آفلاتوکسین‌‌

آفلاتوکسین‌‌ سمی خطرناک در نان خشک و کپک زده ؛ کپک نان، سمی و سرطان زا است

آفلاتوکسین‌‌ (Aflatoxin) که در کپک نان خشک یافت می‌شود ماده‌ای فوق‌العاده سمی و سرطان زا است که متاسفانه سلامتی ایرانی‌ها را نشانه رفته است.

آفلاتوکسین‌ مدتی است بر سر زبان‌ها افتاده و مردم درباره آن از یکدیگر سوال می‌پرسند؛ آیا حقیقتا سلامتی ما در معرض خطر قرار دارد؟ دست به دست دادن باورهای فرهنگی کشورمان سبب شده نان، ارزشی خاص برای ایرانی‌ها داشته باشد، به طوری که آن را محترم شمرده و زیر دست و پا بودن آن را بی‌احترامی می‌دانند.

همین باور باعث شده خانواده‌های ایرانی، باقی مانده نان را هیچ‌گاه همراه با سایر زباله‌ها دور نریزند و آن‌‌ها را در بسته‌هایی جدا کنار یکدیگر تلنبار کنند. در سطح شهرها، افرادی هستند که با چرخ‌دستی و اغلب بدون هزینه این نان خشک‌ها را از مردم دریافت می‌کنند. اما چه بر سر این نان‌ها می‌آید؟ متاسفانه اکنون متوجه شده‌ایم این رفتار ما برای جلوگیری از دور ریختن نان، طی یک چرخه نه چندان طولانی، سبب وارد شدن مواد سرطان‌زا به بدنمان می‌شود.

آفلاتوکسین‌‌

سرطان، که متاسفانه باید از آن به عنوان کابوسی ترسناک یاد کنیم، به عوامل متعددی بستگی دارد. ژنتیک، تغذیه ناصحیح، عدم ورزش و نداشتن تحرک به میزان کافی، مصرف دخانیات، قرار گرفتن در معرض تشعشات الکترومغناطیسی بسیار قوی و قرارگیری در معرض تشعشات هسته‌ای از جمله عوامل تاثیرگذار در بروز سرطان هستند.

سرطان

متاسفانه به واسطه آفلاتوکسین‌، که جزو چند ماده شدیدا سرطان‌زا در کره زمین است، باید نان را نیز به صورتی مجزا از سایر مواد غذایی به این لیست اضافه کنیم. اما چگونه این ماده مغذی که تقریبا در تمامی وعده‌های غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد و پایه وعده صبحانه است، سبب بروز سرطان می‌شود؟

منشا تولید آفلاتوکسین‌‌

وقتی به خاطر تفکر احترام به نان، آن را از سایر زباله‌ها جدا کرده و به افراد جمع‌آوری‌کننده نان خشک می‌سپاریم، آن‌ها برای با ارزش کردن این ماده نه چندان ارزشمند مجبور می‌شوند کوهی از نان خشک را در یک انبار ذخیره کنند تا بلکه بتوانند آن‌ها را به قیمتی قابل توجه به فروش برسانند. انبار شدن نان خشک برای مدت زمانی طولانی در انبارهای غیر استاندارد سبب می‌شود بخش بسیار زیادی از آن‌ها کپک بزنند. این شروعی برای ظاهر شدن آفلاتوکسین‌ است تا در ادامه بلای جان ما شود.

آفلاتوکسین‌‌

سم آفلاتوکسین‌ در کپک نان خشک تولید می‌شود. این سم در هوای باز، گرما و دیگر شرایط مضر برای ادامه حیات میکروب‌ها، نه تنها از بین نمی‌رود، بلکه بیشتر و بیشتر رشد می‌کند. متاسفانه در آزمایش‌های انجام شده بر روی نمونه‌های غیر انسانی همچون موش‌ها، نتیجه تزریق آفلاتوکسین‌ همواره سرطانی شدن نمونه آزمایشگاهی بوده است.

