ظاهرا قرار است که نژاد بشری هم زمینی و هم مریخی باشد. ایلان ماسک (Elon Musk) به عنوان بنیانگذار اسپیس ایکس (SpaceX) از جزئیات سفر انسان به مریخ میگوید!
سفر انسان به مریخ دیگر محدود به داستانهای علمی تخیلی نیست؛ چرا که ظاهرا این رویاهای دیرینه بشر قرار است به زودی محقق شود. امروزه به لطف پیشرفتهای تکنولوژیکی، تصاویر متعددی توسط مریخنوردها به کره زمین مخابره میشود. همین امر آینده بشر بر روی کره زمین را به چالش کشانده و رویای قدم نهادن بر سیاره سرخ را به بیشترین حد خود میرساند.
ناسا (NASA)، اسپیس ایکس (SpaceX) و مارس وان (Mars One) از جمله شرکتها و آژانسهای فضایی هستند که سعی دارند تا 15 سال آینده، انسان را به سیاره سرخ برسانند. البته هریک از آنان، زمانبندی خاص خود را داشته و برنامه متفاوتی را برای اجرای این ماموریت در نظر گرفتهاند. در این مطلب چشماندازی از برنامه سفر انسان به مریخ توسط کمپانی اسپیس ایکس را به نمایش خواهیم گذاشت.
ایلان ماسک در نظر دارد که برنامه سفر به مریخ را نهایتا تا 5 سال آینده با اجرا درآورد!
او در روز دوشنبه از پیشرفتههای عمده در برنامه فضایی خود برای سفر انسان به مریخ سخن گفت. راکتهای بیافآر (BFR) قرار است که نقش عمدهای را در این ماموریت بزرگ بازی کرده و در اولین مرحله، تعداد 100 الی 200 انسان را به مریخ ببرند.
به طور دقیقتر، اسپیس ایکس قصد دارد حداقل 2 سفینه فضایی را در سال 2022 به مریخ ارسال کند تا به بررسی منابع آبی، خطرات محیطی، کارگذاری منابع تامین انرژی، معدنکاری و آمادهسازی زیرساختهای زندگی برای انسان بپردازند.
تامین منابع آبی برای ایجاد نیروی محرکه مورد نیاز برای بازگرداندن مسافرین به کره زمین لازم و ضروری است.
در سال 2024، تعداد این سفینهها به 4 عدد میرسد. 2 تای آنان برای حمل و نقل انسان و 2 تای دیگر برای منابع مورد استفاده قرار خواهند گرفت تا این ماموریت 3 ماهه به اجرا درآید.
علاوه بر آن، این ماموریت قرار است که تجهیزاتی مخصوص ایجاد یک منبع تولید نیروی محرکه، پنلهای خورشیدی و … را نیز با خود به همراه داشته باشد تا آب آشامیدنی مورد نیاز برای انسانها نیز تامین گردد. سپس این ماموریت شروع به رشد میکند و رفته رفته به تعداد سفینههای آن افزوده خواهد شد.
ایلان ماسک کره مریخ را به تسخیر انسان درمیآورد
در 15 سال اخیر، کمپانی اسپیس ایکس سرمایه بسیاری را صرف ساخت راکتهای فضایی کرده تا در نهایت بتواند برنامه سفر انسان به مریخ را عملی سازد. او در سال 2016 و در یک کنفرانس مهم در مکزیک، از برنامه خود برای رسیدن به کره مریخ پردهبرداری کرد.
اسپیس ایکس: کمپانی فضایی خصوصی که توسط ایلان ماسک تاسیس شد
راز موفقیت اسپیس ایکس، بهکارگیری راکتهایی با قابلیت استفاده مجدد است که امکان سفرهایی فضایی با هزینه کمتر را ممکن میسازد. ایلان ماسک معتقد است که این راکتها میتوانند هزینههای دسترسی به نقاط مختلف فضا را کاهش داده و برنامه سفر انسان به مریخ را عملی سازند. هماکنون که شما در حال خواندن این مطلب هستید، این کمپانی موفق شده 16 تقویتکننده اولیه موشک فالکون 9 را بازیابی کرده و راکتهای پیشین خود را مجددا آزمایش کند. همچنین فناوری به کارگیری شده در دقت فرود این راکتها را میتوان در سایر ماموریتهای فضایی نیز مورد استفاده قرار داد.
