تاریخ بارها به ما نشان داده هیچ وقت نمیدانیم به کدام مقصد میرویم، مگر اینکه بدانیم از کجا آمدهایم. این موضوع را میتوان به حوزه فناوری و شرکتهایی که هر ساله محصولات جدیدی روانه بازار میکنند، ربط داد. پرچمداران سری اس سامسونگ بدون شک از جمله بزرگترین دستاوردهای تکنولوژیکی دهه اخیر به شمار میروند که میلیونها نفر آنها را خریداری کردهاند.
همانطور که میدانید، چند روز دیگر تا برگزاری رویداد رسمی کرهایها و معرفی گوشی گلکسی اس 8 (Samsung Galaxy S8) و گلکسی اس 8 پلاس سامسونگ (+Samsung Galaxy S8) زمان باقی مانده است. این داستان طولانی با گوشی گلکسی اس (Galaxy S) آغاز شد و به نظر میرسد حالا حالاها ادامه داشته باشد.
خالی از لطف نیست در این مقاله کمی با پرچمداران سری اس سامسونگ خاطرهبازی کنیم و روند پیشرفت کرهایها در طی این سالها را با هم مرور کنیم. چطور سامی در حفظ روند موفقیت پرچمداران این سری خود موفق بوده است؟
با ما همراه باشید.
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس
با پیشرفت گسترده صنعت تولید تلفنهای هوشمند در این سالها، سال 2010 همچون یک قرن پیش است! پس از رونمایی کرهایها از اولین گوشی گلکسی خود با مدل i7500 در آوریل سال 2009، اولین گوشی سری اس سامسونگ در ژوئن 2012 با نام Galaxy S معرفی شد؛ در حالی که از انقلاب گوشیهای آیفون در عرصه تلفنهای همراه سالها گذشته بود. در آن زمان، کمپانی HTC تنها تولیدکننده دیگر تلفنهای اندرویدی بود و سامسونگ فضای خوبی جهت سبقت گرفتن از رقیبان داشت. سامسونگ بسیار آماده وارد میدان رقابت شد و این محصول را به صورت همزمان در بیش از 110 کشور عرضه کرد! سلام دنیا…
برخلاف پرچمدارانی نظیر گلکسی اس 6 و اس 7، اولین نسل از پرچمداران سری اس سامسونگ از بدنه کلاسیک پلاستیکی و مستطیلی بهره میبرد. صفحه نمایش این محصول نیز 4 اینچی و با پنل آمولد همراه شده بود. این صفحه نمایش که در آن زمان بسیار بزرگ و مدرن به شمار میرفت، با حاشیههای زیادی در کنارهها همراه بود. دکمههای شناخته شده هوم، بازگشت و منو نیز در نوار پایینی تعبیه شده بودند. البته امکانات این گوشی آنچنان زیاد نبودند؛ به عنوان مثال فقدان فلاش نور در کنار دوربین، آن هم در زمانی که آیفونها از فلاش LED بهره میبرند. زمانی که تصاویر سلفی به تازگی در جهان معرفی شده بودند، گلکسی اس سامسونگ با دوربین جلوی 0.3 مگاپیکسلی VGA و لنز قدرتمندتر 5 مگاپیکسلی در عقب همراه شده بود.
این گوشی با سیستمعامل اندروید 2.1 نسخه Eclair همراه شد و از نسخههای بالاتر تا ورژن 2.3 Gingerbread پشتیبانی داشت. GingerBread یک آپدیت تازه و متفاوت برای تلفنهای هوشمند به شمار میرفت که علاوه بر افزودن امکانات بیشتر به گوشیها، عمر شارژدهی بسیار کم باتریهای 1500 میلیآمپری را نیز ترمیم کرد.
با اینکه گلکسی اس سامسونگ یک انقلاب بزرگ در عرصه تلفنهای هوشمند به شمار نمیرفت، اما نقطه آغازی بود برای هفت سال طلایی که پیش روی کرهایها بود.
