فرانک لوید رایت (Frank Lloyd Wright)، معروف ترین معمار آمریکایی است که آثار زیبایی را از خود به جا گذاشته است؛ در ادامه به بررسی آثار این هنرمند میپردازیم.
ظاهر سفید رنگ و شیب مارپیچ مانند موزه سلیمان رابرت گوگنهایم نیویورک (Soloman R. Guggenheim Museum) شاهکاری است که تنها یکی از چندین آثار معماری فرانک لوید رایت افسانهای بوده و مانند بسیاری دیگر از طرحهای این هنرمند برجسته، معماری ارگانیک که بر هماهنگی ساختمانها با طبیعت اطراف تاکید دارد را به حد اعلا رسانده است.
لیندار واگنر (Lynda Waggoner)، مسئول یکی از ساختمانهای طراحیشده توسط فرانک لوید رایت با نام خانه آبشار یا فالینگواتر (Fallingwater) که اکنون به مکانی تاریخی برای بازدید عموم تبدیل شده است، در مصاحبهای با وب سایت بیزنس اینسایدر اظهار کرد که رایت که از به کار بردن ایدهها و مواد جدید هراسی نداشت و با هوش و استعدادش سبک جدیدی که از آزمون زمان سربلند بیرون خواهد آمد را به وجود آورد؛ در همین رابطه با ما همراه باشید تا بهترین آثار مشهورترین معمار آمریکایی را با بررسی کنیم.
برجستهترین آثار فرانک لوید رایت
تصویر بالا مربوط به فالینگواتر است که در ابتدا به عنوان اقامتگاهی برای خانواده کافمن در بالای یک آبشار ده متری، در جنوب غربی ایالت پنسیلوانیای آمریکا، ساخته شد. این ساختمان در حدود 43 سال پیش به عنوان مکانی تاریخی-ملی به ثبت رسید.
واگنر در این رابطه گفته است که خانه آبشار رابطهی بسیار نزدیکی با محیط اطرافش دارد و در بیننده این حس را به وجود میآورد که دیوارها و سایر بخشهای بنا از دل طبیعت به بیرون زده و رشد کردهاند.
فضای داخلی این اثر فرانک لوید رایت هم درست مانند فضای خارجی، هارمونی خاصی با محیط اطراف دارد.
ده مورد از شاهکارهای رایت برای کسب عنوان میراث جهانی یونسکو نامزد شدهاند که یکی از آنها با نام معبد یونیتی (Unity Temple) در ایلینوی آمریکا، انقلابی در سبک معماری کلیسا ایجاد کرد و به گفتهی واگنر، برخلاف قواعد معماری پیشین برای ساخت کلیسا بود.
مورد بعدی از این شاهکارها، خانه هربرت و کاترین جیکوبز (Herbert and Katherine Jacobs House) در ایالت ویسکانسین است که به عنوان اولین خانهی ساختهشده توسط فرانک لوید رایت برای اقامت یک خانواده شناخته میشود. از مشخصههای اصلی این بنا میتوان به سقفهای افقی و صفحات لبهدار گوشههای این سقفها اشاره کرد.
در ایالت ویسکانسین ساختمان دیگری از معروف ترین معمار آمریکا وجود دارد که اهالی منطقه آن را با نام خانه تالیسین (Taliesin home) میشناسند. این بنای سنگی در ارتفاع مشخصی بر فراز تپههای منطقه قرار گرفته است.
با وجود اینکه وقوع زلزلهای در سال 1347 خورشیدی، بخش قابلتوجهی از ساختمان هتل امپراتوری توکیو (Tokyo Imperial hotel) را تخریب کرد و کل بنا هم بعدها نابود شد، سالن انتظار این شاهکار فرانک لوید رایت در موزه میجی مورا (Meiji-Mura museum) ژاپن بازسازی شده است.
برج هفتاد متری پرایس (Price Tower) در اُکلاهمای آمریکا به عنوان تنها آسمانخراش ساختهی رایت شناخته میشود؛ البته این هنرمند برجسته تا قبل از مرگش تعداد زیادی از این دست بناها را طراحی کرده بود.
مرکز مردمی شهرستان مارین (Marin County Civic Center) مورد بعدی در لیست آثار فرانک لوید رایت است که تنها ساختمان دولتی طراحی شده توسط مشهورترین معمار آمریکا بوده و ظاهر اندودکاری شدهی آن از تپههای کالیفرنیا الهام گرفته است.
خانه عظیم هالیهاک (Hollyhock House) در لس آنجلس یکی از نمونههای بارز استفاده از بتن زینتی برای زیبایی بخشیدن به ظاهر ساختمان توسط رایت است.
فرانک لوید رایت این خانه زیبا را هم برای پسرش دیوید، در آریزونای آمریکا ساخت.
خانه ایوری کونلی (Avery Coonley House) در ریورساید ایلینویز، اثر برجستهی دیگری از طرحهای این هنرمند نامدار است که 40 هزار مترمربع زمین را پوشش داده و شامل باغها و حوضچههای بزرگ و زیبایی میشود. این مجموعه به چهار بخش جداگانه تقسیم شده است.
در تابستان سال گذشته میلادی بخش کوچکی از این بنا به قیمت 355 هزار دلار فروخته شد؛ این در حالی است که سایر مجموعه در حدود 1.799 میلیون دلار قیمتگذاری شده است.
فرانک لوید وایت تنها به ساختن بناهای عظیم و مجلل علاقه نداشت و بخشی از آثار او همانند تصویر بالا که متعلق به خانهای دو طبقه در میلواکیِ ویسکانسین است، با قیمتی ارزان و برای استفاده قشر متوسط جامعه ساخته شدهاند. واگنر در این رابطه میگوید که رایت در تلاش برای پیادهسازی معماری برای دموکراسی (برخلاف معماری برای طبقه ثروتمند) بود.
در حالی که اکثر معماران قرن بیستم میلادی از آثار اجداد اروپایی خود الهام میگرفتند، رایت ورژن متفاوتی از خانههای آمریکایی را به علاقهمندان معرفی کرد؛ عکس بالا مربوط به منزل روبی (Robie House) در سال 1290 خورشیدی، در ایلینوی آمریکاست که شامل پنجرههای پیوسته در اطراف خانه و فضای نشیمنی بزرگ در داخل خانه میشود.
ساختمان اداری اس سی جانسون (S.C. Johnson Administration Building) در ویسکانسین به خوبی تفکر و نظر فرانک لوید رایت در مورد وضعیت بناهای اداری در آینده را نشان میدهد. در فضای اصلی ساختمان، محیطی باز و ستونهای بلندی که به تنهی درخت شباهت دارند، در نظر گرفته شدهاند.
موزه سلیمان رابرت گوگنهایم نیویورک که به عنوان برجستهترین اثر فرانک لوید رایت شناخته میشود، جزو آخرین آثار این هنرمند بزرگ است. در این بنا یک راهروی بتنی مارپیچی به دور اشیا موجود در موزه پیچیده شده است.
با وجود اینکه سایر همکاران رایت به این طرح او روی خوشی نشان ندادند و معتقد بودن که نمایش دادن آثار هنری در کنار شیب پلکان مارپیچی ساختمان، ایدهی جالبی به نظر نمیرسد، رایت بر روی طرح نمادین خود پافشاری کرد و ظاهری منحصر به فرد را به یکی از بهترین موزههای شهر نیویورک داد؛ این موزه سالانه سه میلیون بازدیدکننده را از سراسر جهان به نیویورک میآورد.