ویدیوهای ترکاندن جوش و از بین بردن چربیهای جمع شده در زیر پوست، جزو کلیپهای پرطرفدار در وب سایتهای پخش ویدیو هستند، اما دلیل این علاقه به دیدن تخلیه جوش چه میتواند باشد؟
شاید دانستن این موضوع که کلیپ های ترکاندن جوش در وب سایتهایی مانند یوتیوب همیشه پربیننده هستند، برای بسیاری از افراد تعجبآور باشد، اما همانطور که پزشکی به نام ساندرا لی (Sandra Lee) در کانال یوتیوبش بیش از 3 میلیون طرفدار دارد و مشخصا ویدیوهای درآوردن جوشهای پوستی را آپلود میکند، دیدن این اتفاق برای عده زیادی جالب است!
دکتر لی معتقد است که تماشای ویدیوهای ترکاندن جوش عکسالعملی مانند دیدن فیلم ترسناک و یا سوارشدن در یک رولرکوستر را ایجاد کرده و فرد با این کار نوعی حس رضایت و هیجان را تجربه میکند.
البته شاید هیجان توصیفشده توسط خانم لی برای همه صادق نباشد، اما افرادی مانند دن کلی (Dan Kelly)، استادیار فلسفه از دانشگاه پوردو (Purdue) هستند که با کلیت نظر این پزشک موافقاند؛ کِلی میگوید که با دیدن فیلم ترسناک نوعی احساس ترس همراه با امنیت در شخص ایجاد میشود و فرد بدون به خطر انداختن جانش، حس خاصی را تجربه میکند. این در حالی است که تماشای ویدیوهای از بین بردن جوش هم به این پدیده شبیه است و احساس به وجود آمده پس از دیدن این کلیپها، تهوع همراه با امنیت است.
چرا ویدیوهای ترکاندن جوش توجه را به خود جلب میکنند؟
کلی معتقد است که همانند احساس ترس، حس تهوع هم به صورت جهانی در بین انسانها وجود دارد و هدف از پیدایش آن در سیر تکامل، تضمین بقای انسان است. این حس بیزاری به دو صورت از مریض شدن ما جلوگیری میکند؛ یکی با پیشگیری از مصرف خوردنیهایی که برای ما خطرناک هستند و دیگری با جلوگیری از مریض شدن به روشهای دیگر.
به طور دقیقتر، کلی میگوید که مواد خوردنی سمی و مشکلزا، به احتمال قوی باعث ایجاد احساس تهوع در فرد میشوند و از طرف دیگر، بیزاری بخشی از سیستم ایمنی رفتاری بدن است؛ به عنوان مثال اگر فردی در مقابل شما عطسه کند و آب بینی او پخش شود، این اتفاق به صورت غریزی در شما حس تهوع ایجاد میکند و شما را از نزدیک شدن به او و قرار گرفتن در معرض خطر مریض شدن، بازمیدارد.
به همین خاطر است که ویدیوهای ترکاندن جوش به راحتی توجه افراد را به خود جلب میکند و از آنجایی که انسان ذاتا به دنبال حفظ بقای خود و شناسایی خطرات احتمالی در محیط اطرافش است، دیدن این کلیپها هوشیاری فرد را در مورد اتفاقهای تهوعآور، برمیانگیزد.
دلیل وایرال شدن ویدیوهای ترکاندن جوش
به واسطه خطرهای احتمالی احساس شده در فرد با دیدن یک کلیپ درآوردن جوش، اتفاقی عجیب رخ میدهد؛ شخص ویدیو را با دیگران به اشتراک میگذارد!
کلی معتقد است که دلیل بیولوژیکی مشابهی برای این اتفاق وجود دارد؛ به صورت کلی با آگاه شدن بیننده از عامل تهوعآور، او علاوه بر دور نگه داشتن خود از آن عامل و حفظ هوشیاری در مواجه با خطر احتمالی (تماشای ویدیو)، سایر همنوعانش را از این اتفاق باخبر میکند (منتشر کردن کلیپ) و از به خطر افتادن دیگران جلوگیری میکند.
به این ترتیب با به اشتراک گذاشتن ویدیو، شخص در کنار محافظت از دیگران خودش را هم از خطر دور میکند، چرا که اگر او با افراد دیگر در ارتباط باشد و آنها از خطر موجود آگاه نباشند، هر یک از آنها ممکن است به بیماری و یا مشکل فرضی دچار شوند و خود شخص را هم بیمار کنند.
این کارشناس فلسفه برای تایید نظرش به تحقیقی که در سال 2001 توسط پژوهشگران دانشگاه استنفورد انجام شد، استناد میکند؛ در آن بررسی دانشمندان پخش شدن افسانههای محلی در وب سایتهای مختلف و بین مخاطبان را تحت نظر قرار دادند و متوجه شدند که هرچه یک داستان بیشتر تهوع برانگیز باشد، احتمال به اشتراک گذاشتن آن هم بیشتر میشود.
از طرف دیگر، با وجود شبکههای اجتماعی و راحتتر شدن امکان به اشتراک گذاشتن فایلهای مختلف، یک ویدیو ترکاندن جوش به سرعت در بین افراد پخش میشود و به دلایل بیولوژیکی توضیح داده شده، هم مخاطبان را علاقهمند نگه میدارد و هم وایرال میشود.
در مورد ترکیدن جوش هم هدر برلین (Heather Berlin)، استادیار روانشناسی بیمارستان مونت سینای (Mount Sinai) نیویورک صحبتهای جالبی را مطرح کرده است؛ او میگوید که دیدن آزاد شدن مادهای چرکین و آلودهکننده مانند محتویات یک جوش پوستی از سطح بدن، نوعی احساس رضایت ناشی از ترشح دوپامین را در فرد ایجاد میکند که فرآیندی مانند پروسه ایجاد لذت با تمیز کردن کثیفیها دارد.
پس میتواند کل ماجرا را در واکنشهای بیولوژیکی فرد به پدیدهای خطرزا خلاصه کرد که در کنار ایجاد لذتی ناشی از پاک کردن آلودگی، احساس اجتماعی بودن را هم برمیانگیزد و باعث میشود که کانال یوتوب پزشکانی مانند ساندرا لی، طرفداران میلیونی داشته باشد!