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس 2
سال 2011 احتمالا اولین باری بود که شما نیز حرف و حدیثهای پیرامون گوشی گلکسی بعدی – The next Galaxy – را شنیدید. گلکسی اس 2 در ماه آوریل همان سال به بازار عرضه شد و هیاهوی جدیدی به پا کرد. در واقع این گوشی، اولین محصول سامسونگ بود که در بازار تلفنهای همراه تاثیر به سزایی گذاشت. کرهایها در آن سال توانستند سهم قابل توجهی از بازار تلفنهای همراه را از دست اهالی کوپرتینو در آورند. همین موضوع کافی است تا از اهمیت گلکسی اس 2 در تاریخچه پرچمداران سری اس سامسونگ آگاه شویم.
این دستگاه نشان داد سامسونگ علاقه زیادی به تولید محصولاتی با صفحه نمایش بزرگتر دارد؛ صفحه نمایش این محصول 4.3 اینچی و با پنل سوپر آمولد پلاس همراه بود. دوربین اصلی محصول 8 مگاپیکسلی بود و قابلیت ضبط ویدیو 1080p داشت. دوربین جلوی اس 2 نیز با لنز 2 مگاپیکسلی پیشرفت چشمگیری از خود نشان داد.
خریداران گلکسی اس که به شدت از عمر شارژدهی آن ناراضی بودند، حالا با شارژدهی حدودا دو روزه گوشی خود، دیگر مشکلی در این زمینه نداشتند؛ این روزها کمتر محصولی میتواند قول شارژدهی دو روزه به خریداران خود بدهد. اس 2 در آن زمان با ضخامت 8.49 میلیمتری، باریکترین گوشی بازار شناخته میشد.
این کمپانی حدود 10 میلیون گلکسی اس 2 را در عرض 6 ماه فروخت و پس از دو سال این آمار به 40 میلیون رسید! این محصول نقطه عطفی در تاریخچه گوشیهای اندرویدی به شمار میرود و هنوز هم دوستداران اندروید به آن علاقه دارند. حتی برخی توسعهدهندگان سعی کردند اندروید 6 مارشمالو را بر روی آن سوار کنند!
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس 3
تا سه نشه بازی نشه! این جمله واقعا توصیف کوتاهی از موفقیت سومین نسل پرچمداران سری اس سامسونگ است. این محصول با آمار 9 میلیون پیشخرید رکورد درخشانی را در آن زمان به نام خود ثبت کرد. در نهایت اس 3 در ماه می 2012 روانه بازار شد. این محصول شروع جنگ چند میلیارد دلاری سامسونگ و اپل بر سر پتنت خاصی بود. پروندهای که گفته میشود هنوز هم در جریان است.
طراحی بدنه زیبا و غیر مستطیلی این گوشی، توجه بسیاری از خریداران را به خود جلب کرده بود. در دست گرفتن این محصول بسیار لذتبخش و راحت بود. سامی در این پرچمدار حاشیههای کنار صفحه را کمتر کرد و محصول را در همان ابعاد بدنه روانه بازار نمود. همچنین حدود 0.2 اینچ به اندازه صفحه نمایش سوپر آمولد گوشی اضافه شد. با اینکه گلکسی اس 3 بیشتر به خاطر طراحی جدیدش مورد استقبال کاربران قرار گرفته بود، قابلیتهای بهینهای را در بخش دوربین و تصویربرداری شامل میشد.
اس 3 با آخرین نسخه اندروید در آن زمان، ورژن 4.0 با پسوند Ice Cream Sandwich، همراه شده بود. در این نسخه شاهد تغییرات اساسی در بخش رابط کاربری و عملکرد کلی سیستمعامل بودیم. جابجایی بین منوها نیز روانتر از قبل شده بود. همچنین با قرار دادن رابط کاربری اختصاصی تاچویز، بخش نرمافزاری پرچمدار سامسونگ نیز از سایر رقیبان اندرویدی متمایز بود؛ این رابط کاربری با قابلیتهای بیشتر خود توانست کاربران زیادی را جذب اس 3 کند. دو بخش S Voice و S Beam نیز اولین بار در Galaxy S3 پدیدار شدند. این دو بخش قابلیتهایی را ارائه میکردند که کاربران اپل به کمک سیری و AirDrop آنها را در اختیار دارند.