در واقع آفلاتوکسین‌‌ ها، خانواده‌ای از سموم سرطان‌زا هستند که توسط برخی از قارچ‌ها همچون آسپرژیلوس تولید می‌شوند. این دسته از قارچ‌های تولیدکننده آفلاتوکسین‌‌ ها در خاک، پوشش‌های گیاهی در حال پوسیدن، علوفه و یونجه و حتی حبوبات رشد می‌کنند. در اغلب موادی همچون نشاسته، فلفل تند، ذرت، تخم پنبه، ذرت خوشه‌ای (سورگوم)، تخم آفتاب‌گردان، گندم و مخصوصا تمامی انواع خشکبار و نان‌ها که به صورت ناصحیح انبار می‌شود، شاهد رشد مقدار قابل توجهی از آفلاتوکسین‌‌ هستیم.

آفلاتوکسین‌‌

وقتی مواد غذایی آلوده فرآوری می‌شوند، وارد چرخه تولید مواد اولیه برای حیوانات، کشاورزی، مواد غذایی برای حیوانات خانگی و در نهایت مواد غذایی انسان‌ها می‌شوند. متاسفانه اگر این سموم از راه مواد غذایی وارد بدن انسان شوند، منجر به بروز سرطان می‌شوند.

کمتر کسی یک ماده غذایی کپک زده همچون نان و خشکبار که می‌توانند در شرایطی مملو از آفلاتوکسین‌‌ باشند را تناول می‌کند، اما متاسفانه این سم به طور غیر مستقیم وارد بدن ما می‌شود. وقتی مواد غذایی همچون نان‌های خشک انبار شده به صورت ناصحیح، که اکنون همگی دارای آفلاتوکسین‌‌ هستند، بعد از انباشته شدن به گاوداری‌ها منتقل شده و به عنوان غذا به دام‌ها داده می‌شوند، این سم به بدن حیوانات ورود پیدا می‌کند.

گاو ماده

دام‌هایی که با مواد غذایی آلوده به آفلاتوکسین‌‌ تغذیه می‌شوند، این سم را به شیر و گوشت خود منتقل می‌کنند. خورده شدن این مواد توسط مرغ‌ها حتی سبب می‌شود در تخم مرغ نیز شاهد وجود آفلاتوکسین‌‌ باشیم. متاسفانه برخی دامداران تصور می‌کنند بدن حیوانات ضد تمامی سموم و میکروب‌ها است، به همین دلیل به تغذیه آن‌ها توجه نکرده و حتی مواد غذایی کپک زده و فاسد شده را به خورد آن‌ها می‌دهند.

متاسفانه این چرخه باز هم ادامه پیدا می‌کند و به نوعی دیگر باز به انسان بازمی‌گردد. کود تهیه شده از مدفوع حیوانات تغذیه شده با مواد آلوده به آفلاتوکسین‌‌ نیز دارای این سم است. این کود به جان درخت‌ها وارد شده و سبب می‌شود میوه‌های رشد کرده نیز آلوده به آفلاتوکسین‌‌ باشند.

گاو ماده

کمتر ماده‌ای این‌چنین عمر کرده و طی مراحل مختلف عبور از بدن یک جاندار و تبدیل شدن به ماده‌ای دیگر زنده می‌ماند، آفلاتوکسین‌‌ جزو این دسته از مواد است. احتمال بروز سرطان کبد به خاطر ورود آفلاتوکسین‌‌ به بدن بیش از سایر سرطان‌ها است.

