پروژه سزامی (Sesame) یا مرکز تابش سینکروتون خاورمیانه با مشارکت ایران افتتاح شد

فاز اول پروژه سزامی (Sesame) در روز سه شنبه با حضور نمایندگانی از ایران در اردن افتتاح شد و سرانجام این طرح بسیار پیشرفته تحقیقاتی پس از چند سال در خاورمیانه به نتیجه رسید.

پروژه سزامی یا مرکز تابش سینکروتون برای تحقیقات و علوم کاربردی در خاورمیانه به بهره‌برداری از یک دستگاه سیکلوترون در منطقه مربوط می‌شود. در فاز اول این طرح، سینکروترون نوری برای علوم تجربی و کاربردی خاورمیانه در اردن افتتاح شد. به گفته معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، بخشی از بدهی‌های ایران به پروژه سزامی پرداخت شده و این امر باعث شده تا همزمان با راه‌اندازی فاز اول این طرح، دو نماینده از ایران نیز در این مراسم حضور داشته باشند.

پروژه سزامی

سینکروتون نوعی شتاب‌دهنده دایره‌ای یا حلقوی است که با کمک میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی به تولید تابش الکترومغناطیسی می‌پردازد. زمانی که ذرات باردار و یونیزه شده اعم از پوزیترون و الکترون در یک شتاب‌دهنده حلقوی با سرعت نور در یک محیط الکترومغناطیسی قرار بگیرند، نوری در جهت حرکتشان ساطع می‌کنند که این نور با نام تابش سینکروترون یا سیکلوترون شناخته می‌شود.

تابش سینکروتون، قابلیتی برای مطالعه ساختمان مولکولی و تغییرات شکل و ترکیبات سلول، همزمان با واکنش‌های شیمیایی است و در تحقیقات علوم بنیادی، فناوری نانو، زیست فناوری، باستان‌شناسی، مهندسی مواد، محیط زیست، علم ساختارشناسی، پزشکی و تهیه داروهای نوین کاربرد دارد.

پروژه سزامی

ایران در سال 1999 میلادی به یکی از اعضای موسس پروژه سزامی تبدیل شد و در سال 2007 میلادی پس از تصویب دولت و مجلس به صورت رسمی به عضویت این طرح علمی درآمد. سرانجام پس از چند سال تلاش، در روز سه شنبه 26 اردیبهشت 1396، فاز اول «شتاب دهنده سزامی» در خاورمیانه و در شمال غربی شهر امان، پایتخت اردن افتتاح شد. ایران در سال 1999 به همراه کشورهای اردن و ارمنستان به عنوان کاندیداهای مکان نصب پروژه سینکروترون خاورمیانه مطرح شده بود اما نهایتا اردنی‌ها موفق شدند تا این امتیاز را دریافت کنند. دو سال پس از آن نیز ارمنستان، ساخت سینکروترون ملی را آغاز کرد و 10 سال بعد، مطالعات اولیه ساخت سینکروترون ملی در ایران شروع شد.

بحشی از بدهی ایران به سزامی پرداخت شد

دکتر وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم ایران بر ادامه همکاری کشورمان با پروژه سزامی تاکید کرد و از پرداخت بخشی از بدهی ایران به این طرح خبر داد. این پروژه منطقه‌ای در سال 1378 شمسی توسط سازمان علمی آموزشی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) پایه‌گذاری و در سال 1382 به یک مرکز مستقل تبدیل شد. ایده اولیه این مرکز توسط دو دانشمند آلمانی و آمریکایی به نام‌های «آدولف ووس» و «هرمان وینیک» ارائه شده بود.

پروژه سزامی

ماشین سینکروترون و مرکز سزامی در شهر الان در شمال غربی امان، پایتخت اردن مستقر شده است. این ماشین شامل یک رینگ حلقوی 2.5 گیگا الکترون ولتی و محیط حلقه 133.2 متری بوده و حداکثر جریان قابل ذخیره در آن 400 میلی‌آمپر است. در سال‌های اخیر دولت ایران، حق عضویت کشورمان در پروژه سزامی را پرداخت نکرد و پس از آن نیز به دلیل تحریم‌ها، انتقال وجه به حساب این طرح با مشکلاتی روبرو شد تا این که اکنون با تلاش‌های صورت گرفته، بخشی از بدهی ایران به این پروژه پرداخت شد و زمینه حضور دو نماینده ایران در مراسم راه‌اندازی فاز اول سزامی فراهم شد.

در سال گذشته نیز مجتبی فردوسی‌پور، سفیر ایران در اردن از روند اجرای طرح سزامی و سایت چشمه نور بازدید کرد و با چگونگی عملکرد شتاب‌دهنده سینکروترون و کاربرد آن در علوم پزشکی، معادن، محیط زیست و زمین‌شناسی آشنا شد.

پروژه سزامی

در روز سه شنبه، ملک عبدالله، پادشاه اردن این پروژه را در حضور دو نماینده از ایران و نمایندگانی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، سرن (CERN)، یونسکو و سایر کشورهای عضو افتتاح کرد. کشورهای ایران، اردن، ترکیه، فلسطین و پاکستان از پایه‌گذاران پروژه سزامی بودند و بعدها کشورهای بحرین، مصر و قبرس هم به آن پیوستند. کشورهای سوئیس، یونان، ایتالیا، فرانسه، کویت، آلمان، ژاپن، سوئد، روسیه، پرتغال، آمریکا و انگلیس هم به عنوان عضو ناظر در این طرح حضور دارند.

بزرگ‌ترین موانع موجود بر سر راه پروژه سزامی

یک دانشمند بریتانیایی به نام پروفسور سر کریس لولین اسمیت (مدیر سابق سرن) از سال 2008 میلادی، ریاست پروژه را بر عهده گرفت و در این مدت از موانع بسیار بزرگی عبور کرده تا پروژه را تکمیل کند. به گفته پروفسور اسمیت، تامین بودجه بزرگ‌ترین مشکل این پروژه بود چرا که برخی کشورهای منطقه، بودجه تحقیقاتی بسیار کمی دارند. روابط خصمانه برخی از کشورهای عضو و ترور شدن دو دانشمند ایرانی که در این طرح کار می‌کردند از دیگر مشکلات به وجود آمده بر سر راه پروژه سزامی بود.

پروژه سزامی

پروفسور محمود تبریزچی به عنوان یکی از دانشمندان سزامی، این پروژه را بزرگ‌ترین رویداد علمی خاورمیانه دانسته و می‌گوید:

علم از سیاست جداست و دانشمندان کار خود را انجام می‌دهند. علم مانند آب است و بین کشورها جریان پیدا می‌کند اما هیچ‌گاه خشک نمی‌شود؛ بنابراین بهتر است علم را با یکدیگر شریک شویم.

لازم به ذکر است که ایران نیز از ده سال پیش، ساخت شتاب‌دهنده ملی خود را با قدرت 3 گیگا الکترون ولت در قزوین آغاز کرده است.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*