بیل گیتس (Bill Gates) در کتابی که سال 1999 به چاپ رسید، پیشگوییهایی هوشمندانه و جالبتوجه را در مورد آیندهی تکنولوژی مطرح کرد؛ در ادامه 15 پیش بینی بیل گیتس در این کتاب را مرور کرده و فاصلهی آنها با واقعیت را بررسی میکنیم.
پیش بینی های بیل گیتس، ثروتمند ترین مرد جهان، در زمانی که کتاب “Business @ the Speed of Thought” به چاپ رسید، جسورانه و دور از ذهن بودند؛ اما با گذشت نزدیک به 20 سال از این اتفاق، پیشگوییها به طرز باورنکردنی و عجیبی درست از آب درآمدند و به آنچه که در واقعیت میبینیم، به شدت نزدیک هستند؛
15 پیش بینی بیل گیتس در مورد آینده تکنولوژی در سال 1999
1. وبسایتهای مقایسه قیمت
پیش بینی بیل گیتس:
سرویسهایی اتوماتیک برای مقایسهی قیمت اجناس توسعه خواهند یافت و امکان بررسی قیمتها در وبسایتهای مختلف برای مردم فراهم خواهد شد؛ به این ترتیب پیدا کردن ارزانترین کالا بسیار آسان میشود.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: این امکان وجود دارد که با جستجوی نام یک محصول در گوگل یا آمازون، قیمتهای موجود با یکدیگر مقایسه شوند. وبسایتهایی چون NexTag و PriceGrabber هم مخصوص این کار هستند.
2. وسایل الکترونیکی قابلحمل
پیش بینی بیل گیتس:
مردم دستگاههای کوچکی را که به آنها امکان انجام تجارت الکترونیکی و در تماس بودن با دنیای تکنولوژی را میدهد، همراه خود حمل خواهند کرد. از طریق این وسایل بررسی اخبار جدید، باخبر شدن از وضعیت پروازهای رزرو شده، مطلع شدن از تغییرات بازار مالی و موارد بیشمار دیگری ممکن خواهد بود.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: تلفنها و ساعتهای هوشمند قابلیت انجام تمامی این کارها را دارند.
3. انجام فوری پرداختها، سرمایهگذاری آنلاین و شرایط بهتر بهداشتی و درمانی از طریق وب
پیش بینی بیل گیتس:
امکان پرداخت قبضها، انجام فعالیتهای تجاری و در تماس بودن با پزشکان از طریق وب فراهم خواهد شد.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: با وجود این که پیشرفت در زمینهی مراقبتهای بهداشتی به اندازهی پیشرفت سرویسهای حملونقل به کمک شرکتهایی مانند اوبر (Uber) نبوده است، وبسایتهایی مانند ZocDoc وجود دارند که وقت گرفتن از پزشکان و یافتن تخصصهای موردنیاز را آسانتر کردهاند. استارتاپهایی مانند One Medical و Forward هم در تلاش برای تغییر ظاهر مطب پزشکان، از طریق ارائه عضویتهای ماهانه برای انجام مراقبتهای بهداشتی به صورت آنلاین و داده محور، هستند. همچنین، قرض گرفتن پول از طریق وبسایتی چون Lending Club به راحتی قابل انجام است و تارنماهایی مانند PayPal و Venmo، امکان انجام پرداخت به صورت آنلاین را فراهم کردهاند.
4. دستیارهای شخصی و اینترنت اشیا
پیشبینی بیل گیتس:
دستیارهایی شخصی در منزل یا محل کار افراد حضور خواهند داشت که تمامی دیوایسها را به روشی هوشمند به هم وصل کرده و قابلیت سینک شدن و تبادل دادهها بین دستگاهها را امکانپذیر میکنند. دیوایسها از طریق بررسی ایمیلها و نوتیفیکیشنهای شما، اطلاعات موردنیازتان را فراهم میکنند؛ اگر قرار باشد که به فروشگاهی بروید، با وارد کردن اطلاعات مربوط به غذایی که قصد آماده کردن آن را دارید، دستگاههای الکترونیکی مواد لازم را برای شما لیست میکنند؛ خریدهای انجامشده و برنامهی شما به تمامی دیوایسهای سینکشده منتقل میشوند و این وسایل با فعالیتهای شما منطبق میگردند.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: Google Now که دستیاری هوشمند برای استفاده بر روی گوشیهای موبایل است، امکانات مشابهی را در اختیار افراد قرار میدهد؛ در عین حال وسایل هوشمندی چون Nest با جمعآوری اطلاعات از فعالیتهای روزانه، دمای منزل کاربران تنظیم میکنند. دیوایسهای قابلکنترل از طریق فرمان صوتی، مانند Echo و Google Home هم میتوانند ایمیلهای دریافتی کاربران را چک کنند و در هنگام آشپزی، دستور پخت را برای شما مرور کنند.
