چند روز قبل، مدیر عامل شرکت Blue Origin جف بزوس (Jeff Bezos) جزییاتی را درباره موشک مداری آینده این شرکت با نام New Glenn اعلام کرد. وی به میزان توانایی موشک مداری New Glenn اشاره کرده و مانور زیادی بر روی قابلیت استفاده مجدد از آن داد. وی در ادامه، انیمیشنی را به نمایش گذاشت که نشان میداد سفر با یک موشک دارای قابلیت استفاده مجدد، چه شکل و شمایلی خواهد داشت. نحوه انجام یک ماموریت ساده با موشک مداری New Glenn ، بسیار آشنا (شبیه فالکون 9 اسپیس ایکس) به نظر میرسد!
بخش اصلی موشک مداری New Glenn از هفت موتور ساخت دست Blue Origin با نام BE-4 قدرت خواهد گرفت. نکته مهم درباره این موشک، بازگشت آن به زمین بعد از پرتاب شدن به فضا است. در ویدیوی منشتر شده توسط جف بزوس، که برای اولین بار در یک کنفرانس توسعهدهندگان ماهواره در واشینگتن دیسی به نمایش گذاشته شد، موشک مداری New Glenn زمین را به مقصد فضا ترک کرد. گفتنی است در این ویدیو، جایگاه پرتاب موشک در مقر Launch Complex 36 کیپ کاناورال فلوریدا قرار داشت.
قسمت بالایی موشک، در زمان رسیدن به فضا از بدنه جدا شده و بقیه قسمتها راهی مدار میشوند. در پایان ماموریت، بدنه اصلی راکت به زمین باز خواهد گشت. در زمان بازگشت به زمین، جهت رو به زمین بوده و با استفاده از پرههایی که به کنارههای موشک متصل است، New Glenn به راحتی بر روی یک سکوی اقیانوسی فرود خواهد آمد. به نظر میرسد نمونه این روش فرود را پیشتر نیز دیده بودیم.
بعد از نمایش ویدیوی مربوط به موشک مداری New Glenn شرکت Blue Origin، کاربران در سراسر دنیا مقایسه ویدیویی آن با موشک Falcon 9 ساخت دست شرکت SpaceX را آغاز کردند. نکته مهم اینجاست که اکنون تنها شاهد اضافه شدن امکان استفاده مجدد از موشک نیستیم و شرکت Blue Origin سابقه خوبی در این عرصه دارد.
همچنین بخوانید:
موشک مداری New Glenn ، نخستین تجربه Blue Origin در این عرصه نیست!
موشک New Shepard توسط همین شرکت برای جابهجایی توریستها در لبه فضا طراحی شد و سال گذشته چندین پرتاب موفق به فضا داشت و حتی در بازگشت، با موفقیت بر روی زمین خاکی فرود آمد. این موضوع میتواند امیدی برای موفقیت دوباره موشک جدید این شرکت باشد.
از طرفی دیگر، شرکت Blue Origin تجربه دیرینی در فرود موشک بر روی سکوهای شناور دریایی و اقیانوسی دارد. در سال 2010، این شرکت برای ثبت اختراع خود پیرامون روشی برای فرود بر روی سکوهای دریایی اقدام کرد، روشی که در آن نحوه فرود موشکها بر روی سکوهای شناور به طور کامل ترسیم شده بود. همه چیز تا سال 2014 برای این شرکت خوب پیش میرفت، تا اینکه شرکت SpaceX در آگوست همان سال روال ثبت اختراع Blue Origin را با چالش مواجه کرد.
SpaceX معتقد بود ثبت این طرح به عنوان یک اختراع برای شرکت Blue Origin نادرست است، چرا که افراد زیادی پیش از این نیز ایده یکسانی ارائه کردهاند. شرکت SpaceX توانست تا با ارائه شواهدی، ادعاهای خود را ثابت کند و به همین دلیل Blue Origin محبور شد تا از تلاش خود برای ثبت اختراع دست بکشد. گفتنی است روشهای زیادی برای فرود یک موشک در میانه اقیانوس وجود دارند، اما تشابهات زیادی میان طرحهای سکوی فرود SpaceX و Blue Origin مشاهده شدهاند.
جف بزوس در کنار نمایش ویدیوی موشک مداری New Glenn ، اطلاعات بیشتری را نیز درباره آن در اختیار کاربران قرار داد. نخستین نسخه این موشک قادر است تا حدود 45 تن را به مدار پایینتر زمین حمل کند. اگر سفر این موشک به مداری بالاتر و در فاصله 36 هزار کیلومتری از سطح زمین باشد، حداکثر وزن قابل حمل به 13 تن کاهش پیدا خواهد کرد. بد نیست بدانید نسخه جدید و بزرگتر موشک Falcon 9 شرکت SpaceX که با نام Falcon Heavy شناخته میشود، قادر است تا هم در مدار پایین و هم در مدار 36 هزار کیلومتری از سطح زمین، وزن بیشتری را حمل کند. فرود موشک مداری New Glenn به کمک شش پای فرود ممکن خواهد شد و به گفته جف بزوس، اگر یکی از از این پایهها با مشکل مواجه شود، خللی در فرآیند فرود به وجود نخواهد آمد.
جف بزوس به این نکته هیجانانگیز نیز اشاره کرد که اکنون نخستین مشتری برای استفاده از موشک مداری New Glenn به این شرکت اعلام درخواست کرده است! اپراتور ماهوارهای فرانسوی Eutelsat با شرکت Blue Origin به توافق رسیده تا یک ماهواره ثابت را بین سالهای 2021 تا 2020 به وسیله موشک مداری New Glenn به فضا ارسال کند. نخستین سفر این موشک به فضا در سال 2020 اتفاق خواهد افتاد. بر اساس گفتههای جف بزوس، New Glenn قادر است تا ماهواره و همچنین انسان را به مدار زمین ببرد.