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس 4
گلکسی اس 4 در آوریل سال 2013 از راه رسید و موفقیت دیگری را برای پرچمداران سری اس سامسونگ ثبت کرد. طراحی این گوشی تفاوت چندانی با برادر قبلی خود نداشت اما در بخش رابط کاربری و مولتی مدیا تفاوتهای بسیاری وجود داشت. این گوشی مستقیما با اندروید 4.2.2 جلی بین همراه شد. این گوشی نیز مانند برادران قبلی خود موفقیت بزرگی برای سامی در پی داشت و حتی چند رکورد شکنی در نمودارهای فروش جهانی ثبت کرد.
گلکسی اس 4 همچون برادر قبلی خود در کیفیت و تمایز خود از رقیبان چیزی کم نداشت. یک صفحه نمایش جدید از راه رسید و هواداران این شرکت میتوانستند از صفحه 5 اینچی در پرچمدار جدید سری اس سامسونگ لذت ببرند. در واقع با عرضه این گوشی، رقیب اصلی کرهایها در آن زمان، یعنی آیفون 5، حدود یک اینچ از گلکسی اس 4 عقب ماند. یک دوربین فوقالعاده 13 مگاپیکسلی در پشت قرار گرفت که قابلیت ثبت تصویر دوگانه از جمله ویژگیهای خاص آن به شمار میرفت. سامسونگ در این گوشی قصد داشت علاقهمندان به عکاسی را جذب خود کند.
گستردگی اپلیکیشن و قابلیتهای نرمافزاری در اس 4 بسیار بالا بود و مواردی همچون حرارتسنج، رطوبتسنج و بارومتر در آن قرار گرفته بودند. البته برخی از کاربران از پیچیدگی بیش از حد رابط کاربری اس 4 ناراضی بودند. با این حال گلکسی اس 4 سامسونگ نیز در عرض 6 ماه 40 میلیون فروش داشت و حتی رکوردی در زمین فروش به ثبت رساند (20 میلیون در عرض دو ماه). البته مسئولان کرهای اعلام کردند انتظار آمار فروش بهتری را از Galaxy S4 داشتند. به نظر میرسد 40 میلیون آنچنان کافی نبوده است…
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس 5
در سال 2014 شاهد تغییرات بزرگی در سری اس سامسونگ بودیم. در انتهای ماه فبریه آن سال، کرهایها از گوشی گلکسی اس 5 پردهبرداری کردند. بدنه این محصول شامل تغییرات گستردهای شده بود؛ از جنس بدنه گرفته تا نحوه طراحی آن جهت راحتی کاربران به هنگام کار با گوشی. انگار کرهایها خبر نداشتند رقیبان پرچمدار جدیدشان در ماههای آینده با بدنه آلومینیومی محکم و لوکس از راه میرسند. آیفون 6 و اچ تی سی ام 8 معروف در همان سال با بدنه زیبا و مدرن خود در مرکز توجهات خریداران قرار گرفتند.
با اینکه گلکسی اس 5 در زمینه مشخصات از هر نظر از این رقیبان جلوتر بود (دوربین اصلی 16 مگاپیکسلی در مقابل دوربین 8 مگاپیکسلی آیفون 6)، نتوانست همچون برادر قبلی خود سر و صدا ایجاد کند. سامسونگ آن سال از نسل قبلی پرچمداران سری اس خود درس گرفته بود و رابط کاربری سادهتری را برای پرچمدارش در نظر گرفت. در این محصول از حسگر اثر انگشت و ضربان قلب بهره گرفته شده بود. صفحه نمایش گلکسی S5 سامسونگ 5.1 اینچی بوده و سیستم عامل اندروید 4.4.2 کیت کت بر روی آن سوار شده بود. گشت و گذار در منوهای رابط کاربری این محصول به لطف نسخه جدید اندروید روانتر از قبل شده بود.
