شکی وجود ندارد که هواوی میت 10 پرو یکی از سریع ترین گوشی های اندرویدی بازار است و کمپانی سازنده با بهکارگیری چندین الگوریتم بهینهسازی نرم افزاری در کنار امکانات سخت افزاری منحصربهفرد نظیر واحد پردازش عصبی مجزا در پردازنده، موفق به انجام این مهم شده است و در این مطلب میخواهیم سرعت عمل میت 10 پرو هواوی را بررسی کنیم.
ابتدا بهتر است نگاهی به مشخصات سخت افزاری اصلی این گوشی بیاندازیم تا ببینیم پرچمدار 2017 هواوی با برخورداری از کدام قطعات، به چنین پتانسیل بالایی دست پیدا کرده است. پردازندهی کایرین ۹۷۰ در واقع مهمترین مشخصهی سخت افزاری هواوی میت 10 پرو (Huawei Mate 10 Pro) است. این تراشهی هشت هستهای که مسئولیت پردازشهای این گوشی را بر عهده دارد، تحت فرآیند لیتوگرافی ۱۰ نانومتری و توسط مجموعهی های سیلیکون -زیرمجموعهی هواوی که در زمینهی تولید تراشه و چیپست فعالیت میکند- تولید شده است تا با قرار گرفتن ۵.۲ میلیارد ترانزیستور در فضایی معادل یک سانتیمتر مربع، یکی از کامپکتترین پردازنده های موبایل را شاهد باشیم.
اما Kirin 970 که دارای معماری ۶۴ بیتی است، از یک خوشهی چهارتایی Cortex-A73 با فرکانس ۲.۴ گیگاهرتزی تشکیل شده که هنگام پردازشهای سنگین و مالتی تسکینگهای پیشرفته، وارد عمل میشوند و البته بخش دوم آن نیز دارای یک خوشهی چهارتایی از هستههای کممصرف Cortex-A53 است که هنگام انجام وظایف معمولی روزانه به کار گرفته میشوند تا مصرف انرژی بهینهتری را شاهد باشیم.
پردازندهی گرافیکی نسل جدید Mali-G72 MP12 با ۱۲ هستهی پردازشی، در کنار ۴ گیگابایت حافظهی رم و ۶۴ گیگابایت ظرفیت داخلی (۶ گیگابایت رم برای مدل ۱۲۸ گیگابایتی)، مودم فوق سریع LTE Cat.18 با سرعت ۱.۲ گیگابیت بر ثانیه و البته اندروید ۸ اوریو در کنار ورژن ۸.۰ رابط کاربری اختصاصی EMUI، مهمترین مشخصات فنی میت 10 پرو هواوی را تشکیل میدهند که هرکدام به نوعی بر روی سرعت عمل این محصول تاثیرگذار هستند.
اما مهمتر از تمام این موارد، پردازنده کایرین 970 پرچمدار جدید هواوی به یک واحد پردازش عصبی مجزا (NPU) مجهز شده است تا میت 10 پرو به اولین گوشی هوشمند تاریخ تبدیل شود که یک واحد اختصاصی جداگانه برای انجام پردازشهای مربوط به هوش مصنوعی به شکل رشتههای عصبی دارد. اما این واحد بسیار کوچک چگونه قرار است سرعت اجرای عملکردهای مختلف را افزایش دهد؟ این سوالی است که در ادامه تلاش میکنیم پاسخ آن را به دست آوریم.
واحد NPU و دو تاثیر بسیار مهم
دو فاکتور امنیت و بهرهوری، در ساخت تمام محصولاتی که به نوعی از هوش مصنوعی بهره میبرند، اهمیت بالایی برای سازندگان دارند. در واقع تا پیش از این لازم بود که اطلاعات از روی دیوایس به یک سرور آنلاین ارسال شوند تا بعد از پردازش توسط سرورهای قدرتمند، نتایج مجددا به دیوایس ارسال شود. این موضوع علاوه بر این که باعث ایجاد تاخیر در روند پاسخگویی به کاربر میشد، حفظ امنیت اطلاعات شخصی کاربر را نیز به یک چالش تبدیل میکرد. اما حالا با برخورداری از واحد NPU در پردازندهی جدید هواوی، این دو چالش تا حد زیادی حل میشوند زیرا دیگر نیازی به ارسال اطلاعات به یک سرور اینترنتی وجود ندارد.
