تلپورت کردن یا همان جابهجایی بدون طی مسافت، به اعتقاد بسیاری یک قابلیت دستنیافتنی است؛ اما در کمال تعجب فیزیکدانان موفق به انجام تلپورت کردن اجسام شدهاند.
به تازگی ویدیویی از برایان گرین (Brian Greene)، استاد فیزیک و ریاضیات دانشگاه کلمبیا منتشر شده است که از طریق آن، در کنار تعریف مفاهیم پایه، این دانشمند برجسته حقایق جالبتوجهی را در مورد تلپورتیشین (Teleportation) مطرح میکند.
گرین که به عنوان یکی از موسسان فستیوال جهانی علم (World Science Festival) هم شناخته میشود، در صحبتهای خود مدعی شده که فیزیکدانان مدتهاست که از امکان تلپورت استفاده میکنند؛ اما برخلاف انتظار، این قابلیت که با نام دورنوردی هم شناخته میشود، برای جابهجایی انسانها از مکانی به مکان دیگر کاربرد ندارد.
در دانش فیزیک، از طریق تلپورت این امکان وجود دارد که یک ذره را به نوعی، بدون طی مسافت جابهجا کرد. به طور دقیقتر، در این شرایط دانشمندان با خلق ذرهای جدید در مکان دوم که از نظر خواص و شرایط کوانتومی، صد درصد با ذره اولیه مساوی و برابر است، به معنای واقعی کلمه آن ذره را تلپورت میکنند.
لازمه چنین کاری نابود کردن ماده اولیه و ساختن ورژنی جدید بوده و به این ترتیب، تنها ذرهای که در آنِ واحد وجود دارد نسخهی دوم است.
گرین در ادامه صحبتش میگوید که فیزیکدان معروف و بسیار باهوشی به نام آنتون زیلینگر (Anton Zeilinger) وجود دارد که به صورت روتین، بر روی تلپورت کردن ذرات بین جزیرههای تنریف (Tenerife) و لا پالما (La Palma)، از مجموعه جزایر قناری، کار میکند و در آزمایشگاه او، توانایی دورنوردی امری نسبتا طبیعی است.
با این تفاسیر سوال بزرگی که در ذهن بسیاری شکل میگیرد این است که آیا امکان جابهجایی جرمهای بزرگتری مانند انسان از این طریق وجود دارد؟
این فیزیکدان برجسته در جواب به پرسش پیش آمده میگوید که مقایسه ابعاد یک ذره با حجمی از ذرات که بدن انسان را تشکیل میدهند، به هیچ وجه امکانپذیر نبوده و انتقال این تعداد از ذرات در حال حاضر غیرممکن است؛ با این حال کسی از آینده با خبر نیست و احتمال عملی شدن تلپورتیشین برای افراد در قرنهای آینده وجود دارد.
البته بسیاری از صاحبنظران در مورد این موضوع که جسم اولیه برای تلپورت شدن باید نابود شده و ماده جدیدی به وجود آید، صحبتهای فلسفی و اخلاقی زیادی را مطرح کردهاند و برایان گرین هم در مورد بحثهای وجودی موضوع تلپورت به شوخی میگوید که اگر در عصر حاضر دستگاهی برای دورنوردی اختراع شود، قطعا او اولین کسی نخواهد بود که آن را امتحان میکند!