شهر مریخی، 2117
برنامه ایلان ماسک برای سفر انسان به مریخ بسیار بیرحمانه است! او در نظر دارد که در قرن آینده، رویای شهر مریخی خود را با جمعیت یک میلیون انسان در این سیاره عملی کند. او همچنین پیشنهاد کرده که به منظور تغییر دادن شرایط اقلیمی سیاره سرخ، لازم است که آن را با بمبهای اتمی هدف قرار دهیم!
آشنایی با راکت بیافآر برای سفر انسان به مریخ
نکته کلیدی در مورد برنامه کمپانی اسپیس ایکس برای سفر انسان به مریخ، راکت مخصوصی است که به گفته ایلان ماسک، تاکنون هیچ راکت قویتری نسبت به آن ساخته نشده و حتی نسبت به راکت ساترن 5 (Saturn V) نیز تکنولوژی به روزتر و قدرت بیشتری دارد. ایلان ماسک میگوید که این راکتها قادرند 4400 تُن وزن را با خود به مریخ حمل کنند!
گردش در مریخ
در سپتامبر 2017، ایلان ماسک از یک طرح جدید و کوچکتر برای حملونقلهای بین سیارهای اسپیس ایکس (SpaceX Interplanetary Transport) رونمایی کرد. این سفینه حتی بعد از جدایی از تقویتکننده راکتهای خود نیز بزرگ بوده و میتواند راکتهای کوچکتر و یا دستهای بازدیدکنندگان مریخی را در خود جای دهد.
نمای برش خورده از راکت بیافآر
در تصویر بالا، نمایی برش خورده از راکت BFR را ملاحظه میکنید که قسمت مربوط به تقویتکنندههای این راکت بعد از راهاندازی جدا شده و برای سوختگیری مجدد به زمین بازمیگردد.
مخزن سوخت
اسپیس ایکس برای راکتهای بیافآر ، یک مخزن سوخت در حجم و اندازهای قابل ملاحظه را در نظر گرفته است. مقایسه آنان در کنار افرادی که در جلوی آن ایستادهاند، عظمت بسیار این مخزن سوخت را نشان میدهد.
خروج از زمین
هنگامی که ماموریت سفر انسان به مریخ آغاز شود، سفینههای مخصوص حملونقل بین سیارهای، اتاقهایی را برای جایگیری 40 کابین تعبیه کردهاند.
بازگشت به ماه
ایلان ماسک همچنین اعتقاد دارد که با استفاده از رکتهای BFR، میتوان برای بازگشت مجدد به ماه استفاده کرد و کاربرد این راکتها به برنامه سفر انسان به مریخ محدود نمیشود.
سفر انسان به مریخ در آینده نزدیک
ایلان ماسک امیدوار است که راکتهای مذکور نهایتا تا 5 سال آینده راه سفر به مریخ را در پیش گرفته و زیرساختهای لازم برای قدم نهادن انسان بر سیاره سرخ را آماده کنند.
احساس حرارت در اتمسفر مریخ
یک طرح مفهومی جدید و جالب، راکت جدید اسپیس ایکس را در حین ورود به اتمسفر مریخ به نمایش گذاشته است.
مریخ به مکانی زیبا تبدیل میشود
بنیانگذار کمپانی اسپیس ایکس معتقد است که سیاره مریخ را باید به مکانی زیبا تبدیل کرد. البته این کار ممکن است زمان زیادی ببرد، اما تلاشهای ایلان ماسک برای ساخت اقامتگاههای انسانی در سیاره سرخ متوفق نخواهد شد.
اقامتگاههای انسانی
علاوه بر توضیح در مورد نحوه اجرای این ماموریت، ایلان ماسک یک رندر از نمای اقامتگاههای انسانی را در فدراسیون بینالمللی فضانوردی (International Astronautical Congress) به نمایش گذاشت.
