چند روز پیش، بسیاری با شنیدن خبر کشف 7 سیاره در سامانه ستاره ای TRAPPIST-1 شگفت زده شدند! این سامانه در فاصلهی 39 سال نوری از زمین واقع شده و خبر این اکتشاف برای بسیار شگفتآور بود. البته اهمیت این موضوع تنها به دلیل نزدیک بودن این مجموعه ستاره ای به منظومه شمسی ما نیست؛ بلکه تعداد 3 سیاره از مجموع سیارههای موجود در این سامانه، در کمربند حیات قرار داشته و احتمال وجود آب مایع (حیات) در آن بسیار بالاست. همین حالا طرفداران و دنبال کنندگان اخبار و موضوعات مرتبط با TRAPPIST-1، یک وبسایت اینترنتی را راهاندازی کرده و در آن به انتشار تصاویر هنری و مفهومی پیرامون این سمانه ستاره ای میپردازند. اما این منظومه در واقعیت به چه شکل است؟ شما را دعوت میکنیم تا نظارهگر اولین تصویر از سامانه TRAPPIST-1 در عکسهای ناسا باشید!
در میان مجموعه تصاویری که تاکنون از این منظومه ستاره ای دیدهایم، هیچ یک واقعی نبودهاند! اگر همین حالا در موتورهای جستجو به دنبال تصاویر این سامانه ستاره ای بگردید، با مجموعهای از عکسهای مفهومی از آن رو به رو خواهید شد. اما آیا تا به حال این فکر کردهاید که تصاویر واقعی از این سامانه ستاره ای چگونه خواهند بود؟ به خاطر داشته باشید که کشف اولیه به شیوهی گذر سیارهها از جلوی ستاره مادر صورت گرفته است. در این روش دانشمندان تغییرات نور ستاره مادر را در هنگام عبور سیارههای از جلوی آن مورد بررسی قرار میدهند. با تمام این دستاوردها، این سوال پیش میآید که شکل و شمایل این مجموعه ستاره ای چگونه است؟ باید بگوئیم که هنور هیچ تصوری از آن وجود ندارد!
اما سرانجام در روز چهارشنبه هشتم مارس، ناسا اولین تصویر از سامانه TRAPPIST-1 را منتشر کرد.
تلسکوپ کپلر اولین تصویر از سامانه TRAPPIST-1 را منتشر کرد!
با آنکه این تصاویر آنطور که شما انتظار دارید در سایز بزرگی نیستند، اما یک قدم رو به جلو برای کشفیات آینده پیرامون سامانه وسوسه برانگیز TRAPPIST-1 به شمار میروند. علاوه بر این، ناسا تمامی دادههای خام مربوط به این اکتشاف را نیز در طول 74 روز توسط فضاپیمای Kepler و بخشی از ماموریت K2 دریافت و منتشر کرده است. فضاپیمای کپلر با به ثبت رساندن تصویر بالا، نشان داد که چشمک زدنهای ستاره مادر، به دلیل عبور 7 سیارهی موجود از جلوی ستاره مادر هستند. اولین تصویر از سامانه TRAPPIST-1 بسیار شگفت آور است!
در طول ماموریت کپلر، دانشمندان امیدوار هستند که بتوانن به اطلاعات جامعتری پیرامون دورههای زمانی گردش سیارات به دور ستارهی مادر و همچنین ویژگیهای بیشتری از این ستاره دست پیدا کنند.
Geert Barentsen به عنوان یکی از محققین مرکز تحقیقاتی NASA Ames در این باره اظهار داشته است:
دانشمندان و علاقهمندان بسیاری به منظور یادگیری اطلاعات بیشتر پیرامون این سامانه ستاره ای سرمایه گذاری کردهاند. ارائه دادههای خام در سریعترین زمان ممکن یکی از اولویتهای مهم محققان به شمار میرود. ما از اینکه مردم نیز همواره با اطلاعات و کشفیات جدید پیرامون این سامانه ستارهای با ما همراه هستند بسیار شگفت زدهایم.