پیشرفت علم در زمینههای مختلف سبب شده که ما زندگی راحتتری داشته باشیم. در اینجا شما را با 15 رویای هیجان انگیز علمی آشنا میکنیم که هماکنون محقق شدهاند.
اخباری که روزانه دنبال میکنیم، در برخی موارد بسیار شوم و ترسناک هستند. لازم به یادآوری نیست، چرا که اگر شما نیز از کاربران یکی از شبکههای اجتماعی باشید، دوری از چنین اخباری تقریبا کاری غیر ممکن به شمار میرود. از جمله این خبرها میتوان به مرگ افراد بر اثر چاقی بیش از اندازه، بیماری آمیزشی سوزاک و … اشاره کرد.
اما با وجود این دسته از خبرهای شوم و ناگوار، باید بدانیم که در دنیای امروز ما، روزانه دستاوردهای بسیار زیادی نیز حاصل میشوند که گاهی اشاره به آنان میتواند یک قشر یا طیف خاص از افراد را امیدوار و یا خوشحال کند. امروزه تعدادی بیشماری از صدها رویای هیجان انگیز علمی توسط دانشمندان محقق شدهاند که تا چند قرن قبل غیر ممکن به شمار میرفت.
از این جهت تصمیم گرفتهایم شما را با 15 رویای هیجان انگیز علمی آشنا کنیم که دانشمندان موفق شدهاند آنان را به حقیقت تبدیل کنند.
معرفی 15 رویای هیجان انگیز علمی
1- پزشکان آسیب مغزی دخترک 2 ساله را معکوس کردند
محققان در ایالات متحده گزارش دادند که برای اولین بار در جامعه پزشکی، توانستهاند آسیب مغزی وارد شده به یک دخترک 2 ساله را معکوس کنند. این کودک که قربانی غرق شدن در استخر بود، به کمک پزشکان بعد از گذشت دو ساعت از حادثه احیای قلبی شد.
فقدان اکسیژن در مغز، باعث آسیب عمیق به سلولهای خاکستری شده بود که آتروفی مغزی را در پی داشت. در پی این رخداد، کودک دیگر توانایی صحبت کردن، راه رفتن و یا پاسخ دادن را از دست داد. اما با این وجود، به شکلی بیاختیار میتوانست به این سو و آن سو پیچ و تاب بخورد و سر خود را تکان دهد.
اما این مشکلات به شکل شگفتآوری به کمک دوره درمان اکسیژن تراپی از سوی پزشکان درمان شد. تیمی از پزشکان از دانشگاه ایالتی لوئیزیانا (Louisiana State University) با همکاری محققان دانشگاه داکوتای شمالی (University of North Dakota) توانستند آسیب مغزی ایجاد شده در مغز کودک نوپا را به شکل قابل توجهی معکوس کرده و او را دوباره به زندگی عادی بازگردانند.
2- دستیابی به همجوشی هستهای پایدار به زودی میسر خواهد شد
همجوشی هستهای میتوانید کلیدی برای تولید انرژی نامحدود با محصول جانبی دیگری غیر از آب شور باشد. اما محققان مدتها در تلاش بودهاند تا با اختراع یک ماشین مستقل بتوانند چنین واکنش قدرتمندی را تحت کنترل بگیرند.
با این حال این مفهوم در حال تغییر است؛ چرا که در اواخر سال 2015 محققان آلمانی یک راکتور هستهای عظیم را راهاندازی کردند که توانسته بود هیدروژن پلاسما را مهار کند.
علاوه بر آلمانیها، کره جنوبی و چین نیز توانستهاند به واکنشهای قابل توجهی در ماشینهای همجوشی خود دست یابند. انگلیسیها نیز اخیرا یک نوع راکتور انقلابی را فعال کردهاند که میتواند پلاسما را به صورت پایدار تولید کند.
در واقع، دانشمند امآیتی (MIT) پیشبینی میکنند که به لطف تمامی این پیشرفتهای جدید، دستیابی به انرژی پاک تا سال 2030 میسر خواهد شد.
3- اکنون میتوانیم صدای جهان هستی را بشنویم
اگر شما هم از علاقمندان به دنیای فیزیک و نجوم باشید، احتمالا از بمب خبری امواج گرانشی در سال 2015 مطلع هستید. اما چیزی که به احتمال فراوان از آن خبر ندارید این است که از آن زمان تاکنون 2 موج گرانشی دیگر نیز کشف شده است.
علاوه بر این، امید است که تا سال 2034 و راهاندازی «آنتن فضایی تداخلسنج لیزری» (Laser Interferometer Space Antenna)، بسیاری از فرضیههای دانشمندان به آزمایش گذاشته شده و بعد از مدتها، از ایده چند بعدی بودن جهان رمزگشایی شود.
4- ما در آستانه ریشهکنی بیماری دوم از سیاره زمین هستیم
در گذشته انسانها توانستند از شر بیماری آبله رهایی پیدا کنند. بدون شک دستیابی به دانشی که بتواند سلامتی را برای جهانیان به ارمغان آورد، یک رویای هیجان انگیز علمی به شمار میرود. اکنون دانشمندان در آستانه ریشهکنی بیماری دوم سیاره زمین یعنی بیماری کرم گینه (Guinea Worm) هستند. این بیماری در واقع یک کابوس زنده است که به شکلی دردناک از پوست انسان بیرون میزند.