این گوشی واقعا توانایی تبدیل شدن به یک پرچمدار موفق و پرطرفدار را داشت. با این حال طراحی معمولی در مقایسه با رقیبان لوکس یکی از عوامل افت فروش سامسونگ در آن سال به حساب میآید.
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس 6
اما در آوریل 2015 سامسونگ دست به کار شد تا عدم موفقیت خود در سال قبل با گوشی گلکسی اس 5 را به کمک یکی دیگر محصولات خود جبران کند. گلکسی اس 6 و گلکسی اس 6 اج با بدنه لوکس شیشهای خود و صفحه نمایش فوقالعاده سوپر آمولد 2K و ابعاد 5.09 اینچ از راه رسیدند. در همان سال ایده صفحات نمایش خمیده سامسونگ در گوشی نوت اج برای اولین بار تست شد و کرهایها تصمیم گرفتند آن را به پرچمداران سری اس خود بیاورند. این کنارههای خمیده علاوه بر کارکرد نرمافزاری خود، جلوه متمایزی به این محصولات داده بودند.
لایه قدرتمند گوریلا گلس 4 بر روی صفحه قرار گرفت که نگاه کردن به آن حالا حس بهتری به کاربران میداد؛ به خصوص در مقایسه با گوشی گلکسی اس 5. البته ماندن جای انگشتان پس از لمس گوشی، یکی از شکایات کاربران بود. لنز دوربین و فلاش LED تقریبا با بدنه شیشهای در پشت همسطح شده بودند تا مهندسی بدنه گلکسی اس 6 کاملا بینقص به نظر برسد. رابط کاربری تاچ ویز سامسونگ باز هم به نسبت قبل سادهتر شده بود و برخی قابلیتهای اضافه از آن حذف شد. البته برخی قابلیتهای کلیدی همچون Air View و Air Gestures کماکان در رابط کاربری حفظ شده بودند و میتوانستیم آنها را در بخش تنظیمات دستگاه فعال کنیم. از طرفی نسخه 5.0.1 لالیپاپ اندروید نیز حاوی تغییرات گستردهای در عملکرد و قابلیتهای جدید بود. در کنار این موارد، پردازنده قدرتمند 8 هستهای اگزینوس 7 با سرعت و عملکرد جادویی خود توجه خیل عظیمی از خریداران را به خود جلب کرد.
گلکسی اس 6 بدون شک یک قدم انقلابی دیگر برای کرهایها در تولید پرچمداران سری اس سامسونگ بود؛ به خصوص در بخش طراحی که برای خریداران اهمیت بالایی دارد. البته برخی هواداران این شرکت از باتری جدانشدنی آن ناراضی بودند، اما مهندسان سامسونگ جهت اجرای طراحی جدید و مدرن خود مجبور به حذف این ویژگی از گوشیهای گلکسی شدند. علاوه بر این، باتری 2550 میلیآمپری در گلکسی اس 6 با توجه به باتری 2800 میلیآمپری مدل قبلی یک قدم رو به عقب به شمار میرفت. در نهایت، جهت کاهش ضخامت گوشی، درگاه پرکاربرد میکرو اسدی نیز از گلکسی اس 6 حذف شده بود. البته این پرچمدار را میتوانستیم در چهار نسخه با حافظه ذخیرهسازی متعدد (تا 128 گیگابایت) خریداری کنیم.
با اینکه خانواده بزرگ گلکسی اس 6 سامسونگ به جهان نشان دادند کرهایها مشکلی در طراحی پرچمداران لوکس و جذاب ندارند، اما آمار فروش این محصولات در حد انتظار نبود.
