در نمایشگاه علم و فناوری آینده نیروی دریایی، یک کوادکوپتر در مقابل تماشاگران از استخر آب بیرون آمد. به گفته دفتر تحقیقات دریایی این کوادکوپتر که ناویاتور نام دارد، اولین پهپاد موفق هوایی-آبزی دنیا است.
ناویاتور توسط تیمی در دانشکده مهندسی دانشگاه راتگرز، و با حمایت مالی دفتر تحقیقات دریایی طراحی شده است. به گفته یکی از اعضای تیم توسعه این پهپاد، فاز دوم طراحی این پهپاد در سال 2018 آغاز خواهد شد.
ناویاتور به گونهای طراحی شده که بتواند تا عمق ده متری آب پایین رود و در صورت نیاز از همان عمق به سطح آمده و پرواز کند. به گفته پروفسور خاویر دیز از دانشگاه راتگرز:
توانایی ناویاتور در تغییر سریع حالت، از پرواز در هوا تا حرکت در آب، مزایای زیادی برای عملیاتهای دریایی ایجاد میکند. همانگونه که آزمایشات آخیر نشان داد، ناویاتور ماموریتهایی که شاید به بالگرد، قایق و تجهیزات زیرآبی نیاز داشت را به تنهایی و با پیچیدگی کمتر و همچنین در مدت زمان کمتر به انجام رساند.
علاوه بر نمایشی که در نمایشگاه علم و فناوری انجام شد، ناویاتور پیش از این توانایی خود را با بازرسی وضعیت پل دلاوِر مموریال به اثبات رسانده است. همچنین آزمایشی را هم در دماغه مِی-لوئیز پش سر گذاشته.
به گفته نائب رئیس بخش فناوری برنامه ناویاتور دکتر مارک کُنتارینو، در حال حاضر این پهپاد به یک دوربین ضدآب با پوشش 360 درجهای مجهز است که جهت ماموریتهای آزمایشی بازرسی پلها و قایقها مورد استفاده قرار میگیرد. اما با وجود حمایت مالی دفتر تحقیقات دریایی، تیم توسعه ناویاتور آن را برای انجام عملیاتهای دریایی طراحی خواهند کرد.
در همین خصوص، نماینده حاضر در نمایشگاه به این مسئله اشاره کرد که از این فناوری میتوان در عملیاتهای خنثیسازی مین و دیگر عملیاتهای ویژه استفاده کرد.
تیم توسعه، با داشتن همین تفکر در ذهنشان، هماکنون در حال برنامهریزی برای ساخت نسل بعدی ناویاتور هستند. هدف نهایی ساخت مدلی از این پهپاد با قطر 2 متر است که توانایی حمل ابزارهای ضدمین تا وزن 13.5 کیلوگرم را خواهد داشت. همچنین به گونه طراحی خواهد شد که توانایی رفتن تا عمق 30 متری را داشته باشد. به گفته دکتر کنتارینو:
از آنجایی که ما توسط نیروی دریایی حمایت میشویم، باید بر روی سرعت و پنهانکاری تمرکز کنیم، بنابریان در حال حاضر سعی میکنیم محصولمان تا حد ممکن سریع باشد.
تلاشهایی نیز برای بخشیدن توانایی نقشه برداری از کف اقیانوس و یا انجام عملیاتهای جستوجو و نجات به ناویاتور در حال انجام است.