توسط مجله نیچر (Nature) منتشر شد هم اشاره کنیم. در این مطالعه، تیمی بین المللی از محققان با استفاده از روشی مشابه و ساخت جنینی ترکیبی از موش صحرایی (Rat) و موش (Mouse) موفق به پیوند عضو شدند. طی این آزمایش، محققان توانستند پانکراس یک موش را در جنین یک موش صحرایی پرورش داده و آن را به یک موش دیابتی پیوند بزنند. بنابر گزارش منتشرشده توسط واشنگتن پست (Washington Post)، پانکراس پیوندی توانست موش دیابتی را بدون پس زدن عضو، درمان کند. درواقع این موش برای بازگشت به زندگی طبیعی و عادی خود تنها به چند روز زمان برای سرکوب سیستم ایمنی و ریکاوری نیاز داشت.
آیا پرورش جنین نیمه انسان نیمه خوک اصول اخلاقی را زیر پا میگذارد؟
اگرچه تکنولوژی در حال پیشرفت است، اما اصول اخلاقی برداشت اندامهای انسانی از حیوانات یا به صورت کلی تولید مواردی مشابه با جنین نیمه انسان نیمه خوک ، هنوز هم موضوعی بسیار حساسی است. جدای از سوالهای فلسفی و نمادینی که در مورد ترکیب ژنهای انسان با حیوان مطرح میشود، بسیاری از افراد نگران روزی هستند که دانشمندان به وسیله سلولهای بنیادی بتوانند حیوانی با مغز انسان را پرورش دهند!
با اینکه محققان در انتهای گزارش خود به ناکارآمدی این روش اشاره کردهاند. اما آزمایشهای اخیر و پرورش جنین نیمه انسان نیمه خوک میتواند راه را برای انجام مطالعات بیشتر باز کند.