کودکان بیش از افراد بزرگسال در معرض خطرهای این دسته از سموم قرار دارند. رشد ناگهانی و یا بروز کندی در رشد، آسیب به کبد و در نهایت سرطان کبد نتیجه ورود آفلاتوکسین‌‌ به بدن کودکان است. بزرگسالان در برابر این سم مقاومت بیشتری دارند، اما همچنان از خطران آن در امان نیستند. به طور کلی هیچ موجود زنده‌ای در برابر آفلاتوکسین‌‌ مقاوم نیست. آفلاتوکسین‌‌‌ها را جزو سرطان‌زاترین مواد موجود در کره زمین می‌شناسند، به همین دلیل اکنون کارشناسان تغذیه و پزشکان از وجود آن‌ها در مواد غذایی شدیدا ابراز نگرانی می‌کنند.

آفلاتوکسین‌‌

آفلاتوکسین‌‌ بعد از ورود به بدن، ممکن است توسط کبد متابولیزه شده و دگرگون شود. به این ترتیب به یک واکنش‌دهنده اپوکسی متوسط تبدیل می‌شود که خطر کمتری برای بدن دارد. آفلاتوکسین‌‌‌ ها انواع مختلفی داشته و اغلب از طریق بلع غذا وارد بدن می‌شوند. به عنوان نمونه‌ای از انواع آن‌ها می‌توان به آفلاتوکسین‌‌ G1، آفلاتوکسین‌‌ G2 و B1 اشاره کرد. البته B1 سمی‌ترین نوع بوده و حتی می‌تواند از طریق پوست جذب بدن شود!

اگر خوب دقت کرده باشید، نخستین عامل بروز این همه دردسر و به وجود آوردن این همه ماده سرطان‌زا، همان نان خشکی است که تلنبار می‌کنیم. اکنون مشخص شده یکی از عوامل افزایش سرطان‌های مختلف در بین ایرانی‌ها، وجود همین سم در مواد مختلف غذایی است که منشا آن نان‌های خشک است. پس می‌توان نتیجه گرفت گناه و ضرر دور ریختن نان‌های باقی مانده و یکی کردن آن‌ها با سایر زباله‌ها، از تبدیل کردن آن‌ها به یک ماده سرطانی بسیار بسیار خطرناک به مراتب کمتر است.

البته می‌توان جلوی این اتفاق را به شیوه‌ای دیگر گرفت. خرید به اندازه سبب می‌شود همیشه نان تازه مصرف کنیم. تمامی این نان‌ها مصرف شده و دیگر دورریزی باقی نخواهد ماند تا درباره تلنبار کردن آن‌ها در یک جای مخصوص و یا یکی کردنشان با سایر زباله‌ها دودل بمانیم.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*

20 دیدگاه

  1. با سلام
    در اینکه نان کپک زده دارای افلاتوکسین زیادیست شکی نیست ومن بارها در گاو مسمومیت شدید توام با سقط جنین وحتی مرگ بعلت مصرف نان خشک کپک زده دیده ام ولی باید بعرض برسانم در گاوداریهای صنعتی بهیچ عنوان از نان خشک استفاده نمیشود که باعث الوده شدن شیر دامها بشود بیشترین مصرف در دامداریهای سنتی است که نان خشک منزل خودشان را بیشتر استفاده میکنن وکاملا مواظبند که کپک زده نباشه
    واما نون خشک چنانچه من شنیدم بیشتر از گاوداریها در کارخانه های ماکارونی وکیک وماکارونی استفاده میشه که امیدوارم با دادن دمای بالا در حدود 260 درجه باعث از بین رفتنش بشوند.
    بازهم ناگفته نماند ذرت که یکی از مواد غذایی اصلی دامهاست نسبت به گندم بیشتر الوده به این سم قارچی میشود ویا یونجه هم همینطور مخصوصا اگر در هنگام تر بودن پرس شود که باعث کپک زدگی یونجه میگردد ولی از انجایی که دامنه ضرر این سم در قدم اول دامن خود دامدار رو میگیره دقت لازم رو بکار میبرند که دام با مواد کپک زده تغذیه نگردد

    • با سلام ممنون از توضیحات مفیدتون.ی سوال دارم شیر هایی ک میخریم و بسته بندی قوطی شکل دارند تا چ حد ممکن است آلوده باشن؟؟؟؟؟؟