علاوه بر این موضوع، بهرهوری نیز با این واحد مجزا بسیار افزایش مییابد و این نقش مهمی در افزایش سرعت عمل میت 10 پرو ایفا میکند. واحد NPU علیرغم این که فضایی معادل نصف سی پی یو را اشغال میکند، ۲۵ برابر عملکرد سریعتری هنگام پردازشهای مبروط به هوش مصنوعی دارد و این کار را ۵۰ برابر بهینهتر از واحد پردازش مرکزی (CPU) انجام میدهد. در یک تست واحد پردازش عصبی کایرین ۹۷۰ موفق به پردازش ۲۰۰۵ تصویر در یک دقیقه (حدود ۳۳ تصویر در هر ثانیه) شده است که این عملکرد، دو برابر سریعتر از آیفون ۸ پلاس اپل و ۲۱ برابر سریعتر از گلکسی اس ۸ سامسونگ بوده است!
البته پردازندههای پرچمداران سال 2017 همگی از سرعت بالایی برخوردارند و اینکه به وضوح بخواهید تفاوت میان سرعت عملکرد آنها را اندازهگیری کنید، کار دشواری است، اما میت 10 پرو هواوی با مجهز شدن به این سخت افزاری منحصربهفرد، یکی از سریعترین موبایل های بازار است و بعد از کمی کار کردن با این محصول، این موضوع را تجربه خواهید کرد. به خصوص این که هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی حالا نقش مهمتری را در دیوایس شما ایفا میکند و با بهرهگیری از الگوریتمهای پیشرفته، میت 10 پرو نحوهی رفتار کاربر را زیر نظر میگیرد با انجام تغییرات هوشمند و بهینهسازیهای پشت صحنه، کاری میکند که این سرعت بالا تا مدتی طولانی حفظ شود؛ در واقع میتوان ادعا کرد که تا حد زیادی، گوشی به شکل واقعی با کاربر تعامل دارد و تلاش میکند که به معنای واقعی کلمه، این تعامل باعث افزایش سرعت و کارایی بخشهای مختلف دیوایس شود.
البته هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی دو فناوری مهمی هستند که این روزها توسط سازندگان زیادی مورد توجه قرار گرفتهاند، اما تفاوت این قابلیت در میت 10 و مدل پرو آن است که این دیوایسها به صورت همیشه فعال، از این قابلیتها بهره میبرند. Richard Yu، مدیر هواوی در این باره توضیح میدهد:
هوش مصنوعی به جای این که به شکل منفعلانه به نیازهای کاربر پاسخ دهد، حالات ما و شرایط محیط را احساس خواهد کرد و به شکل کاملا فعال، روشهای جدیدی را برای تعامل ما با جهان اطرافمان در قالب سرویسهای مشخص، پیشنهاد خواهد داد.
این تنها شروع کار است
نکتهی مهم اینجاست که سرعت عمل میت 10 پرو هواوی و عملکرد عالی این گوشی جدید در اجرای اپها و ابزارهای مختلف، هنوز هم نمیتواند پتانسیل بسیار بالای این سخت افزار ویژه را به نمایش بگذارد و از همین رو کمپانی سازنده، بر روی کمک توسعهدهندگان شخص ثالث حساب ویژهای باز کرده است. رابط توسعهی نرم افزاری HiAI و کیت مخصوص توسعهدهندگان HiKey 970 از همین حالا در اختیار برنامهنویسان قرار گرفته تا آنها بتوانند پتانسیل بهرهگیری از توان پردازش عصبی و هوش مصنوعی را به اپلیکیشنهای خود اضافه کنند. قطعا با عرضهی تعداد بیشتری از محصولاتی که به پردازندهی کایرین ۹۷۰ مجهز هستند، شاهد ورود تعداد بیشتری از توسعهدهندگان مطرح برای اضافه کردن این قابلیت به نرم افزارهایشان خواهیم بود و تازه آن موقع است که میتوانیم شاهد تغییرات گسترده در سبک تجربهی کاربری مصرفکنندگان باشیم.