سفر ناسا به مریخ
ناسا هیچ برنامهای ندارد که میلیونها نفر از جمعیت زمین را به مریخ ببرد! اما گفته میشود که ناسا سعی دارد تا 15 سال آینده، گروهی از فضانوردان را به مریخ ببرد. در طول دولت باراک اوباما، زمان رسیدن به این هدف تا سال 2030 تعیین شد و این تاریخ در دولت دونالد ترامپ به سال 2033 تغییر یافت.
اولین قدمها برای ناسا
ناسا برای سفر به مریخ، مسیری طولانی شامل 3 قدم مختلف را پیش روی خود میبیند. مرحله اول که هماکنون در حال انجام است، اجرای تحقیقات اساسی بر روی ایستگاه فضایی بینالمللی است که نقشی مهم را در سفر انسان به مریخ بازی خواهد کرد. همکاری با شرکتهایی نظیر اسپیس ایکس نیز در دستور کار آژانس فضایی ناسا برای رسیدن به سیاره سرخ قرار دارد. اما هیجانانگیزترین کاری که همین حالا نیز در حال انجام است، تحقیق و توسعه بر روی سختافزارهای جدید برای دستیابی به سفرهای فضایی دوردست است.
سیستم راهانداز فضایی اسالاس (SLS)
انتقال دادن تجهیزات و لوازم مورد نیاز در طول این ماموریت، به مقدار زیادی انرژی لازم دارد. ناسا برای این نیاز، شاتل آمریکایی جدید اسالاس را آماده میکند. اسالاس نسل بعدی راکتهای فضایی بوده که برای سفرهای فضایی دوردست در آینده طراحی شده است.
کپسول اوریون (Orion)
خوشبختانه ناسا در حال حاضر، به دستاوردهای مناسبی برای سفر به مریخ رسیده است. کپسول اوریون مانند فضاپیمای آپولو از یک کپسول حامل فضانوردان تشکیل شده است که بر روی سیستم اسالاس نصب شده و فضانوردان را به سیاره سرخ میرساند.
قدم دوم ناسا
ناسا سعی دارد که با اجرای ماموریتهای فضایی دیگر، شجاعت خود در به اجرا گذاشتن ماموریت سفر انسان به مریخ را به اثبات برساند. این احتمال نیز وجود دارد که سفرهای فضایی مذکور، شامل سفر مجدد به کره ماه باشند.
دروازه فضایی عمیق
ناسا در نظر دارد که ایستگاه فضایی جدیدی را تحت عنوان «دروازه فضایی عمیق» (Deep Space Gateway) در مدار ماه قرار دهد. جایی که خدمه بتوانند تکنولوژیهای فضایی را به آزمایش گذاشته و برای سفر به مریخ آماده شوند.
اقامت در جایی شبیه به مریخ
آژانس فضایی ناسا در نظر دارد تمامی جنبههای مربوط به یک سفر فضایی این چنینی را مورد توجه قرار دهد. سفر طولانی و بلند مدت به مریخ، میبایست شرایط مناسبی را برای تامین امنیت و سلامت خدمه فراهم آورد. اقامتگاههای انسانی ناسا در مریخ، از همین حالا نیز در بیابانی به آزمایش گذاشته شدهاند. ناسا امیدوار است که این زیستگاهها را در ماموریت سفر انسان به مریخ، بتواند به سیاره سرخ منتقل کند.
تعقیب سیارک بنو (Bennu)
اسیریس-رکس (OSIRIS-REx) در حال حاضر برای بررسی سیارک بنو و بازگردانی نمونه از آن در حرکت است. گفته میشود که تا سال 2023، این فضاپیما موفق خواهد شد نمونههای این سیارک را به زمین بازگرداند. طراحی این فضاپیما، بخشی از آزمایشات دانشمندان ناسا برای پیشنهاد نحوه کارکرد عملیات رباتیک در سطح مریخ بود.
