شب گذشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بنابر وعده خود، برای انتقام حملات تروریستی تهران، ۶ موشک بالستیک ذوالفقار و قیام را از استانهای کردستان و کرمانشاه به سمت مقرهای فرماندهی و مراکز تسلیحاتی داعش در دیرالزور سوریه شلیک کرد.

در این مقاله قصد داریم نگاهی کوتاه به موشک بالستیک ذوالفقار و قیام که در حمله مقتدرانه دیشب نیروی هوافضای سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی به تروریستهای داعش بکار رفتند بیاندازیم؛ حملهای که پیامی صریح به دشمنان به این مرز و بوم بود.
موشک بالستیک ذوالفقار:
موشک بالستیک ذوالفقار آخرین نسل از موشکهای خانواده فاتح است. طراحی و تولید موشکهای این خانواده با اولین نسل موشک فاتح ۱۱۰ در سال ۱۳۸۱ آغاز و تاکنون نمونههای مختلف زمین به زمین و ضد کشتی آن توسعه یافته است؛ ارتقاء این خانواده تابهامروز و با موشک بالستیک ذوالفقار ادامه داشته است. در طی این سالها و به همت متخصصان توانمند کشورمان، برد این موشک ها از ۲۰۰ کیلومتر به ۷۵۰ کیلومتر رسیده و به سلاحی نقطه زن بدل گشتهاند.

موشک بالستیک ذوالفقار برای اولین بار سال گذشته در جریان رژه نیروهای مسلح در بندرعباس رونمایی و خط تولید آن نیز چندی بعد توسط وزیر دفاع افتتاح شد. ذوالفقار موشک بالستیک تک مرحلهای است که از سوخت جامد بهره میبرد. وزن آن ۳۴۵۰ کیلوگرم، طولش ۸.۸۶ متر و قطرش نیز ۷۱ سانتیمتر است. این موشک به لحاظ وزن و ابعاد تقریبا مشابه نسل قبلی خود یعنی فاتح ۳۱۳ است، اما برد آن ۲۵۰ کیلومتر بیشتر است که نشان دهنده برخورداری از پیشرانی پیشرفتهتر است؛ همچنین گفته میشود این موشک نقطه زن دارای هدایت ماهوارهای و اینرسیایی (داخلی) است و در مقابل اقدامات متقابل الکترونیک نیز مقاومت دارد. ذوالفقار را می توان از سکوهای متحرک و خودکششی پرتاب کرد.
موشک بالستیک قیام:
موشک بالستیک کوتاه برد و سوخت مایع قیام نیز بر اساس موشک شهاب ۲ ساخته شده است. این موشک دارای برد ۸۰۰ کیلومتر، وزن ۶۱۵۵ کیلوگرم و طول تقریبا ۱۰/۶ متر می باشد و کلاهکی به وزن ۷۵۰ کیلوگرم را حمل میکند. برد ۸۰۰ کیلومتری قیام به معنی پوشش کشورهای اطراف و پایگاههای نظامی خارجی مستقر در آنها است.

سیستم کنترل بردار رانش (خروجی متغیر) قیام
با این که طراحی قیام از شهاب ۲ اقتباس شده است، اما این دو موشک تفاوتهای زیادی دارند؛ اول این که قیام بر خلاف شهاب ۲ فاقد بالک است و تنها از سیستم کنترل بردار رانش (خروجی متغیر) برای کنترل مسیر بهره میبرد؛ دوم این که قیام دارای کلاهک جدا شونده است که با نگاهی به تصاویر موجود میتوان دید که کلاهک آن مشابه کلاهک موشکهای قدر، سجیل و شهاب ۳ است؛ این مسئله باعث افزایش دقت می شود؛ همچنین شناسایی کلاهک جدا شده برای سامانههای دفاعی مشکل تر است.
گفته میشود این موشک احتمالا توانایی حمل کلاهک های MRV یا چندگانه (Multiple Reentry Vehicle) را نیز دارد. مورد دیگر نیز افزایش 300 کیلومتری برد آن است. در نهایت می توان گفت قیام دارای برد، دقت و توانایی بیشتر از شهاب 2 برای عبور از سامانههای دفاع موشکی است.