ناسا به تازگی مجموعهای از آخرین تصاویر فضاپیمای کاسینی (Cassini) را مدتی پس از سوختن آن در اتمسفر سیاره زحل، منتشر کرده است.
پس از نابودی عمدی این کاوشگر فضایی معروف در بیست و چهارم شهریور، شاید اینطور به نظر برسد که تصاویر و اطلاعات ارسالی آن آرشیو شده و دیگر خبری از ششمین سیاره منظومه شمسی، قمرهای مرموز، اتمسفر و حلقههای زحل به میان نخواهد آمد، اما خوشبختانه میتوان اطمینان داشت که تا سالهای سال، این دادهها موردبررسی قرار خواهند گرفت هر چند وقت یکبار خبر جدیدی در این مورد منتشر خواهد شد.
در همین رابطه، آخرین تصاویر فضاپیمای کاسینی که اخیرا توسط ناسا (NASA) به اشتراک گذاشته شده است، نویدبخش اکتشافات علمی آیندهی نزدیک هستند و امکان دیدن لحظات آخر حیات این ربات فضایی را برای علاقهمندان فراهم میکنند.
کاوشگر کاسینی چند هفته پیش، بعد از 13 سال گردش به دور سیاره زحل، به ماموریت 20 ساله خود که امکان بررسی دقیقتر ششمین سیاره منظومه ما را فراهم کرد، پایان داد. علاوه بر آخرین تصاویر فضاپیمای کاسینی و عکسهای نمای نزدیک پیشین، اطلاعات جمعآوریشده در طول این 13 سال جزئیات منحصر به فردی را از این غول گازی و ویژگیهای خاصش در اختیار دانشمندان و بشریت قرار داد.
تعداد قابلتوجهی از این تصاویر نمای نزدیک در زمان وقوع مراحل پایانی ماموریت کاسینی که با نام «پایان بزرگ» (Grand Finale) هم شناخته میشوند، تهیه شدند؛ در این بخش از سفر کاسینی، دانشمندان کاوشگر زحل را در طی 22 شیرجه پیدرپی از میان فاصله 2400 کیلومتر بین حلقههای و سطح زحل عبور دادند. به واسطه این شیرجهها، محققان دریافتند که انحراف مشخصی در میدان گرانشی این غول گازی وجود ندارد و با این کشف، باور پیشین دانشمندان سیارهای مبنی بر الزام وجود میزان خاصی انحراف برای پایدار بودن میدان جاذبه یک سیاره را به چالش کشید.
همانطور که ذکر شد، شیرجههای کاوشگر زحل و اطلاعات جمعآوریشده توسط آن در طول سالها، همچنان امکان به دستیابی به اکتشافات بزرگ را فراهم خواهند کرد. در ادامه هم شما را به دیدن آخرین تصاویر فضاپیمای کاسینی دعوت میکنیم:
تصویری از حلقه A سیار زحل که دو روز قبل از نابودی کاوشگر کاسینی به ثبت رسید.
در همان روز کاسینی از حلقه خارجی این غول گازی که میزبان قمر دفنیس (Daphnis) است هم تصاویری تهیه کرد.
عکس نیمکره شمالی سیاره زحل در مجموعه آخرین تصاویر فضاپیمای کاسینی
نمایی شگفتانگیز از حلقههای زحل
عکسی تار از قمر غولپیکر تایتان (Titan)
در بالا آخرین تصویر ثبتشده توسط کاوشگر کاسینی را میبینیم که قسمت خاصی از اتمسفر ششمین سیاره منظومه خورشیدی را نشان میدهد؛ چند ساعت بعد از ثبت عکس، کاسینی در این بخش از جو سیاره سقوط کرد.
یکی از آخرین تصاویر کلی از سیاره شگفتانگیز و زیبای زحل
یکی از عکسهای مربوط به آخرین رصد قمر یاپتوس (Iapetus) زحل که برای دههها دانشمندان را با ظاهر شبیه به علامت یین و یانگی که دارد، شگفتزده کرده بود.
تصویری از ابرهای حلقوی قطب شمال سیاره زحل که در اولین روز شروع شیرجههای پایان بزرگ به ثبت رسید.
با کنار هم قرار دادن تعدادی از عکسهای مادون قرمز و معمولی کاوشگر کاسینی، محل غوطهور شدن این ربات فضایی در جو سیاره میزبانش نشان داده شده است.
یکی از عکسهای مجموعه آخرین تصاویر فضاپیمای کاسینی که قمر منحصر به فرد سیاره زحل، یعنی انسلادوس (Enceladus) را در افق این غول گازی نشان میدهد.
این تصویر ویرایش نشده، چهار روز قبل از نابودی کاوشگر زحل از قمر تایتان تهیه شد.
تصویری از فاصله 1.1 میلیون کیلومتری که خطوط شگفتانگیز ابرهای نیمکره شمالی زحل را نشان میدهد.