5. نظارت آنلاین در منازل
پیش بینی بیل گیتس:
نظارت ویدیویی در منازل، به صورت دائم امکانپذیر خواهد بود؛ این نوع نظارت کاربر را در مورد افرادی که به منزل او در نبودش سرزدهاند، مطلع خواهد کرد.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: کمپانی گوگل با خرید Dropcam، سازندهی دوربینهای مداربسته خانگی، به قیمت 555 میلیون دلار در سال 2014، قدمی در این راه برداشته است. دوربینهای هوشمند بسیاری هم برای نظارت بر منازل و سرگرم کردن حیوانات خانگی در زمانی که ساکنین در منزل نیستند، ساخته شدهاند.
6. شبکههای اجتماعی
پیشبینی بیل گیتس:
وبسایتهایی خصوصی برای چت کردن با دوستان و خانواده و برنامهریزی فعالیتهای مشترک، به وجود خواهند آمد.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: در حال حاضر 2 میلیارد نفر با استفاده از فیس بوک از زندگی دوستان خود باخبر میشوند و فعالیتهای مختلفی را برنامهریزی میکنند. پلتفرمهای دیگری هم مانند Snapchat ،Instagram ،WhatsApp و Messenger در کنار شبکههای اجتماعی کوچکتر، این پیش بینی را به واقعیت تبدیل کردهاند.
7. پیشنهادهای تبلیغاتی خودکار
پیش بینی بیل گیتس:
نرم افزارهایی به وجود خواهند آمد که با داشتن اطلاعات در مورد برنامهی سفر شما، فعالیتهایی را در محلی که به آن سفر خواهید کرد، پیشنهاد میکنند و شما را از تخفیفها و بهترین قیمتهای موجود برای کالاها در مقصدتان، باخبر میکنند.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: وبسایتهای مسافرتی مانند Expedia و Kayak بر اساس اطلاعات مربوط به خریدهای گذشته، پیشنهادهایی را برای کاربران مطرح میکنند. تبلیغات فیس بوک و گوگل هم بر طبق محل زندگی و علاقهمندیهای کاربران، شخصیسازی میشوند. همچنین، سرویس آنلاین Airbnb این امکان را برای مسافران فراهم میکند که به جای رزرو هتل، در منزل مردم محلی اقامت کنند و تجربهای واقعیتر از مسافرتشان داشته باشند.
8. وبسایتهای بحث و گفتوگوی ورزشی به صورت زنده
پیش بینی بیل گیتس:
همزمان با تماشای مسابقات ورزشی از تلویزیون، سرویسهایی برای اطلاعرسانی از وقایع ورزشی، به صورت زنده و بهروز، وجود خواهند داشت و امکان رایگیری در مورد برندهی مسابقات فراهم خواهد شد.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: شبکههای اجتماعی مختلفی مانند توییتر که گاهی اوقات پخش زندهی مسابقات را در اختیار کاربران قرار میدهند، این امکان را فراهم کردهاند. در وبسایتهایی مانند ESPN هم طرفداران تیمهای مختلف میتوانند نظرات خود را در مورد وقایع ورزشی مطرح کنند.
9. تبلیغات هوشمند
پیش بینی بیل گیتس:
در وسایل الکترونیکی، تبلیغات هوشمند وجود خواهد داشت و بر اساس الگوهای خرید کاربران، تبلیغاتی مرتبط و اختصاصی به نمایش در خواهد آمد.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: همانند آنچه که در فیس بوک و گوگل وجود دارد، اکثر تبلیغات آنلاین بر اساس تاریخچهی وبگردی کاربران، علایق شخصی و الگوهای خرید برای افراد مرتب میشوند.
