انفجار یک ستاره که به آن سوپرنوا یا ابرنواختر نیز گفته میشود، قادر است به حیات در زمین پایان دهد؛ اما یک سوپرنوا چقدر باید به زمین نزدیک شود تا حیات را برای همیشه نابود کند؟ در گجت تی وی امروز به این سوال پاسخ خواهیم داد.
در حدود هر 50 سال یکبار یک ستاره در کهکشان راه شیری منفجر میشود؛ این انفجارهای قدرتمند سبب ایجاد سوپرنواها یا ابرنواخترها هستند. آنها آنچنان انرژی در یک آن از خود ساطع میکنند که خورشید در طول بیش از یک میلیون سال تولید میکند. با این تعاریف، دیگر نیازی به توضیح نیست که اگر یک ابرنواختر کمی به زمین نزدیک شود چگونه حیات در زمین نابود میشود.
فاصله ایمن یک ابرنواختر با زمین چقدر است ؟
اخترشناسان میگویند: زمین ما محصور در یک ناحیه امن، به شعاع 50 سال نوری است؛ این فاصله معادل 27 بار طول منظومه شمسی بوده و اگر هر ابرنواختر یا سوپرنوا از این فاصله نزدیک تر شود، میتوان حدث زد که چه تخریب سنگینی بدنبال خواهد داشت. 50 سال نوری در نگاه اول بسیار زیاد بنظر میرسد. اما ما در واقع در معرض خطر بیشتری نسبت به گذشته هستیم؛ در حال حاضر زمین در حال عبور از یک مسیر بادام زمینی شکل به نام “LOCAL BUBBLE” است. اختر شناسان حدث میزنند در حدود 10 میلیون سال پیش یک دسته از ستارگان در مجاورت یکدیگر منفجر و سوپرنواهایی را ایجاد کردند که در نتیجه انتشار گازهایشان ناحیه “LOCAL BUBBLE” بوجود آمده است.
طبق تحقیقات انجام شده معمولا این گازها به خودی خود خطر آفرین نبوده و جای نگرانی نیست؛ اما بر اساس آخرین تخمینها، گازهای باقی مانده با قدرت خاصی اثرات مرگبار سوپرنواها را به خود جذب میکنند. آخرین باری که زمین تحت اثرات یک سوپرنوا قرار گرفت در حدود 1.7 تا 3.2 میلیون سال پیش بوده است. انفجار در حدود 325 سال نوری با زمین فاصله داشته، فاصله ای 6.5 برابر فاصله امنی که پیش تر در مورد آن صحبت کردیم؛ با این حال، زمین را تحت شعاع انرژی خود قرار داد و بعضی تکه های آهن باقی مانده از هسته ستاره منفجر شده به زمین رسیدند که شما میتوانید امروزه آنها را در اعماق اقیانوسها پیدا کنید. هیچ منبع موثقی وجود ندارد که زمان رخداد سوپرنوا بعدی را مشخص کند، اما نگران نباشید، انفجار یک ستاره به قدری قدرتمند است که نور حاصل از انفجارش کل کهکشان راه شیری را روشن میکند، پس قبل از اینکه به پایان حیات و هستی نزدیک شویم متوجه آن خواهیم شد.