سونی در بحث تجیهزات تصویربرداری و سخت افزار مورد نیاز برای ساخت لوازم مختلف در این حوزه، پیشرفت بسیار سریعی داشته است و تعداد زیادی از فناوری های انقلابی در این زمینه را به این کمپانی ژاپنی نسبت میدهند. حالا سنسور جدید سونی قرار است بار دیگر تعدادی از استانداردهای این حوزه را ارتقا دهد.
سونی به تازگی سنسور تصویربرداری CMOS جدید خود را رونمایی کرده است که این محصول، اولین سنسوری در این حوزه است که از سه لایهی انباشته شده ساخته شده است. اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، همانطور که در تصویر مشاهده می کنید، یک لایهی جدید به دو لایهی قبلی این سنسورها در این مدل جدید اضافه شده است که این لایه، مربوط به حافظهی رم اختصاصی آن خواهد بود. این حافظهی رمِ بر روی تراشه (On-chip)، سرعت تصویربرداری را بسیار بالاتر میبرد و به طور مثال به کاربران اجازه میدهد که تصویربرداری با کیفیت ۱۰۸۰ پیکسلی را در نرخ ۱۰۰۰ فریم بر هر ثانیه انجام دهند که رقم فوقالعاده جذابی خواهد بود.
در واقع دوربین دارای این سنسور، دو استریم متفاوت از سوژهی مورد نظر را ضبط میکند که یکی از آنها با سرعت معمولی و یکی از آنها با نرخ هزار فریم در هر ثانیه بر روی حافظهی رم ذخیره میشوند تا در آینده برای پردازش مورد استفاده قرار بگیرند. این قابلیت نوآورانه به دوربین اجازه میدهد که تصاویر صحنه آهسته و تصاویر معمولی را با یکدیگر ترکیب کند و در صورت خواست کاربر، آنها را به شکلی بسیار روان در کنار هم ذخیره کرده و به نمایش دربیاورد. در ضمن اگر از سرعت عمل بالایی در هنگام تصویربرداری از سوژههای متحرک برخوردار نیستید، نیازی به نگرانی نخواهد بود، زیرا سنسور جدید سونی قادر است حرکات سریع و ناگهانی را تشخیص دهد و با تعویض حالت خودکار نرخ فریم، ضبط فیلم در نرخهای فریم بالاتر را به طور اتوماتیک فعال کند.
شما عزیزان گجت نیوزی در ویدیوی زیر میتوانید یک کلیپ که ۶۴ بار آهستهتر از نمای واقعی اتفاق میافتد و در آن از نرخ فریم ۹۶۰ فریم بر هر ثانیه تا ۱۵ فریم بر هر ثانیه جابهجا خواهید شد را مشاهده کنید؛ این ویدیو به صورت رسمی از سوی کمپانی سازنده و برای نشان دادن قابلیتهای جدید ساختار سه لایهای سنسور جدید سونی تهیه شده است:
البته این نکته را هم باید ذکر کنیم که فیلمبرداری بسیار سریع در رزولوشن ۱۰۸۰ پیکسلی، با وجود این که قابلیت اصلی این طراحی نوآورانه است، اما تنها قابلیت سنسور جدید سونی محسوب نمیشود. در واقع در حالت تصویربرداری و عکسبرداری به صورت ثابت نیز کیفیت عکسِ ذخیره شده بالاتر رفته و سرعت ذخیرهسازی نیز افزایش مییابد؛ به طور مثال در این آزمایش که توسط سونی انجام شده، این سنسور موفق شده است یک تصویر در رزولوشن کامل (در اینجا ۱۹.۳ مگاپیکسل) را در عرض ۱.۱۲۰ ثانیه بر روی حافظهی رم ذخیره نماید؛ تصاویری که در زیر مشاهده میکنید، به ترتیب در ۱.۱۲۰ ثانیه (تصویر سمت راست) و ۱.۳۰ ثانیه (تصویر سمت چپ) ذخیره شدهاند و کیفیت نتیجهی خروجی را مشاهده میکنید:
مشخصات سنسور جدید سونی بسیار وسوسهکننده هستند
در واقع این تفاوت در زمان به دلیل آن است که در حالت عدم استفاده از سنسور جدید سونی، رابطه بین دوربین و پردازندهی اصلی تلفن همراه انجام میشود که این سرعت به مراتب از سرعت ارتباط بین دوربین و حافظهی رمِ بر روی تراشه، پایینتر است. بنابراین بعد از ذخیرهی تصویر بر روی حافظهی رمی که بر روی سنسور تعبیه شده است، پردازنده میتواند روند پردازش تصویر را دنبال کند و در نتیجه نیازی به پردازشگرهای سریعتر و گرانتر برای افزایش سرعت نخواهد بود.
در انتهای گزارش نیز آمده است که سنسور جدید سونی قابلیت ذخیرهی تصاویر در رزولوشن ۵۵۲۰ در ۳۸۴۰ پیکسل (در مجموع ۲۱.۲ مگاپیکسل) را خواهد داشت و توانایی ذخیرهی پیکسلهایی غولپیکر با ابعاد 1.22µm (معادل ۱/۲.۳ اینچ) را خواهد داشت. یک گیگابایت حافظهی رمِ بر روی تراشه، پشتیبانی از فیلمبرداری با رزولوشن 4K در نرخ ۶۰ فریم بر هر ثانیه، فیلمبرداری با رزولوشن ۱۰۸۰ پیکسلی در نرخ فریم ۲۴۰ فریم بر هر ثانیه و توانایی ضبط کلیپهای کوتاه صحنه آهسته با رزولوشن ۱۰۸۰ پیکسلی و در نرخ ۱۰۰۰ فریم بر هر ثانیه نیز از دیگر ویژگیهای مهم این سنسور جذاب به شمار میروند.