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس 7
این محصول را تا چند روز دیگر میتوان پرچمدار کنونی کرهایها در نظر گرفت. با توجه به موفقیت چشمگیر سال 2015، در بهرهگیری سامسونگ از صفحات خمیده در پرچمداران جدید شکی وجود نداشت. رونمایی از این محصولات در کنگره جهانی موبایل سال 2016 اتفاق افتاد و سامسونگ باز هم دو پرچمدار جدید از سری اس را به جهان معرفی کرد. گلکسی اس 7 و گلکسی اس 7 اج هنوز هم بهترین گوشیهای سامسونگ هستند و نهم فروردین ماه جای خود را به نسل هشتم از پرچمداران سری اس میدهند. طراحی، عملکرد و کارکرد، همه در گلکسی اس 7!
بخش غیر خمیده دستگاه حدود 5.1 اینچ است و برادر بزرگتر آن نیز از صفحه نمایش 5.5 اینچی بهره میبرد. با اینکه برخی کاربران از عملکرد ضعیف نرمافزاری بخش خمیده شکایت داشتند، اما طراحی کلی این محصولات هر فردی با هر سلیقهای را جذب خود میکرد. در هنگامی که گوشی را با یک دست نگه میدارید، تمامی صفحه در دسترس انگشت شماست. نسخه اج این محصول شامل تراکم پیکسلی بسیار بیشتری نسبت به آیفون 7 پلاس بود. بدنه شیشهای گلکسی اس 6 را در اس 7 سامی نیز مشاهده کردیم. همچنین بدنه پشتی نیز جهت راحتی کاربران تا حدی خمیده شده بود.
اما برخی ویژگیهای کلیدی اس 7، موجب آمار فروش بالای این محصول شدند: اول از همه طراحی ضد آب که اولین بار در گلکسی اس 5 دیدیم و دیگر خبری از آن در اس 6 نبود. دوم درگاه پرطرفدار میکرو اسدی با پشتیبانی از کارتهای 256 گیگابایتی. این درگاه حتی قابلیت پشتیبانی از سیمکارت جانبی کاربران را به همراه داشت. این قابلیت دو سیمکارته بودن تنها برای برخی نسخههای اس 7 در دسترس است. یکی دیگر از ویژگیهای مثبت این گوشی، عدم حذف درگاه پرکاربرد 3.5 میلیمتری هدفون بود. این محصولات آمار اولیه مناسبی در بازار فروش داشتند و این آمار درخشان تا قبل از مشکلات فبلت نوت 7 ادامه داشت. بدین ترتیب آمار فروش آیفون نسخه پلاس اپل بیشتر شد و سامسونگ در جدول فروش سه ماهه آخر سال در رده دوم قرار گرفت.
پرچمداران سری اس سامسونگ : گلکسی اس 8
و اما میرسیم به پرچمداران امسال سری اس سامی! چند روز دیگر تا رونمایی از این محصولات باقی مانده است و با این حال هنوز هم شاهد انتشار گزارشات لو رفته از این دو گوشی هستیم. میزان اطلاعات منتشر شده از گلکسی اس 8 و گلکسی اس 8 پلاس سامسونگ در طی ماههای اخیر بسیار زیاد بوده و کمتر نکتهای از این محصولات وجود دارد که از آن بیخبر باشیم.
هفت سال پس از عرضه اولین پرچمدار سری اس، سامسونگ حالا میخواهد اولین گوشی خود با نمایشگر بدون حاشیه را روانه بازار کند. رندرهای لو رفته از این پرچمداران خبر از نمایشگرهای جدید این محصولات میدهد که حتی نسبت ابعاد بیشتری از ال جی جی 6 دارند. ابعاد بدنه اس 8 سامسونگ احتمالا 148.9 در 68 در 8 میلیمتر و ابعاد نسخه پلاس نیز 159 در 74 در 8 میلیمتر خواهد بود. صفحه نمایش این دو نیز احتمالا به ترتیب 5.8 و 6.2 اینچی است و از رزولوشن 1400 در 2960 بهره میبرد. مشخصه ویژه این پنلهای جدید، نسبت ابعاد آنهاست که از 9:16 به 9:18.5 افزایش یافته است.