به لطف تلاش دانشمندان با فیلتر کردن آب آشامیدنی، در سال 2015 تعداد مبتلایان به این بیماری تنها به 126 مورد محدود شد.
5- فلج اطفال برای همیشه به فراموشی سپرده خواهد شد
از سال 1988 و همزمان با تصویب برنامه جهانی ریشهکنی فلج اطفال توسط سازمان بهداشت جهانی، ابتلای نوزادان به بیماری اطفال تا مقدار 99.99 درصد کاهش پیدا کرده است.
در سال 2016 تعداد مبتلایان به ویروس وحشی پولیو 16 و این رقم در سال جاری به 8 مورد تقلیل یافته است. آمار مربوط به این ویروس، تا ماه می سال جاری به 5 مورد کاهش یافت.
6- ما از هر زمان دیگری نسبت به کشف داروی درمان اوتیسم نزیکتر هستیم
درمان اوتیسم نیز به نوبه خود یک رویای هیجان انگیز علمی برای دانشمندان به شمار میرود که احتمالا در آیندهای نزدیک تحقق پیدا خواهد کرد. یک آزمایش جدید که در سال جاری انجام گرفت، روزنهای از امیدهای تازه را برای درمان علائم بیماری اوتیسم باز کرد. محققان آمریکایی در مطالعهای متوجه شدند که دارویی صد ساله با نام «سورامین» (Suramin) قادر است اختلالات بینایی ناشی از اوتیسم را در کودکان از بین ببرد.
البته در این راستا کارهای زیادی برای انجام دادن باقی مانده است، اما این کشف را میتوان به عنوان اولین قدم در درمان قطعی بیماری اوتسیم به شمار آورد.
7- دانشمندان در حال توسعه یک صافی گرافینی هستند که آب دریا را به آب آشامیدنی تبدیل میکند
تیمی از محققان در بریتانیا موفق شدند با ساخت یک فیلتر گرافینی، آب دریا را به آب آشامیدنی تبدیل کنند! این اختراع جدید میتوان به میلیونها نفر از افرادی که به آب پاکیزه دسترسی ندارند کمک کند. این فیلتر از جنس اکسید گرافین است که میتواند با جداسازی نمک موجود در آب دریا، آن را به آب آشامیدنی تبدیل کند.
در حال حاضر این تکنیک هنوز محدود به آزمایشگاهها است. اما دستاورد مذکور به ما نشان میدهد که به زودی ما انسانها قادر هستیم از منابع آبی فراوان در زمین، به عنوان آب آشامیدنی استفاده کنیم.
8- شما دیگر نیازی به پرداخت هزینههای اضافه برای دسترسی به پژوهشهای علمی بازبینی شده توسط پژوهشگران ندارید
جامعه علمی به شدت علیه نشردهندگان پژوهشهای دارای هزینه مبارزه میکند. بر اساس مطالعهای جدید، یک چهارم از تمام مقالات علمی در حاضر حاضر به طور کاملا رایگان از طریق اپلیکیشن Unpaywall قابل دسترسی هستند.
9- دانشمندان معتقدند که از دست رفتن حافظه افراد بر اثر بیماری آلزایمر، به زودی قابل درمان خواهد بود
آلزایمر و یا فراموشی حافظه، یکی از علائم سنین بالا در افراد است که بعضا در نوع خود موجب ناراحتی اطرافیان میشود. درمان دائمی آلزایمر و بازیابی حافظه افراد، یک رویای هیجان انگیز علمی برای متخصصین در این زمینه به شمار میرود. تحقیقات جدید دانشمندان نشان میدهد که خاطرات از دست رفته ممکن است دائمی نباشند. بر اساس مطالعات جدید دانشمندان MIT، آنزیمی که در فرآیندهای کلیدی شکلگیری حافظه در افراد نقشی کلیدی را بازی میکند، اکنون میتواند به طور خاص مورد هدف قرار گیرد. دانشمندان با کشف یک پروتئین جدید، خبر از بازیابی حافظه افراد مبتلا به بیماری آلزایمر دادند.
10- کشف یک ویتامین جدید که احتمال بروز نقایص جنین و یا سقط آن را کاهش میدهد
اینکه روزی قادر باشیم از احتمال نقایص جنین و یا از دست رفتن آنان حین زایمان برای همیشه جلوگیری کنیم، یک رویای هیجان انگیز علمی دیگر است که به لطف مطالعات جدید متخصصان، در آیندهای نزدیک محقق خواهد شد. اکتشاف جدیدی که دانشمندان از آن به عنوان مهمترین دستاورد مربوط به این حوزه، از زمان اسید فولیک تا به امروز یاد کردهاند. بر اساس نتایج یک مطالعه 12 ساله، مصرف ویتامین B3 در دوران بارداری زنان میتوان بسیاری از خطرات نقایص جنین و یا سقط آن را کاهش دهد.