  2. والا ما قدیمها نون کپک میزد قسمت کپکیشو میکندیم قسمت سالمشو میخوردبم البته همه اینطوری بودن کسی خداروشکر سرطان.نگرفت چقد ربها چون خونگی بود مثل این ربهای شرکتی موادنگهدارنده نداشتن کپک میزدن کپکشو برمیداشتن بقیه اشو میخوردن این آلودگی هوا و استرس و گرونی بیشتر باعث سرطان میشه والا علکی مردم نترسونید البته اسراف گناه مردم باید یاد بگیرند نه تنها نان و بقیه کالا ها را به اندازه نیاز خریواری کنند

  3. جالب شد…..موش با تزریق سم آفلاتوکسین سرطانی میشه….ولی گاو ..گوسفند..ومرغ با خوردن نان آفلاتوکسینی سرطانی نمیشن…جایی گزارش شده که گاو یا گوسفند سرطانی شدن یا سرطان درآیند حیوانات افزایش یافته؟
    ولی انسان با خوردن این حیوانات یا محصولاتشان سرطانی میشن……با عقل جور در نمیاد……یه جور ایی مقاله یا گزارش قابل استناد نیست

  4. این مطلب تایید نشده و صحت نداره.بهتره در مورد مواد شیمیایی نظیر سم ها و کودهای شیمایی کشاورزی که واقعا سرطان زا هست و ثابت شده هست صحبت کنید.التماس دعا و التماس تفکر

  5. بخش تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی این مطلب رو رد کرده. میتونید تو سایت ایرنا مطالعه بفرمایید

  6. سلام من واسه ناهار 3 تا نون کپک زده خوردم … به نطرتون میمیرم؟

  7. چرا بعضی از دوستان هنوز با این تفکر سنتی زندگی میکند که نان فقط برکت خداست و یک قداست خاصی به این ماده غذایی میدن که انگار خدا فقط و فقط زحمت کشیده و گندم رو برای ما افریده .بقیه غلات و میوه ها برکت خدا نیستن؟
    این تفکر سنتی برمیگرده به زمانی که مردم از صدقه سر حکومتهای وقت چیزی جز نان برای خوردن و سیر شدن نداشتن و نان نقش بسیار مهمی تو زندگی مردم داشت. خواهش میکنم از دوستان کمی تامل کنند و مسایل علمی رو با این خرافات وصلت ندهند.

  8. باسلام همین نونی که میگین اگه د وربریزیم بازم درطبیعت کپک میزنه ووارد خاک وآبهای زیرزمینی که مادر ومایه حیات همه تولیدات است میشه وضررمضاعفی وارد چرخه طبیعی میشه لذادورریختن نان هم کارعاقلان ای نیست.

  9. با سلام
    ممنون از اطلاع رسانیتان
    مطالب علمی مفیدی بود در مورد کپک، استفاده کردیم.
    اما همگی مراکز جمع آوری نان ها اینگونه نیست که رعایت نکنن، از طرف دیگر دامداری ها هم برای سالم ماندن دام هایشان از هر کسی و با هر کیفیتی نان خشک تهیه نمی کنند، در ضمن شما می توانید نان خشک ها را در پشت بام ها بریزین جهت تغذیه پرندگان، بعد از مدتی پرنده های زیادی مشتریتان خواهند شد و با حفظ احترام نان، کاره انسانی هم انجام دادین. پس بهتره درو ریختن نان خشک را آخرین گزینه در نظر بگیریم.

