عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017 فهرستی از غیرمعمولترین دستاوردهای دانشمندان در ماههای اخیر بوده که با فرا رسیدن روزهای آخر سال جاری میلادی، منتشر شده است.
از کرمهای که بعد از سفر به فضا با دو سر رشد میکنند گرفته تا ذرات زیر اتمی مرموز کشفشده، لیست عجیب ترین دستاوردهای علمی سال 2017 شامل مواردی عجیب است که در صدر اخبار سرویسهای اطلاعرسانی قرار گرفتند و مردم را در کنار دانشمندان و محققان، شگفتزده کردند. این شما و این هم 10 مورد از این دستاوردها:
مجموعهای از عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017
1. کرم پهن دو سر
مورد اول از لیست عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017 به تعدادی کرم پهن که از جو زمین خارج شده بودند، مربوط میشود؛ در تعدادی از این موجودات، بخشی سر مانند در قسمت انتهایی بدن شکل گرفت و در تعداد دیگر از کرمها، رفتارهای عجیبی مانند واکنش غیرمعمول به آب، ارتباطگیری میکروبی متفاوت و مواردی از این قبیل مشاهده شد که در سایر کرمهایی که به فضا نرفتهاند، گزارش نشده است.
در ابتداییترین سطح میتوان دریافت که جاذبه صفر تاثیرات عجیبی را بر روی بدن کرمها میگذارد و به صورت کلیتر، بررسی دقیق یافتههای این تحقیق به روشنتر شدن اثر فضای خارج از جو سیاره بر ارگانیسمهای مختلف کمک میکند.
2. تبدیل چربیهای فاضلاب به سوخت
شاید تا کنون با کلمه کوه یخ آشنا شده باشید؛ در همین رابطه، مسئولین فاضلاب لندن با مشاهده توده بزرگی از روغن خوراکی، پوشک استفادهشده و سایر زبالههایی که به فاضلاب راه پیدا میکنند، کلمه کوه چربی (fatberg) را برای توصیف آنچه که در یکی از بخشهای این سیستم زیرزمینی بزرگ دیدند، استفاده کردند.
در ابتدا مسئولان نمیدانستند که با این مورد از عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017 چهکار کنند، اما پس از بررسی بیشتر تصمیم گرفته شد تا کوه چربی به سوخت زیستی تبدیل شود. سوخت زیستی یا همان بیودیزل از سوخت فسیلی خطر کمتری دارد و انتظار میرود که از این توده چربی عظیم کشفشده در فاضلاب لندن، چیزی در حدود 7500 لیتر بیودیزل تولید شود.
3. کشف جسد یک زن دلاور
در سال 2017 دانشمندان بقایای یک جنگجوی وایکینگ که در سالهای گذشته پیدا شده بود را با استفاده از روشهای جدید آنالیز کردند و در کمال شگفتی، مشخص شد که این استخوانها متعلق به یک زن جنگجو است که با تمامی متعلقات جنگیاش دفن شده است.
این بقایا که در جزیره بیورکو (Björkö) در سوئد کشف شده بود، اطلاعات جدید و ارزشمندی را در مورد نقش زنان در قبایل وایکینگی، آشکار کرد.
4. حبابهای مرموز
مورد بعدی از عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017 نوعی حباب بسیار بزرگ ژله مانند بوده که پس از کشف آنها در غرب ساحل نروژ، دانشمندان را به میزان زیادی سردرگم کرده است؛ هنوز مشخص نیست که تودههای کشفشده با قطر یک متر متعلق به یک جانور هستند و یا اینکه از وجود پدیدهای ناشناخته در کف دریا خبر میدهند. دانشمندان ابراز امیدواری کردهاند که بررسیهای گستردهتر ماهیت این حبابهای بزرگ را روشنتر میکند.
5. مرخصی زایمان شامپانزهها
گاهی اوقات پیش میآید که لحظاتی پس از تولد یک بچه شامپانزه، یک میمون همنوع از جنس نر نوزاد را ربوده و آن را میخورد؛ این پدیده که به شدت مادر شامپانزه را ناراحت میکند، به عنوان یکی از دلایل اصلی ترک گروه شامپانزهها توسط جنس مؤنث، درست قبل از زایمان، به شمار میرود.
