ثبت تصویر زمین از فضا در حدود 70 سال پیش برای اولین بار انجام شد و همچنان ادامه دارد؛ در این مطلب بهترین عکسهای ثبتشده از سیاره آبی خود را بررسی خواهیم کرد.
مجموعه زیر شامل تصاویر مشهور و مختلفی است؛ از عکس معروف طلوع زمین (Earthrise) گرفته تا تصاویری از سیاره که از دورترین نقاط منظومه شمسی، توسط فضاپیماهای مختلف ناسا (NASA) به ثبت رسیدهاند.
در سال 1325 خورشیدی گروهی از دانشمندان برای مشاهدهی زمین از فضا ، موشکی را به خارج از جو سیاره فرستادند که دوربینی 35 میلیمتری به آن متصل شده بود؛ این موشک به ارتفاع 105 کیلومتری که 5 برابر مسافتهای طی شده پیشین بود، رفت و اولین تصویر زمین از فضا را ثبت کرد.
در سالهای پس از این اتفاق صدها تصویر دیگر با پرتاب موشک گرفته شدند، اما تا دهه 60 میلادی هیچ عکسی وجود نداشت که زمین را از نزدیکی ماه نشان دهد؛ این عکس که در ماموریت آپولو 8 گرفته شد، «طلوع زمین» نام گرفت و به اولین مورد از سری تصاویر ثبتشده از این زاویه مبدل شد.
در دهه 60 میلادی فضانوردان در ماموریتهای آپولو تصاویر زمین از فضا را از زوایا و فواصل مختلف به ثبت رساندند، اما به جرات میتوان گفت که تاثیرگذارترین عکس زمین از فضا و یکی از تاریخیترین تصاویری که تاکنون ثبت شدهاند، مربوط به ماموریت آپولو 17 در سال 1351 میشود و تیله آبی (Blue Marble) نام دارد.
عکس تیله آبی به دفعات و در زمانهای مختلف ثبت مجدد شده است و آخرین بار در سال 1391 بود که ناسا تیله سیاه (Black Marble) را به عنوان جدیدترین عکس زمین از فضا که به این شیوه تهیه شده، در اختیار عموم قرار داد. این عکس قسمتی از زمین در شب را نشان میدهد که با نور شهرها روشن شده است.
با پیشرفتهای علم فضانوردی، بشر قادر شد تا از زمین دورتر و دورتر شود و تصاویری منحصر به فرد از سیاره آبی را در فضای بیانتها، به ثبت رساند؛ شاید با عکسهای زمین از فضا که از نزدیکی حلقههای زحل و یا سیاره عطارد تهیه شدهاند آشنا باشید، اما جالب است بدانید که مشهورترین مورد از این سری تصاویر نقطه آبی کمرنگ (Pale Blue Dot) نام دارد که در سال 1369 توسط وویجر 1 (Voyager 1) و از فاصله 6 میلیارد کیلومتری زمین به ثبت رسیده است.
به تازگی تصاویر متفاوت و عجیب و غریبی هم از سیاره تهیه شدهاند که برجستهترین آنها به ماهواره رصدخانه آبوهوای فضای ژرف (DSCOVR) مربوط میشود؛ این تصاویر ماه را در هنگامی که میان زمین و ماهواره قرار گرفته و سمت پنهان آن قابل رویت است، نشان میدهند. DSCOVR تصاویری از سایه یک خورشیدگرفتگی کامل که بر روی زمین افتاده بود را هم ثبت کرد است.
فضانوردان مستقر در ایستگاه فضایی بین المللی (ISS) هم در سالهای اخیر سیاره ما را به زیبایی، به تصویر کشیدهاند.
با تمام این تفاسیر مهمترین نکته در مورد مشاهده عکسهای زمین از فضا، چه به صورت تایم لپس و چه به صورت تصاویر کلاسیک و عکسهایی که از دورترین نقاط ممکن تهیه شدهاند، دید و تصوری است که از عظمت کیهان به ما منتقل میشود؛ دیدن این تصاویر ذهن افراد جامعه را در مورد اتفاقات خارج از جو زمین و ابعاد واقعی جهان، بازتر میکند.