با کشف سیاره شبه زمین در مدار پروکسیما قنطروس امیدهای یافتن حیات در ماورای زمین قوت گرفت. آیا آب و هوای سیاره پروکسیما بی برای حیات بیگانه مناسب است؟
بشر از سال های دور نسبت به اکتشاف در فضا علاقه نشان داد و همین امر باعث شد که در هر دورهای از تاریخ، تلاشها برای کسب دانش و فهم بیشتر نسبت به دنیای اطراف افزایش یابد. در سال گذشته ستارهشناسان موفق شدند سیارهای شبه زمین تحت عنوان پروکسیما بی (Proxima b) را در مدار سامانه پروکسیما قنطروس کشف کنند. خصوصیات ابتدایی از این سیاره نشان میداد که با دنیایی سنگی و بسیار شبیه به زمین سر و کار داریم و همین امر سبب شد که امیدها برای یافتن حیات در جایی به غیر از زمین قوت بیشتری بگیرد. اما حیاتپذیری سیاره پروکسیما بی که در فاصله 4 سال نوری زمین واقع شده، به فاکتورهای بسیاری وابستگی دارد که از میان آنان وضعیت آب و هوای سیاره پروکسیما بی از اهمیت بالایی برخوردار است.
به منظور بررسی بیشتر شرایط حاکم بر این سیاره، دانشمندان دانشگاه اکستر (University of Exeter)، اولین قدمها برای بررسی وضعیت آب و هوای سیاره پروکسیما بی را با موفقیت برداشتند. این احتمال وجود دارد که شرایط حاک بر سیاره پروکسیما بی، به آب و هوای کالیفرنیای شمالی شباهت داشته و یا اینکه حتی همانند سیاره زهره، جهانی داغ و غیرقابل سکونت باشد!
محققان با استفاده از نرم افزار مدل سازی شرایط اقلیمی سازمان هواشناسی انگلستان توانستند یک شبیهسازی احتمالی از آب و هوای سیاره پروکسیما بی را ارائه کنند. نتایج این شبیهسازی، امیدها برای یافتن حیات در جایی به غیر از زمین را افزایش داد.
محققان میگویند که نتیجه این آزمایش نشان میدهد وضعیت آب و هوای سیاره پروکسیما بی به گونهای است که آب مایع میتواند در آن جریان داشته باشد.
این خبر خوشحالکنندهای برای علاقهمندان به جستجوی حیات بیگانه در منظومههای همسایه است؛ زیرا تا آنجا که ما میدانیم حیات در شرایطی شکل میگیرد که آب به صورت مایع در دسترس باشد.
این تیم یک مدل کامپیوتری از وضعیت اقلیمی سیاره پروکسیما بی را با فرض ترکیبات جوی مشابه به زمین ایجاد کردند. به منظور کسب اطلاعات دقیقتر از وضعیت احتمالی آب و هوای سیاره پروکسیما بی ، دانشمندان مدلهای دیگری را نیز پیشنهاد کردند که هریک از آنان نتایج جالبی را در پی داشت.
دکتر یان بوتل (Ian Boutle) به عنوان سرپرست این گروه در این باره میگوید:
تیم تحقیقاتی ما سناریوهای مختلفی را برای شکل مداری این سیاره در نظر گرفت که هریک از آنان با اجرای شبیهسازی، نتایج مناسبی را در پی داشتند. مدل فعلی میتواند آب و هوای سیاره پروکسیما بی در حال قفل گرانشی با ستاره مادر را نیز مورد سنجش قرار دهد. همچنین در صورتی که وضعیت گردش این سیاره به دور ستاره پروکسیما قنطروس به سیاره عطارد در منظومه شمسی شباهت داشته باشد، مدل فعلی قادر است تغییرات اقلیمی را به خوبی پیشبینی کنذ.
در نتیجه این آزمایشات مشخص شد که آب و هوای سیاره پروکسیما بی در تمامی این سناریوها شرایط بسیار پایداری داشته و به طور بالقوه میتواند از حیات پشتیبانی کند.
پیش از آنکه شایعات و گمانهزنیها در مورد سیاره پروکسیما بی به راه بیوفتد، باید توجه داشت که برای چنین مسائلی هنوز خیلی زود است؛ چرا که مدل سازیهای فعلی در واقع پیشبینی دانشمندان از وضعیت اقلیمی این سیاره بوده و این موضوع را نمیتوان به طور قطعی تایید کرد.
خوشبختانه تا زمان مشاهده دقیقتر این سیاره چندان دور نیستیم. پروژه استارشات (Starshot ) از زیرمجموعههای برنامه ابتکارات خطشکن (Breakthrough Initiatives) با حمایت پروفسور استیون هاوکینگ (Stephen Hawking) و مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg) در نظر دارد که یک فضاپیمای بسیار کوچک را برای تصویربرداری از این منظومه به فضا ارسال کند. از طرفی با راهاندازی رسمی تلسکوپ فضایی جیمز وب (Webb Space Telescope) در سال 2018 میتوان انتظار داشت که به زودی جزئیات دقیقتری از وضعیت جوی و یا حتی ساکنین پروکسیما بی حاصل شود.