این پرچمدار احتمالا با دستیار هوشمند جدید سامسونگ به نام بیکسبی همراه است. Bixby در واقع پاسخ سامسونگ به الکسای آمازون، سیری اپل و همچنین دستیار گوگل است که عملکرد گستردهای را در صفحه نمایش لمسی گوشی برایتان فراهم آورده است. حتی گفته میشود کرهایها یک دکمه فیزیکی اختصاصی را در سمت چپ پرچمداران سری اس سامسونگ تعبیه کردهاند تا کاربران با فشردن آن به بیکسبی دسترسی داشته باشند. چیزی مثل فشار دادن طولانی دکمه هوم آیفونها جهت دسترسی به سیری.
ساعاتی قبل تیزر تبلیغاتی جدیدی از گلکسی اس 8 لو رفت که در آن به یکی از ویژگیهای شاخص این پرچمدار اشاره شده بود؛ حسگر عنبیه چشم (آیریس) که در بخش بالایی و کنار دوربین جلو قرار میگیرد. این سنسور علاوه بر قابلیت آنلاک گوشی با عنبیه چشم، کاربردهای دیگری در اپلیکیشنهای مختلف خواهد داشت. در واقع حرکت عنبیه چشم کاربران به عنوان جسچرهای مختلف شناسایی میشود. علاوه بر این، قرار گرفتن حسگر اثر انگشت در بخش پشتی و حذف دکمه هوم، یکی دیگر از تغییرات بزرگ سامی در این گوشی به شمار میرود.
اس 8 سامسونگ از تراشه اسنپدراگون 835 کوالکام (فرکانس 2.2 گیگاهرتز) برای نسخه ایالات متحده آمریکا و همچنین اگزینوس 8895 (فرکانس 2.5 گیگاهرتزی) در نسخه بینالمللی بهره میبرد. هر دو مدل به احتمال زیاد عملکرد خیرهکنندهای را در این بخش ارائه خواهند کرد. احتمال دارد کرهایها باز هم درگاه میکرو اسدی را حذف کنند تا درگاه USB نسخه C به مجموعه اضافه شود، یا شاید هم دلیل این کار تکنولوژی شارژ بیسیم گوشی باشد.
رنگبندی این محصولات نیز سوژه داغی در رسانهها بوده است. گفته میشود این دو گوشی در چهار رنگبندی مشکی، نقرهای، خاکستری و بنفش عرضه میشوند. البته شایعاتی پیرامون دو مدل آبی و طلایی نیز در رسانهها منتشر شدهاند. اما در بخش قیمت باید بگوییم که نسخه 64 گیگابایتی اس 8 احتمالا با قیمت 799 دلار و همین نسخه اس 8 پلاس با قیمت 899 دلار به فروش میرسد.
حرف آخر
سال به سال، شاهد عملکرد مناسب و خیرهکننده سامسونگ در بخش فناوریهای جدید بودهایم و پرچمداران سری اس این شرکت ابزار خوبی جهت رسیدن به این هدف بودهاند. علاوه بر این، سامسونگ با آمار فروش بیش از 170 میلیون گوشی از سال 2010، از دیگر رقیبان خود عملکرد بهتری داشته است. کرهایها در طی این سالها موفقیتی با چاشنی رقابتهای داغ و گرفتن درس از تجربیات قدیمی را تجربه کردهاند.
اگر امروز از گوشی هوشمند خود و کارکرد مناسب آن لذت میبریم، باید تا حد زیادی از سامسونگ در تلاشهای چند ساله خود تشکر کنیم. البته سهم بزرگ سایر تولیدکنندگان نظیر اپل، ال جی، سونی، اچ تی سی و حتی کمپانیهای چینی را نباید نادیده گرفت. سامی متشکریم!