10. لینک به وبسایتها در برنامههای زندهی تلویزیونی
پیش بینی بیل گیتس:
برنامههای تلویزیونی شامل لینکهایی به وبسایتهای مرتبط خواهند بود و اطلاعات تکمیلکنندهای در این وبسایتها، در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: این روزها تقریبا تمام تبلیغات افراد را به بازدید از وبسایتها، دنبال کردن کسب و کار مربوطه در شبکههای اجتماعی و یا اسکن کدهای QR برای افزوده شدن به اسنپ چت کاربران، ترغیب میکنند.
11. بردهایی برای بحث و گفتگوی آنلاین
پیش بینی بیل گیتس:
ساکنین شهرها و کشورها قادر خواهند بود که در بحثها و گفتگوهای اینترنتی در مورد موضوعاتی چون سیاست، امور شهری و امنیت، شرکت کنند.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: اکثر وبسایتهای خبری در بخش نظرات امکان بحث و تبادلنظر زنده را برای کاربران فراهم کردهاند. در تالارهای گفتگو در وبسایتهای دیگر هم این امکان وجود دارد که افراد سوالات و نظرات خود را در مورد مباحث مختلف، مطرح کنند. فیس بوک و توییتر در انقلابهای لیبی، مصر، تونس و همچنین جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» نقش مهمی داشتند.
12. وبسایتهای علاقه محور
پیش بینی بیل گیتس:
اجتماعات آنلاین به جای تاثیر پذیری از مکان شما، تحت تاثیر علاقههای شما خواهند بود.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: وبسایتهای خبری و اجتماعات آنلاین زیادی بر روی موضوعات مشخص تمرکز دارند و پوشش دهی عمیقتری را در مورد مباحث خاص، ارائه میدهند. یک مثال خوب وبسایت Reddit است که با داشتن شاخه بندیهای مختلف و صرفنظر از ارتباطات و محل زندگی، تنها بر روی علاقهمندیهای کاربران تمرکز دارد.
13. نرم افزارهای مدیریت پروژه
پیش بینی بیل گیتس:
مدیران پروژههایی که به دنبال جمع کردن تیمی از افراد مجرد هستند، میتوانند با قرار دادن برخی اطلاعات در مورد پروژهای که بر روی آن کار میکنند، افراد با مهارت را پیدا کنند.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: نرم افزارهای حرفهای بسیاری نحوهی استخدام، تشکیل تیمهای کاری و محول کردن وظایف به کارکنان را کاملا تغییر دادهاند.
14. استخدام آنلاین
پیش بینی بیل گیتس:
به طور مشابه، افرادی که به دنبال شغل هستند با اعلام علایق، نیازها و مهارتهایشان به صورت آنلاین، میتوانند فرصتهای شغلی بسیاری را پیدا کنند.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: وبسایتهایی مانند LinkedIn به کاربران این امکان را میدهند که با آپلود کردن رزومه خود، شغل مورد نظرشان را پیدا کنند. استخدامکنندگان هم میتوانند به راحتی با افراد دارای مهارتهای مورد نظرشان در ارتباط باشند.
15. نرم افزارهای جوامع تجاری
پیش بینی بیل گیتس:
امکان برگزاری مزایده برای شرکتهای مختلف در مورد پروژههای ساختوساز، تولید فیلم، برگزاری کمپینهای تبلیغاتی و موارد متعدد دیگری فراهم خواهد شد؛ این موضوع هم برای شرکتهای بزرگی که به دنبال برونسپاری بخشی از کارشان هستند، مفید است و هم به کمپانیهایی که به دنبال مشتریان جدید هستند، کمک میکند.
نزدیکی پیشگویی به واقعیت: بسیاری از نرم افزارهای حرفهای بر روی جنبههای اجتماعی تجارت تمرکز دارند و برای کاربران این امکان را فراهم میکنند که با در ارتباط بودن با کسبوکارهای دیگر، پروژههای خود را گسترش دهند. همچنین، رشد اقتصاد مبتنی بر کار آزاد (Gig Economy) و ظهور وبسایتهایی چون Upwork، امکان برونسپاری کارها به طراحان، نویسندگان و مهندسان آزادکار را از همیشه راحتتر کرده است.