احتمال وجود موجودات هوشمند فضایی در کهکشان راه شیری چقدر است؟ دانشمندان بر این باورند که حیات هوشمند بیگانه ممکن است در همین نزدیکیها باشد!
گروهی از دانشمندان بر اساس تحقیقات خود، از احتمال وجود موجودات هوشمند فضایی در کهکشان راه شیری خبر دادند! به عقیده آنان، با در نظر گرفتن مقیاس کهکشانی میتوان انتظار داشت که در کهکشان راه شیری، حداقل یک تمدن هوشمند دیگر به جز انسان در حال زندگی باشد. دانشمندان اظهار داشتهاند که این دسته از موجودات فضایی ، از تکنولوژیهای لازم برای برقراری ارتباط با زمینیان برخوردارند، اما علت اینکه هنوز به شواهدی واقعی از آنان دست نیافتهایم میبایست مورد بررسی دقیقتر قرار گیرد.
این مطالعه جدید که توسط دانشمندانی با نامهای لوئیس انکورداکی (Luis A. Anchordoqui)، سوزانا وبر (Susanna Weber) و جورج سوریانو (Jorge F. Soriano) انجام گرفته، در قالب مقالهای جدید در دانشگاه کورنل منتشر گردیده است. هدف اصلی این مقاله، مطرح ساختن فرضیه وجود موجودات هوشمند فضایی در کهکشان راه شیری با قابلیت برقراری ارتباط تکنولوژیکی بوده و تمامی احتمالات ممکن را تحت بررسی خود قرار میدهد.
کارشناسان، تحقیقات خود را بر اساس معادله دریک (Drake Equation) انجام داده تا تعداد تمدنهای موجود در کهکشان راه شیری را مورد بررسی قرار دهند. به عقیده آنان، موجودات هوشمند فضایی در کهکشان راه شیری به تکنولوژی لازم برای برقراری ارتباط از طریق ارسال سیگنالهای رادیویی نیز دست یافتهاند. محاسبات دانشمندان نشان میدهد که در مقیاس کهکشانی، در کهکشان راه شیری حداقل یک تمدن پیشرفته دیگر با امکان برقراری ارتباط با زمینیان وجود دارد.
علاوه بر این، دانشمندان تعداد سیاراتی که در آنان امکان شکلگیری تمدنهای پیشرفته وجود دارد را با سرعت شکلگیری اجرام آسمانی در کمربند حیات مقایسه کردند. اما باید توجه داشت که تابش پرتوهای گاما خطری جدی برای شکلگیری تمدنهای هوشمند به شمار میرود.
به عقیده کارشناسان، تلسکوپ فضایی تس (TESS) و جیمز وب (JWST) که در آستانه راهاندازی تاریخی خود هستند، میتوانند نتایج این بررسیها را به خوبی نشان دهند.
با وجود اینکه دانشمندان بر احتمال وجود موجودات هوشمند فضایی در کهکشان راه شیری اتفاق نظر دارند، اما باید در نظر داشت که شانس شکلگیری حیات بیگانه در کهکشان راه شیری بسیار پایین و در مقایسه با سایر تمدنهای احتمالی جهان در حدود 0.5 درصد است. همین مسئله، جستجو برای موجودات فضایی در همسایگی زمین را با پیچیدگیهای بسیاری رو به رو میسازد. به عقیده کارشناسان، علت اینکه عدم کشف موجودات فضایی را میتوان به همین امر نسبت داد.
جورج سوریانو و همکارانش در این باره میگویند شرط اصلی کشف تمدنهای پیشرفته فضایی، جستجوی سیارههای مشابه زمین در کهکشان راه شیری است.
در این مقاله گروهی، دانشمندان آوردهاند:
دستیابی به دادههای جدید، ما را قادر خواهد ساخت درک بهتری از موارد زیر داشته باشیم:
- قرار داشتن سیارههای فرازمینی در کمربند حیات
- مدلهای مربوط به نرخ شکلگیری ستارهها
- بررسی وجود حیات در سیارههای بزرگتر از زمین
پیدا کردن دوقلوهای مشابه زمین، چالشی به مراتب سختتر است. چرا که این سیارهها سیگنالهای ضعیفی از خود تولید میکنند و تاکنون تعداد انگشتشماری از آنان کشف شدهاند. تکنولوژی مورد نیاز برای تشخیص چنین سیارههایی، به لطف نسل جدید تلسکوپهای فضایی در اختیارمان قرار خواهد گرفت. تلسکوپ فضایی تس ، یکی از اصلیترین قدمهای آژانس فضایی ناسا (NASA9 برای جستجو سیارههای فرازمینی و بررسی وضعیت حیات در آنان است.
مطالعات بیشتر در زمینه جستجوی هوش فرازمینی ، با راهاندازی رسمی تلسکوپ فضایی جیمز وب و تلسکوپ مادون قرمز میدان گسترده (WFIRST AFTA) ادامه خوهد یافت. تا کشف نهایی حیات بیگانه ممکن است چند دهه فاصله داشته باشیم، اما نکته مهم تلاشها و دستاوردهایی هستند که ما را به استقبال این کشف تاریخی میبرند.
در سال 2016، دانشمندان دادههای ماهواره کپلر را با معادله دریک مطابقت دادند. سپس معادله دریک را برای پیشبینی شانس وجود تمدنهای پیشرفته در تمامی اعصار تاریخ تغییر دادند. تحقیقات نشان میدهد که با وجود احتمال بسیار پایین شکلگیری حیات هوشمند در سیارههای قابل سکونت، کره زمین تنها مکانی نیست که از حیات را به مرحله پیشرفته پرورش داده است.
دانشمندان توضیح میدهند که شانس شکلگیری یک تمدن پیشرفته یک در ده تریلیون است؛ چرا که در میان تمامی مکانهای شناخته شده با ابزارهای فعلی، انسان تنها موجودات پیشرفته کیهان شناخته میشود.