قدم سوم ناسا
سومین قدم ناسا، شامل اتمام تمامی مقدمات سفر انسان به مریخ است و سرانجام ما را به رویای دیرینه قدم نهادن بر سطح سیاره سرخ خواهد رسید.
سفر انسان به مریخ با پروژه شرکت لاکهید مارتین
آخرین طرح مفهومی مربوط به زندگی بر روی مریخ از شرکت لاکهید مارتین (Lockheed Martin) پیشنهاد شده است. این شرکت نیز همانند اسپیس ایکس و ناسا قصد دارد برنامه سفر فضایی خود را جهت استقرار در مدار مریخ به مدت 10 الی 11 ماه به اجرا درآورد. ایستگاه فضایی مریخی قرار است که با کپسول اوریون ناسا ادغامسازی شده و برای ورود و خروج از سیاره مریخ مورد استفاده قرار گیرد.
سفر درون سیارهای در مریخ
برنامه سفر به مریخ شرکت لاکیهد مارتین، حتی برای حمل و نقل بر سطح سیاره مریخ نیز برنامه دارد. وسلیه حمل و نقل مریخی (Mars Accent Descent Vehicle) به فضانوردان اجازه خواهد داد که در سطح سیاره سرخ به مدت 2 هفته به کاوش پرداخته و سپس به ایستگاه فضایی مریخی بازگردند.
موفقیت یا شکست؟
سرانجام بعد از دههها تحقیق، توسعه، آموزش و … قرار است که نهایتا در 15 سال آینده، انسان بر سطح مریخ قدم بگذارد. جدول زمانی فعلی ناسا، سفر انسان به مریخ را برای سال 2033 نشان میدهد، هرچند ممکن است که این زمانبندی باز هم دستخوش تغییراتی شود.
مارس وان
طرفداران سفر به مریخ، روز به روز در حال افزایش هستند. در واقع سیاره مریخ، دانشمندان و سازمانهای فضایی مختلف را به یک رقابت سخت وارد کرده که برای اکتشافات فضایی در مریخ، با یکدیگر وارد یک مسابقه جذاب شدهاند. رقابت جذاب مارس وان نیز برای جذب داوطلبان سفر بدون بازگشت به مریخ، سر و صدای بسیاری را به همراه داشت که تاکنون 100 فینالیست آن مشخص شدهاند. برنامه زمانی شرکت مارس وان نیز برای رسیدن به سیاره سرخ، برای سال 2032 تنظیم شده است.
مریخ نشین شرکت مارس وان
مارس وان قصد دارد که برای توسعه فناوری مریخ نشین خود با کمپانی لاکیهد مارتین قراردادی را امضا کند.
آیا پروژه مارس وان عملی است؟
در سالهای اخیر، ماموریت مارس وان با انتقادهای بسیاری همراه بوده و اعتقادها بر این است که برنامه سفر انسان به مریخ از سوی مارس وان عملی نخواهد بود. اما این شرکت نیز برای اجرای ماموریت ساخت اقامتگاه دائمی در مریخ، به تلاش خود ادامه میدهد. لازم به ذکر است که پروژه مارس وان برای سفر انسان به مریخ ، یک ماموریت یکطرفه بوده و مسافرین آن هرگز به زمین بازنخواهند گشت.
خط پایان؟
یک حقیقت همیشگی در مورد مریخ وجود دارد و آن این است که زمانبندی سازمانهای فضایی همواره ثابت نبوده و گاها دستخوش تغییراتی میشوند. اسپیس ایکس و ناسا از جمله نامزدهای نخستین سفر به مریخ هستند؛ چرا که تکنولوژی مورد نیاز را هماکنون نیز در اختیار دارد. اسپیس ایکس امیدوار است که حتی بتواند پروژه خود را زودتر از ناسا به اجرا در آورد، البته باید توجه داشت که آژانس فضایی ناسا تنها سازمانیست که راکت مورد نظر خود را برای سفر انسان به مریخ به آزمایش گذاشته است. با این حال، گفته میشود که ایلان ماسک زودتر از ناسا مریخ را به تصرف انسان درخواهد آورد.