بررسی گروهی از این گونه جانوری دانشمندان را متوجه مرخصی زایمان شامپانزهها کرد و نشان داد که بسیاری از شامپانزههای ماده برای محافظت از نوزاد خود چنین کاری میکنند.
6. تاثیر مایعات اسیدی بر روی مس
با وجود اینکه بسیاری از اهالی کشور روسیه میدانند که نوشیدنیهای الکلی اسیدی خود مانند “Moscow mule” را نباید در ظرف مسی خورد، دانشمندان به تازگی متوجه این مورد از عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017 شدهاند.
در هنگام تماس پیدا کردن مس با این نوشیدنی و همچنین، تمامی مایعات اسیدی، فلز به داخل مایع نفوذ کرده و مسمومیت مس را به وجود میآورد.
7. هیولای اعماق اقیانوس
به صورت کلی آبزیان اعماق اقیانوس ظاهری عجیب و در بسیاری از موارد، ترسناکی دارند و کشف بعدی از فهرست هم که نوعی ماهی مارمولکی به نام”Bathysaurus ferox” است، جز این دسته از آبزیان به حساب میآید.
دلیل نام ماهی مارمولکی، صورت خزنده مانند موجود است و این جانور خاص هم اشتباها در تور ماهی گیری یکی از اهالی استرالیا گیرکرده بود.
8. پدیده زیر اتمی مرموز
مورد بعدی لیست عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017 توسط دو فیزیکدان کشف شده بود و خبر آن برای مدتی از ترس واکنش غیرقابلپیشبینی مردم، پنهان مانده بود.
بر طبق این دستاورد، به صورت تئوری کشف شد که ذرات ریزی به نام «کوارک ته» (bottom quarks) در هنگام همجوشی با یکدیگر، درخشش قدرتمندی را آزاد میکنند. به طور دقیقتر، درخشش ایجادشده، یک ذره زیر اتمی بزرگ، یک ذره ثانویه به نام نوکلئون (nucleon) و مقدار قابلتوجهی انرژی را در محیط اطراف آزاد میکند.
این پدیده که به عنوان انفجار کوارک (quarksplosion) شناخته میشود، از واکنش هستهای بمبهای اتمی حال حاضر قویتر و خطرناکتر است.
9. نابودی یک پادشاهی با فوران آتشفشان
متخصصان هواشناسی در ماههای اخیر اعلام کردند که به احتمال قوی، فوران یک آتشفشان در دوران مصر باستان باعث نابودی یکی از پادشاهیهای آن عصر شده است.
به طور دقیقتر، به نظر میرسد که ذرات معلق ایجادشده با فوران مواد مذاب از کوهی که با مصر فاصله قابلتوجهی داشته، باعث ایجاد بادهای موسمی خشک شده و در دوران پادشاهی بطلمیوس، خشکسالیهای بزرگ، کم آب شدن رود نیل و کاهش میزان محصولات کشاورزی را به همراه داشته است.
این مشکلات آب و هوا به نوبه خود باعث شکلگیری ناآرامیهای سیاسی بزرگی شدند.
10. قتلعام نورونها
شاید به نظر عجیب باشد، اما مورد آخر از عجیب ترین اکتشافات علمی سال 2017 به از بین بردن برخی از سلولهای عصبی مغز در فرآیند یادگیری مربوط میشود که دانشمندان نام قتلعام نورونها را برای آن انتخاب کردهاند.
البته برخلاف نام ترسناک انتخابشده، این پروسه بسیار عادی بوده و به تصمیمگیری مغز در مورد خلاص شدن از سلولهایی که در هنگام یادگیری اطلاعات جدید، مورد استفادهای ندارند، مربوط میشود.
دانشمندان این فرضیه را در مواجه با پدیده باد کردن و کوچک شدن مغز در زمان یادگیری، ارائه دادند.