پشهها میزبان خود را بر اساس فاکتورهای مختلف انتخاب میکنند؛ در این مطلب قصد داریم برخی از دلایلی که احتمال پشه گزیدگی را بیشتر میکنند، بررسی کنیم.
بر اساس تحقیقات علمی مختلف، فاکتورهایی وجود دارند که باعث میشوند حشراتی مانند پشه، تمایل بیشتری برای گزیدن بعضی افراد داشته باشند؛ اما خبر خوب این است که با کنترل برخی از این فاکتورها میتوان از گزش پشه در امان بود.
با توجه به اینکه هرکدام از تحقیقات انجامشده توسط دانشمندان مختص گونههای متفاوتی از پشهها هستند، پارامترهای مربوط به پشه گزیدگی بر اساس منطقه جغرافیایی و جمعیت غالب حشرات اطراف محل زندگی افراد، متفاوت است؛ بسیاری از پژوهشها هم در مقیاس کوچکی انجام شدهاند. پس بهتر است مدنظر داشته باشیم که تمام موارد لیستی که در ادامه بررسی خواهیم کرد، قطعی نبوده و برخی از آنها بر اساس فرضیههایی ابتدایی هستند.
از طرف دیگر، لازم به ذکر است که بسیاری از پشهها حامل بیماریهای مرگباری چون زیکا، مالاریا، چیکونگونیا، تب دنگی، تب زرد و نیل غربی هستند؛ بنابراین در عین اینکه فاکتورهای مطرحشده در مورد پشه گزیدگی به صورت کامل و صددرصدی توسط دانشمندان بررسی نشدهاند، عاقلانهتر است که تا آنجایی که میتوانیم نیش پشهها را از خود دور نگه داریم.
فاکتورهای تاثیرگذار بر روی احتمال پشه گزیدگی
1. انتشار کربن دیاکسید
پشهها افرادی را که دیاکسید کربن بیشتری از خود منتشر میکنند، راحتتر و زیادتر میگزند؛ زنان باردار و افراد چاق و درشتهیکل جزوه کسانی هستند که کربن دیاکسید انتشاریشان بیشتر است.
2. عرق کردن
ورزش و فعالیتهای سنگین باعث تولید اسیدلاکتیک در بدن شده که این ماده از طریق تعرق از پوست خارج میشود. اسیدلاکتیک پشهها را به خود جذب میکند.
3. گروه خونی O
احتمال پشه گزیدگی افرادی که گروه خونی O دارند از سایرین بیشتر است.
4. عوامل ژنتیکی
بعضی ژنها هستند که باعث میشوند فرد به میزان بیشتری نیش پشه را به خود جذب کرده و واکنش بدن او به گزیدگی (سوزش، خارش، تورم و …) شدیدتر باشد.
5. باکتریهای روی پوست
احتمال پشه گزیدگی اشخاصی که انواع بیشتری باکتری بر روی پوست خود دارند، کمتر است.
6. ترکیبات جذبکننده
بدن بعضی افراد ترکیباتی که نام جذبکننده برای آنها انتخاب شده است را منتشر میکنند، در حالی که بدن سایر افراد ترکیبات دفعکننده تولید میکنند. مکانیسم دقیق این پدیده هنوز نامشخص است، اما دسته اول بیشتر توسط حشرات گزیده میشوند.
7. بارداری
در یک تحقیق نشان داده شده است که پشههای حامل مالاریا، زنان باردار را دو برابر بیشتر از سایر افراد نیش میزنند.
8. جنسیت
گزارش شده است که زنان میزبانهای جذابتری برای پشهها هستند و احتمال بیشتری وجود دارد که جای نیش پشه بر روی بدن آنها بزرگتر بوده و با خارش بیشتری همراه باشد.