  10. خامگیاه خوار مطلق

    سلام دوستان توجه کنید این متن میتونه یه پیام دیگه هم به ما بده و اونم اینه که اصلا گوشت نخوریم.اینکار از لحاظ دینی هم خوبه که از کشتار حیوانات جلوگیری میشه.من غیر از این است که خداوند در قرآن خود مومنین را وعده به میوه های بهشتی داده نه به چلوکباب و شیشلیک و بختیاری و ابگوشت
    و اما در مورد آفلا توکسین باید بگم در آزمایشگاهها تنها راه برای سرطانی کردن موشها تزریق آفلاتوکسین به عوض مورد نظر میباشد.تنیجه گیری با شماست.شاد و سلامت باشید

  11. سلام ممنون از مطلبتون
    اون چه می گین قبول ولی دور ریختن و بی حرمتی به برکت خاص خدا ممنوع
    گناهی رو با گناه دیگه نمیشه پاک کرد
    بجای ترویج دور ریختن بگین مردم خواهان نان خوب به قدر کفایت باشند و حتی می تونن ضایعات رو خودشون توی خاک گلدون و باغچه بریزن
    ممنونم از شما و عزیزانی که نظر دادن

  12. با توجه به گفته شما
    تا حالا افلاتوکسین باید کل زمینو اشغال میکرد

  13. این چیه منتشر میکنید. من احتمال میدم یه تفکری پشت پرده باشه برای ضعیف کردن اعتقادات مردم.
    چرا چیپس-پفک-ژله-مرغ و تخم مرغ هورمونی و کلی چیزای دیگه سرطان زا نیست فقط نان سرطانزاست. نان اگر به گفته شما حالا معلوم نیست کپک بزنه یا نزنه اگر کپک زد سرطانزا بشه یا نشه
    اما جیزهایی که گفتم همشون کپک هم نزنن سرطانزا هستند که.
    ابنهمه مواد غذایی تراریخته مثل برنج- سویا -ذرت و…. براحتی کشت میشه خورده میشه کسی صداش رو در نمیاره حالا گیر دادین به نون این برکت خدا؟ حالا اونم کپک بزنه اونم به خورد دام داده بشه یا نشه.
    خواهشا هرمطلبی رو منتشر نکنید. اول فکر کنید بعد

    • میشه خواهش کنم بجای اینکه چشماتون رو ببندید و لباتون رو باز کنید قبلش فقط و فقط یکم مطالعه کنید ؟؟؟ بسه دیگه خواهشا هر چیزی رو ک علم تایید میکنه مقابل دین قرار ندید شما با قرار دادن علم و دین مقابل هم باعث فراری دادن جوونا و بچه ها از دین میشید و فکر میکنید که کار درستی میکنید تازه …خواهش میکنم التماس میکنم قبل از حرف زدن خوب مطالعه کنید چراکه پیامبر اسلام شما رو دعوت به علم و مطالعه کرده و بخاطر فروع دین دارید مردم رو از کل دین فراری میدید

  14. فقط خدا کنه راست گفته باشین وگرنه …..به قیافه و وجود دروغگو….
    ولی اینکه نان به اندازه بگیریم درسته دمتون گرم.

    بگیم سم میره تو شیر گاو میگم قبول،اما تخم مرغ راه زادآوری مرغ هست و بدن مرغ بهترین راه ها رو بکار‌رمیبره تا تخمش سالمترین سلول بدنش باشه.
    بدن جاندار‌با راههای گونه گون سم رو دور میریزه.کبد،طحال،عرق،ادرار،مدفوع،فعالیت جنسی و….

  15. این ها باید خیلی زود اطلاع رسانی بشه.
    به نظر من این فاجعه هر چه زودتر باید جلوش گرفته بشه.
    از طریق اخبارهای سراسری و به مدت طولانی در بین پیام های بازرگانی در صدا و سیما باید اطلاع رسانی بشه.

  16. مگر دل کسی بحال مردم میسوزه که شما اینا رو منتشر میکنین؟!!!!!!

    • پس چرا تو آزمایشگاههای به اصطلاح پیشرفتشون آزمایش نمیکنن راست یا دروغ شو بگن یا باید این ملت همچنان سونامی سرطان و شاهد باشن فقط خودشان سالم باشند کافیه ملت کیلو چنده.