بو کردن لباس شریک زندگی اخیرا توسط محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا، به عنوان یکی از روشهای عجیب و موثر برای کاهش استرس و اضطراب معرفی شده است؛ با ما همراه باشید.
پژوهشگران بریتیش کلمبیا (UBC) در مقالهای که چند روز پیش در ژورنال “Journal of Personality and Social Psychology” منتشر شد، اعلام کردند که بو کردن لباس همسر و یا شریک زندگی باعث ایجاد احساس آرامش و کاهش استرس در فرد میشود. به صورت دقیقتر، محققان با اندازهگیری میزان هورمون کورتیزول در خون زنان پس از بو کشیدن لباس شریک زندگیشان، به این نتیجه دست یافتند.
مارلیس هافر (Marlise Hofer)، نویسنده اصلی این مقاله و یکی از متخصصان روانشناسی UBC در این رابطه میگوید که بسیار پیش میآید تا افراد در هنگام دوری از شریک زندگی خود، به صورت غریزی لباسهای او را به تن کرده و با بو کردن این لباسها به نوعی آرامش برسند؛ با این حال تاکنون دلیل اصلی و جزئیات این رفتار مشخص نشده بود.
جزئیات تحقیق انجامشده در مورد بو کردن لباس شریک زندگی
محققان برای بررسی بیشتر این موضوع 96 زوج غیر همجنس داوطلب را در یک آزمایش شرکت دادند؛ از مردان مورد آزمایش خواسته شده بود که برای مدت 24 ساعت یک تی شرت را به تن کرده و از مصرف اسپریهای خوشبو کنند، سیگار و یا خوردن غذاهایی که بوی بدن آنها را تحتتاثیر قرار میدهند، دوری کنند. پس از گذشت زمان تعیینشده لباسها فریز شدند تا بوی آنها از بین نرود.
در مرحله بعدی به زنان دو نوع تی شرت برای بو کردن داده شد؛ یکی از این لباسها قبلا توسط کسی پوشیده نشده بود و دیگری هم متعلق به شریک زندگی فرد و یا شخص دیگری بود. به هیچ یک از این بانوان هم اطلاعاتی در مورد تی شرتها داده نشده بود.
پژوهشگران اعلام کردند که دلیل انتخاب جفت مونث در زوجها، قابلیت بیشتر زنان برای تشخیص بوهای مختلف بوده است. در مرحله بعدی، پس از بو کردن لباس چند مصاحبه و تست محاسبات ذهنی ریاضی انجام شد و سطح اضطراب زنان با این کار افزایش یافت.
برای اندازهگیری میزان استرس هم دانشمندان سوالاتی در مورد اضطراب زنان پرسیدند و نمونههایی از بزاق دهان برای تعیین سطح هورمون کورتیزول داوطلبان تهیه شد؛ همانطور که اشاره شد، زنانی که لباس شریک زندگی خود را بو کرده بودند، به نسبت سایر افراد مورد آزمایش استرس کمتری داشتند و سطح کورتیزول خون آنها پایینتر بود.
به علاوه، تاثیر کاهش استرس با بو کردن لباس شریک زندگی برای زنانی که تی شرتِ متعلق به طرف مقابل خود را شناختند بیشتر بود. این در حالی است که بو کشیدن لباس افراد ناشناس و تی شرتهایی که برای بالا بردن صحت آزمایش، در میان لباسهای تازه و لباسهای شریک زندگی افراد قرار داده شده بودند، تاثیر عکس داشت و میزان کورتیزول خون زنان با این اتفاق به میزان قابلتوجهی بیشتر شد.
هافر در این خصوص میگوید که افراد از سنین پایین یاد میگیرند که به غریبهها اعتماد نکنند و حس ترس و نگرانی در مواجه با افراد ناشناس، در کودکان نهادینه میشود؛ به این ترتیب میتوان اینگونه توجیه کرد که با بو کردن لباس یک فرد غریبه، واکنش “Fight or Flight” یا همان «جنگ یا گریز» در داوطلبان تحریک شده و سطح هورمون استرس بالا میرود.
یکی دیگر از نویسندههای تحقیق به نام فرانسس چن (Frances Chen) میگوید که نتایج به دست آمده کمک زیادی به پیدا کردن روشهای بهتر مقابله با استرس میکند؛ در جامعه مدرن که افراد دائما در حال مسافرت کردن هستند و دوری از شریک زندگی پدیدهای عادی شده است، کارهای ساده و پیش پا افتادهای مانند بو کردن لباس شریک زندگی میتواند به میزان قابلتوجه در کاهش اضطراب فرد موثر باشد.