11- سرانجام دانشمندان توانستند به راهکاری برای درمان آسیب نخاعی برسند
درمان دائمی و قطعی آسیبهای نخاعی، یک رویای هیجان انگیز علمی دیگر است که پزشکان و جراحان در راستای تحقق آن هستند. در ترمیم صدمات نخاعی هیچ چیز سادهای وجود ندارد. اما تحقیقات جدید دانشمندان از نحوه کارکرد یکی از پیشرفتهترین متدهای رایج به درک جامعی دست پیدا کرده است. این روش خاص و تعیین کننده با شماری از جراحیهای به موقع، به شکل معجزهآسایی نتایج مثبت دارد.
در نهایت درک اینکه چگونه آسیب نخاعی میتواند بهبود یابد، دانشمندان را در کشف درمانهایی موثرتر یاری میکند تا در نهایت بتوان به یک راهکار مناسب برای درمان افراد معلول و سایر آسیبهای عصبی دست پیدا کرد.
12- سفر به کمک هایپرلوپ (Hyperloop) امکانپذیر خواهد شد
یکی دیگر از گزینههای موجود در 15 رویای هیجان انگیز علمی را میتوان به امکان حمل و نقلهای پرسرعت اختصاص داد. ایلان ماسک به عنوان یکی از مغزهای پیشگام در دنیای فناوری و بنیانگذار و مغز متفکر شرکتهای تسلا و اسپیس ایکس، با خریداری شرکت هایپرلوپ وان سعی دارد که به زودی امکان سفرهای پرسرعت را برای انسان به ارمغان آورد. طی این پروژه بزرگ مجموعهای از کپسولها درون لولههایی قرار خواهند گرفت که امکان سفرهای شهری را با سرعتی در حدود 1126 کیلومتر بر ساعت فراهم خواهد آورد. به کمک این تکنولوژی میتوان مسافت بین نیویورک تا واشنگتون را تنها در عرض 29 دقیقه پیمایش کرد!
در حال حاضر، کار ساخت هایپرلوپها در ایالات متحده، هلند، اسلواکی و جمهوری چک آغاز شده است. هدف این است که سیستم هایپرلوپ تا سال 2021، بین آمستردام و پاریس احداث شود.
حتی یک ایده جالب پیشنهاد میکند که دیوار مرزی ایالات متحده و مکزیک را به یک هایپرلوپ بسیار غول پیکر تبدیل کنند.
13- دانشمندان در حال بررسی علت مقاومت ویروسها در برابر آنتیبیوتیکها هستند
سازمان ملل متحد، موضوع مقاومت ویروسها در برابر آنتیبیوتیکها را یک «تهدید اساسی» برای سلامت جهانی خوانده و بعضی از دانشمندان در همین راستا پیشبینی میکنند که این مسئله تا سال 2050، منجر به مرگ 10 میلیون نفر از انسانها خواهد شد.
با این وجود، تلاش دانشمندان همچنان در رابطه با کشف علت اصلی این پدیده ادامه دارد. در آغاز سال جاری دانشمندان اعلام کردند که موفق به توسعه مولکولی شدهاند که میتواند مقاومت در برابر آنتیبیوتیکها را در زنجیرهای چند نژادی از باکتریها معکوس کند و این یکی از پیشرفتهای امیدوارکنندهای است که ما در زمینه مبارزه با مقاومت ویروسها در برابر آنتیبیوتیکها به دست آوردهایم.
یک دانشجوی دکترای استرالیایی با نام شو لام (Shu Lam) انجمنی پژوهشی را مدیریت میکند که با مطالعه بر روی متدی جدید، سعی دارند باکتریها را در همان وهله اول و بدون آنتیبیوتیکها از بین ببرد. او یک پلیمر ستارهای را ساخت که توانست 6 نژاد مختلف از باکتریها را بدون نیاز به آنتیبیوتیک و با از بین بردن دیواره سلولی آنها نابود کند.
14- ناسا تمام تحقیقات خود را به صورت رایگان برای عموم منتشر کرده است
در سال گذشته ناسا اعلام کرد که تمامی تخقیقات منتشر شده توسط این آژانس فضایی از این پس بدون هیچ هزینهای در دسترس خواهد بود و با راهاندازی یک پورتال عمومی، امکان دستیابی افراد به این پژوهشها را میسر ساخت.
این آرشیو رایگان، در راستای سیاستهای جدید ناسا است؛ سیاستهایی که بر مبنای آنها، آژانس فضایی ناسا پژوهشهای بازبینی شده خود را تا یک سال به طور رایگان در دسترس قرار میدهد.
15- دانشمندان موفق به طبقهبندی یک نوع جدید از شفق قطبی با نام «استیو» شدند
اکتشاف این شفق قطبی جدید، یکی از مهمترین داستانهای سال 2017 را به خود اختصاص داده است. این اکتشاف نجومی جدید در قالب یک نور چشمکزن در عرضهای بالای نیمکره شمالی شناسایی شده و «استیو» را با چشماندازی زیبا به نمایش میگذارد.